«Η εικόνα του επιτυχημένου Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής, κάπου εδώ αρχίζει να ξεφτίζει»
- ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ: «Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Πέλλας για το έτος 2023 δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά τα κοινωνικά προβλήματα και τα προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών μας και τελικά είναι ένα μη ρεαλιστικό σχέδιο, χωρίς όραμα για την τοπική κοινωνία, με χαμηλό ποσοστό υλοποίησης».
Τους λόγους που οδήγησαν στην καταψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος ανέφερε ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης υπ. Δήμαρχος Πέλλας και επικεφαλής του Συνδυασμού Πέλλα Μπροστα.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Για μια ακόμη φορά βρεθήκαμε στο ίδιο έργο θεατές ως Δημοτικοί Σύμβουλοι. Με μια Δημοτική Αρχή να μην μπορεί να οραματιστεί ένα σύγχρονο Δήμο, με ισόρροπη ανάπτυξη και να ανταποκρίνεται σε όλες τις ανάγκες των κατοίκων από την πιο μικρή Κοινότητα μέχρι την έδρα του Δήμου».
Παραθέτουμε την εισήγηση του επικεφαλής κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη
” Εάν ζούσαμε σε κάποιον ιδεατό Δήμο το τεχνικό πρόγραμμα θα ήταν ένα πολύ σοβαρό «εργαλείο» διοίκησης και αναπτυξιακής πορείας του.
Δεν θα αποτελούσε μόνο αριθμούς και πίνακες, όπως το Τεχνικό Πρόγραμμα που μας υποβάλλατε προς ψήφιση, αποδεικνύοντας ότι έχετε μόνο διαχειριστική λογική και όχι αναπτυξιακή προοπτική για τον τόπο μας.
Είμαστε με λίγα λόγια αντιμέτωποι με την αδυναμία της δημοτικής αρχής, να διεκδικήσει, να σχεδιάσει, και να οραματιστεί.
Είναι φανερό ότι το τεχνικό πρόγραμμα διαμορφώνεται σε μια κατεύθυνση απλής διαχείρισης, χωρίς συνολικό σχεδιασμό, φτωχό, χωρίς αναπτυξιακό προγραμματισμό, χωρίς όραμα και ουσία.
«Πλίνθοι ατάκτως ερριμμένοι» ή «Συρραφή τίτλων έργων» για μια ακόμη χρονιά.
Φαίνεται ότι το «success story» ή επί το ελληνικότερο, η εικόνα του επιτυχημένου Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής, κάπου εδώ αρχίζει να ξεφτίζει. Μια εικόνα, που με επιμέλεια και επικοινωνιακή πολιτική, στήσατε τα χρόνια της θητείας σας.
Από το αφήγημα της εξόφλησης των χρεών του Δήμου, που για να έναν παράξενο λόγο πληρώνουμε ακόμα τοκοχρεολύσια, μέχρι το αφήγημα για την κακιά αντιπολίτευση που δεν μας αφήνει να κάνουμε έργο.
Λες και είχατε προγραμματίσει κάποιο μεγάλο αναπτυξιακό έργο, ένα ιχθυοτροφείο για παράδειγμα και αποτελέσαμε τροχοπέδη. Λες και δεν ήμασταν εμείς που θέλαμε να σας προτείνουμε κάποια έργα, που οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες μας πρότειναν και εσείς κλείνατε τα αυτιά σας.
Η δημοτική αρχή, δυστυχώς, δεν έχει καταθέσει ένα συνολικό σχέδιο για τα τεχνικά έργα που θα κάνει στον δήμο Πέλλας κατά τη διάρκεια της θητείας της, έτσι ώστε το τεχνικό πρόγραμμα του 2023 να αποτελεί τμήμα ενός συνολικού σχεδιασμού. Ένας τέτοιος σχεδιασμός θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά την ζωή μας στον δήμο. Αντίθετα περιορίζεται και «φιλοδοξεί» να φέρει σε πέρας μερικά «μερεμέτια» και λίγα νέα έργα σε πολύ βασικές υποδομές που έχει ανάγκη η πόλη και ο Δήμος.
Για μια ακόμα φορά η «εισήγηση» για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Πέλλας του 2023, που μας έστειλε η δημοτική αρχή δεν είναι πραγματική εισήγηση. Είναι απλά ένας πίνακας με τίτλους έργων, το εκτιμώμενο κόστος των έργων και την πηγή χρηματοδότησής τους. Ζητάμε για πολλοστή φορά (αν και θεωρούμε ότι θα είναι το τελευταίο χρονικό πρόγραμμα που θα σχεδιάσετε ως Δημοτική Αρχή), για την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση το Τεχνικό Πρόγραμμα Έργων να είχε για τα συνεχιζόμενα έργα στοιχεία όπως: Ημερομηνία δημοπράτησης, Ημερομηνία σύμβασης, Ποσό σύμβασης, Πληρωμή (απορρόφηση μέχρι 31-10-2022), Υπόλοιπο απορρόφησης, Πρόβλεψη απορρόφησης, Στάδιο έργου κ.α. όπως το έχουν πράξει άλλοι δήμοι της χώρας.
Εν κατακλείδι, το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Πέλλας για το έτος 2023 δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά τα κοινωνικά προβλήματα και τα προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών μας και τελικά είναι ένα μη ρεαλιστικό σχέδιο, χωρίς όραμα για την τοπική κοινωνία, με χαμηλό ποσοστό υλοποίησης. Για άλλη μια χρονιά θα μείνουν ανικανοποίητες μεγάλες ανάγκες των δημοτών σε έργα βελτίωσης της καθημερινότητας.
- Ζούμε την ημέρα της μαρμότας. Έργα, προγραμματισμένα από το παρελθόν, που με χαρακτηριστική ανικανότητα, η Δημοτική Αρχή, δεν μπορεί να φέρει εις πέρας και που επαναλαμβάνονται μονότονα σε κάθε Τεχνικό της Πρόγραμμα.
Έργα, προφανώς χωρίς μελέτη (όπως φαίνεται από τους στρογγυλεμένους προϋπολογισμούς τους), που δεν εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό και επομένως αφορούν σε συγκεκριμένα σημεία του Δήμου, με αδιευκρίνιστα κριτήρια επιλογής τους.
Μικροαναθεσούλες, σε ήσσονος σημασίας έργα συντήρησης και διαχείρισης μικροπροβλημάτων.
Καμία νέα μελέτη, για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων ευθύνης του Δήμου όπως πραγματοποιούν όμοροι Δήμοι με μόχλευση κονδυλίων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Σε όλα αυτά τα εύλογα, για κάθε σκεπτόμενο πολίτη και υπεύθυνο αιρετό, τραγική ήταν η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής έχοντας κλείσει τις πόρτες σε κάθε διάλογο και διεκδικώντας το αλάθητο του Πάπα.
Δεν περιμέναμε στον τέταρτο και τελευταίο χρόνο της θητείας σας, να φέρετε ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα, που θα απαντά βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στις ανάγκες της πόλης και του Δήμου για αυτό και η ευθύνη για τις όποιες αρνητικές εξελίξεις στην πρόοδο της πόλης και του Δήμου γενικότερα, θα σας βαραίνουν εξ’ ολοκλήρου ως Δημοτική Αρχή και αυτό άλλωστε είναι πεποίθηση στο σύνολο των δημοτών μας ότι έχετε μηδενικό έργο.
Μια διοίκηση κρίνεται όχι απλώς για τα έργα που κάνει – όσο χρήσιμα και αναγκαία και αν είναι αυτά – αλλά πρωτίστως για τον πολιτικό πολιτισμό που αφήνει παρακαταθήκη και κληρονομιά στην πόλη. Η παρούσα διοίκηση αποτυγχάνει στην προώθηση των επιλογών της, γιατί αρνήθηκε να συνδιαμορφώσει και να συνθέσει μαζί με τους πολίτες. Η διοίκηση του δήμου – κατά πάγια τακτική της – δε ζήτησε τη συνδιαμόρφωση ούτε καν με τους εκλεγμένους εκπροσώπους των πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Πριν κλείσω επιτρέψτε μου να διαβάσω την εισήγηση του Δημάρχου Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου για την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος 2022:
«Φέτος το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου είναι «ζυγισμένο», ώστε να υπάρχουν αντιπροσωπευτικά έργα τόσο στο κέντρο όσο και στα χωριά του Δήμου. Η μέριμνα αυτή αφορά και στα χρήματα από το ΕΣΠΑ και τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και στους πόρους από την ΣΑΤΑ.
Έτσι, η αναλογία είναι 74% για τον παλιό Δήμο Τρικκαίων – 26% για τα χωριά.
Για τα χωριά, έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι τοπικές ανάγκες, με τη συνεργασία προέδρων και μελών τοπικών Συμβουλίων. Τα έργα ομαδοποιούνται, προκειμένου τα έργα να υλοποιηθούν πιο γρήγορα και χωρίς περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Και τα έργα αυτά είναι αναπλάσεις, καθαρισμοί ρεμάτων, ασφαλτοστρώσεις, έργα για την Πρόνοια και την Παιδεία αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των έργων που σχεδιάζουμε για το 2022».
Για όλους τους παραπάνω λόγους η παράταξη «Πέλλα Μπροστά» βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να καταψηφίσει το σημερινό Τεχνικό Πρόγραμμα.