Συνάδελφοι  –  Συναδέλφισσες,

 Η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται πως βιάζεται να βάλει την ταφόπλακα στον τάφο του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Για αυτό και κατέθεσε νύχτα στη Βουλή, το επαίσχυντο νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη που διαλύει ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα των ασθενών στη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία.

 Ένα νομοσχέδιο, το οποίο έχουν ήδη καταδικάσει και απορρίψει η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών, όπως φαίνεται μέσα από τις αποφάσεις των Ενώσεων και των Συλλόγων τους, καθώς και ο λαός.

 Με το επαίσχυντο νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη διαλύουν ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα των ασθενών στη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία. Εξαναγκάζουν τους ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν πρόσβαση σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.

 Προσπαθούν να καταργήσουν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών ΕΣΥ, καθιερώνουν γιατρούς μερικής απασχόλησης, δίνουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου σε γιατρούς ΕΣΥ. Παγιώνουν τα τεράστια κενά και τις ατέλειωτες λίστες αναμονής, καταργούν κάθε έννοια ωραρίου και εργασιακού δικαιώματος των γιατρών ΕΣΥ. Δεν μπορούμε να το ανεχτούμε!

 Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς ΕΣΥ, πάνω από όλα, αφορά όλο τον λαό. Επίσημα, πλέον θα γίνονται βορά στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους. Θα αναγκάζονται να οδηγούνται είτε στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους είτε στα απογευματινά χειρουργεία, καθώς θα είναι η μοναδική διέξοδος από τις ατέλειωτες λίστες αναμονής, από τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας λόγω των τεράστιων ελλείψεων.

Ο σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι δήθεν η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η κάλυψη των κενών και η αύξηση του εισοδήματος των γιατρών. Αν ήθελαν πραγματικά την  ενίσχυση του ΕΣΥ, θα έπρεπε να κάνουν πράξη αυτά που απαιτούν τόσο καιρό τα σωματεία. Ο σκοπός τους είναι η ενίσχυση της λειτουργίας του νοσοκομείου με την λογική «κόστους-οφέλους», η προώθηση του «νέου ΕΣΥ» που συνεπάγεται την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι και πάλι οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες θησαύρισαν ιδίως στην διάρκεια της πανδημίας και δεν κρατιούνται για να αυξήσουν ακόμα παραπάνω τα κέρδη τους.

Δεν είναι λύση να τρέχουν οι γιατροί ΕΣΥ από το πρωινό ωράριο στα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία και από τις εφημερίες στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρεία, χωρίς ξεκούραση, χωρίς ελεύθερο χρόνο, σε βάρος της υγείας και της ζωής τόσο της δικής τους όσο και των ασθενών. Δεν είναι λύση να πληρώνουν αδρά οι ασθενείς, για να μπορούν να «ξεπεράσουν» τις ατέλειωτες λίστες των χειρουργείων και να επισπεύσουν την θεραπεία τους.

 Δυναμώνουμε τώρα τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ», να μην περάσει το νέο νομοσχέδιο και τα σχέδια για έναρξη των επι πληρωμή χειρουργείων στο ΕΣΥ. Δυναμώνουμε την διεκδίκηση για υψηλού επιπέδου, αποκλειστικά κρατικό, δωρεάν, σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες υγείας με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Απαιτούμε:

  • Να μη τολμήσουν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο! ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ!
  • Καμιά σκέψη για έναρξη επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ.
  • Άμεσα μαζικές μόνιμες προσλήψεις και κάλυψη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων με θέσεις μόνιμης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άρση των αναστολών εργασίας.
  • Άμεσα αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα των υγειονομικών. Ένταξη στα ΒΑΕ.
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Δημόσια Υγεία από τον κρατικό Προϋπολογισμό, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του ΕΣΥ.

 

Προχωράμε σε:

  • Στάση εργασίας (ΑΔΕΔΥ) από τις 12:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου την Πέμπτη 1/12 και συμμετέχουμε συγκέντρωση  και στο μεγάλο Συλλαλητήριο, που διοργανώνει η Ε.Ν.Ι. Πέλλας με την συμμετοχή και άλλων σωματείων και φορέων την Πέμπτη στις 13:30, στην πύλη στου νοσοκομείου Γιαννιτσών, για να αποσυρθεί το κατάπτυστο νομοσχέδιο πριν την κατάθεσή  του στην Ολομέλεια της Βουλής.

 

Αυτό το νομοσχέδιο ισοπεδώνει, ότι έχει απομείνει όρθιο από την Δημόσια και Δωρεάν Υγεία!

Δεν θα το επιτρέψουμε!

Μόνο οι αγώνες των εργαζομένων μπορούν να βάλουν πάγο στους σχεδιασμούς τους!

Πρέπει να σημάνει μαζική αντεπίθεση, από τους υγειονομικούς και όλο το λαό!

 

Καλούμε τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής να πυκνώσουν τις γραμμές μας, να ενωθούν μαζί μας στον αγώνα για το δικαίωμα των ασθενών στη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία!

 

Για το Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Πέλλας

 

Η Πρόεδρος                                           Ο Γ. Γραμματέας

Σεμερτζίδου Δέσποινα                                  Τραπεζανίδης Γιώργος