Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης τοποθετήθηκε στη συζήτηση στη Βουλή για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας που αφορούσε τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, την ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άλλες.

Μεταξύ άλλων, ο Λάκης Βασιλειάδης αναφέρθηκε στην κατάσταση των κλινικών των Νοσοκομειακών Μονάδων Έδεσσας και Γιαννιτσών, του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας, ζητώντας την ενίσχυσή τους και παράλληλα την αξιοποίηση κινήτρων ώστε το υγειονομικό προσωπικό να επιλέγει και να παραμένει στα περιφερειακά νοσοκομεία. Ο Βουλευτής τόνισε πως το νομοσχέδιο θα φέρει περισσότερους γιατρούς στο Ε.Σ.Υ., θα ενισχύσει τις συνθήκες εργασίας τους, θα αναβαθμίσει το δημόσιο σύστημα υγείας και συνεπώς οι Έλληνες πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας κοντά στο σπίτι τους.

 

Το βίντεο της ομιλίας είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο https://youtu.be/78QHVHvVreM

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η αλήθεια είναι ότι μετά από σχεδόν τρία χρόνια πανδημίας κάθε συζήτηση για την υγεία είναι εντελώς διαφορετική από εκείνες πίσω στο 2019, στους πρώτους μήνες δηλαδή της κυβερνητικής θητείας. Παρ’ όλα αυτά, από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έθεσε τα θεμέλια για την εφαρμογή μιας εκτεταμένης μεταρρυθμιστικής ατζέντας για την υγεία, στη βάση του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Σήμερα, λοιπόν, έχουμε μπροστά μας ένα κομμάτι αυτού του μεταρρυθμιστικού παζλ που στόχο έχει να προωθήσει τις πολιτικές που προτείναμε και για αυτές μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός, αλλά παράλληλα να ενσωματώσει και μαθήματα από την τριετή εμπειρία της μάχης κατά της πανδημίας του covid.

Στα σχεδόν 70 άρθρα του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας προωθούνται αναγκαίες διαρθρωτικές ρυθμίσεις για τη βελτίωση του νομικού πλαισίου που διέπει τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, την ιατρική εκπαίδευση, την προαγωγή της επείγουσας ιατρικής και της μαιευτικής περίθαλψης και επιλύει οργανωτικά ζητήματα των ιατρών του ΕΣΥ. Έχει γίνει πράγματι εξαιρετική δουλειά τόσο από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες που επεξεργάστηκαν το νομοθέτημα.

Επιτρέψτε μου να σταθώ σε μερικά σημεία που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την ελληνική περιφέρεια από την οποία προερχόμαστε και εγώ, αλλά και αρκετοί συνάδελφοι. Αρχικά, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αναφορικά με την ιατρική εκπαίδευση μπορούν να επιλέξουν ως ένα μέρος το ζήτημα της κάλυψης ειδικευόμενων για τα περιφερειακά νοσοκομεία. Ένας ειδικευόμενος σήμερα δεν θα προτιμήσει μία νοσοκομειακή μονάδα στην Πέλλα ή αντίστοιχη σε μέγεθος σε κάποια άλλη περιφερειακή ενότητα. Θα προτιμήσει σίγουρα ένα μεγάλο νοσοκομείο σε κάποιο αστικό κέντρο.

 

Το προτεινόμενο λοιπόν πιλοτικό πρόγραμμα προκαταρκτικής κλινικής άσκησης, αλλά και η δημιουργία των ομάδων νοσοκομείων που προβλέπει η κυκλική τοποθέτηση ιατρών είναι μέτρα που φέρνουν τους ειδικευόμενους και στα μικρότερα περιφερειακά νοσοκομεία. Παράλληλα με τις ομάδες νοσοκομείων δημιουργείται και μία επιστημονική διασύνδεση των μονάδων ειδικά αν συμπεριλαμβάνονται και πανεπιστημιακές μονάδες, κάνοντας το ΕΣΥ πιο ελκυστικό και για τους νέους αποφοίτους των ιατρικών σχολών.

Σε άλλο σημείο του σχεδίου νόμου ξεκαθαρίζει το θέμα με τις διευθύνσεις κλινικών. Οι συντονιστές διευθυντές θα επιλέγονται μετά από ανοιχτή προκήρυξη και αξιολόγηση για τριετή θητεία με δυνατότητα ισόχρονης ανανέωσης. Φεύγουμε λοιπόν από το σημερινό προβληματικό αλλά αναγκαίο καθεστώς των προσωρινών αναθέσεων καθηκόντων.

Έτσι λοιπόν έρχομαι τώρα, κύριε Πρόεδρε, στο καθεστώς απασχόλησης των ιατρών κλάδων του ΕΣΥ και συγκεκριμένες διατάξεις του πολυσυζητημένου άρθρου 10 του σχεδίου νόμου. Νομίζω ότι ειπώθηκαν πολλά στις συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής και δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Αυτό που βλέπουμε εμείς είναι η υλοποίηση μιας ακόμη δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τον ιδιωτικό τομέα. Είναι απολύτως σαφές αυτό ειδικά ύστερα από τρία χρόνια πανδημίας. Αντίστοιχα θα πρέπει και οι ιατροί του ΕΣΥ να έχουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν πέραν των καθηκόντων τους στον ιδιωτικό τομέα.

Στην Πέλλα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είχαμε πάνω από δέκα παραιτήσεις ιατρών κατά τη διάρκεια της πανδημίας που επέλεξαν να φύγουν για την Κύπρο, για άλλες χώρες του εξωτερικού ή να μετακινηθούν σε άλλα νοσοκομεία. Πρέπει να δοθούν κίνητρα ακόμα και οικονομικά, ώστε να επιλέγουν οι υγειονομικοί να έρχονται και να μένουν στα περιφερειακά νοσοκομεία. Γίνονται προκηρύξεις -το αναγνωρίζω- αλλά δυστυχώς οι περισσότερες από αυτές βγαίνουν άγονες. Σας ζητώ να το δείτε αυτό, κυρία Υπουργέ.

Οι νοσοκομειακές μονάδες της Έδεσσας και των Γιαννιτσών έχουν σημαντικές ελλείψεις στις κλινικές σε ιατρικό προσωπικό και η λειτουργία του σήμερα βασίζεται πραγματικά πρώτα απ’ όλα στο φιλότιμο των ιατρών και του προσωπικού που είναι στα όριά του και έπειτα φυσικά και στην καλή συνεργασία των διοικήσεων με την 3η ΥΠΕ και με το Υπουργείο. Από την άλλη αντιλαμβάνομαι και συμμερίζομαι τις ανησυχίες κάποιων συναδέλφων αλλά και εκπροσώπων φορέων. Προς το παρόν μας αρκούν οι εγγυήσεις της πολιτικής ηγεσίας για τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας. Ήδη προβλέπονται δικλίδες ασφαλείας στο σχέδιο νόμου και είμαι βέβαιος ότι θα δοθεί η δέουσα προσοχή και στις εφαρμοστικές διατάξεις που θα ακολουθήσουν.

Τέλος θα σταθώ στις μισθολογικές διατάξεις που προβλέπουν αυξήσεις αλλά και εισαγωγή επιδομάτων σε γιατρούς που υπηρετούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας και σε τμήματα επειγόντων περιστατικών. Είναι μια οφειλόμενη έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς του κλάδου ειδικότερα σε αυτά τα χρόνια της πανδημίας που ζήσαμε. Ίσως, κυρία Υπουργέ, να εξετάζαμε ως επόμενη προτεραιότητα και την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, εφόσον βέβαια υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, που είναι έτοιμα εδώ και χρόνια του κλάδου.

Και βεβαίως θα πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ζητήματα που σήμερα συζητάμε και ενόψει του νέου χάρτη υγείας που θα μπορούσε να καλύψει τα όποια προβλήματα αναφέρθηκαν.

Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα μια αναφορά στην τροπολογία με γενικό αριθμό 1506 και ειδικό 228 για να τονίσω τη σημασία των προτεινόμενων παρατάσεων για τη λειτουργία πολλών νοσοκομειακών μονάδων της χώρας αλλά και της περιφέρειάς μου ειδικότερα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ψήφιση του σχεδίου νόμου θα φέρει περισσότερους γιατρούς στο ΕΣΥ, θα ενισχύσει τις συνθήκες εργασίας τους, θα αναβαθμίσει το δημόσιο σύστημα υγείας και συνεπώς οι Έλληνες πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας κοντά στο σπίτι τους. Γι’ αυτό σας καλώ όλες και όλους να το υπερψηφίσετε.

Ευχαριστώ πολύ.»