ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΙ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ

Παρά την βροχή και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην πύλη του Νοσοκομείου Γιαννιτσών η προγραμματισμένη συγκέντρωση σωματείων, συλλόγων και φορέων της περιοχής μετά από πρωτοβουλία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, με κύριο αίτημα να αποσυρθεί αμέσως το νομοσχέδιο-τερατούργημα για την δευτεροβάθμια υγεία που βάζει την ταφόπλακα στη δημόσια δωρεάν υγεία.

Ήταν μια μαχητική, μαζική συγκέντρωση, με συνθήματα και παλμό, που επισφράγισε την δεδηλωμένη αποφασιστικότητα των σωματείων και φορέων της περιοχής, να μην αφήσουν να περάσει το κατάπτυστο νομοσχέδιο για την Υγεία. Ακολούθησε πορεία με τελική κατάληξη την είσοδο του κτηρίου του Νοσοκομείου Γιαννιτσών. Αντιπροσωπεία των σωματείων επέδωσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης στη Διοίκηση του Νοσοκομείου.

Στην συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι από τον Σύλλογο Εργαζομένων δήμου Πέλλας, τον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Γιαννιτσών, το Σύλλογο Εργαζομένων Κέντρου Υγείας Σκύδρας, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας (Γιαννιτσών), τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο «Ενότητα» – Μπλόκο Γυψοχωρίου, Το Συνδικάτο Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών Ημαθίας Πέλλας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Γιαννιτσών και Περιχώρων και το Θεατρικό Εργαστήρι Γιαννιτσών.

     Παραβρέθηκαν και δήλωσαν την συμπαράταξη τους εκπρόσωποι του Συλλόγου Διδασκόντων Α’βάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας-Πέλλας, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ ΠΕ Πέλλας, ενώ ψηφίσματα συμπαράστασης έστειλαν, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Έδεσσας και Αλμωπίας,  η Α’ Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης ΠΕ Πέλλας (Α’ ΕΛΜΕ Πέλλας), ο ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Πέλλας (μέλος της ΠΟΕ – ΟΤΑ), η Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών – μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, οι δημοτικές παρατάξεις των Δήμων Αριδαίας, Έδεσσας, Σκύδρας Πέλλας «Λαϊκή Συσπείρωση». Την υποστήριξη του εξέφρασαν κόμματα της αντιπολίτευσης και συνδικαλιστικές παρατάξεις.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Με το νομοσχέδιο για την Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας που συζητείται στη Βουλή και την έναρξη των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ, διαλύουν ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα του λαού στη δημόσια και δωρεάν υγεία και υποχρεώνουν τους ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, κατά παραγγελία των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων του τομέα της υγείας, που  θησαύρισαν κατά την περίοδο της πανδημίας.

Δίνουν τη χαριστική βολή στο δημόσιο σύστημα υγείας σε μία περίοδο που το λαϊκό εισόδημα κατασπαράζεται από τις αυξήσεις φωτιά στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Το νομοσχέδιο έκτρωμα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη πρέπει να απορριφθεί από το λαό μας!

Τα προηγούμενα χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, έκαναν κάθε χρόνο περικοπές στο κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία, ενίσχυσαν με την πολιτική τους την εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας, την λειτουργία νοσοκομείων και κέντρων υγείας με επιχειρηματικά κριτήρια, αύξησαν την μισθολογική απαξίωση και την εργασιακή εντατικοποίηση των υγειονομικών, την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στα νοσοκομεία και έρχεται τώρα με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ να βαθύνει την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και να βάλει την ταφόπλακα σε ότι απέμεινε από το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας.

 

Το κατάπτυστο αυτό νομοσχέδιο:

  • Περιλαμβάνει την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και δίνει τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ, συνδέοντας την βελτίωση της εισοδήματος του νοσοκομειακού γιατρού με την ικανότητα του να κάνει πλιάτσικο στις άδειες τσέπες του χειμαζόμενου λαού. Επομένως, η κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ δεν είναι ένα μέτρο που αφορά μόνο τους γιατρούς αλλά κυρίως το λαό.
  • Παγιώνει την υποστελέχωση και τα τεράστια κενά στα νοσοκομεία, αφού αντί για προσλήψεις προβλέπει την είσοδο ιδιωτών γιατρών μερικής απασχόλησης, που θα καλύπτουν τρύπες και κενά όπως-όπως στις δημόσιες μονάδες υγείας, οδηγώντας σε παραπέρα υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης και σε επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας. Η πείρα από την περίοδο της πανδημίας το επιβεβαίωσε.
  • Στις σημερινές συνθήκες της τραγικής υποστελέχωσης, των ελλείψεων σε εξοπλισμό και υποδομές και της γενικότερης εγκατάλειψης του δημοσίου συστήματος, όπου οι λίστες αναμονής των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, των επεμβατικών και απεικονιστικών εξετάσεων, των πανάκριβων θεραπειών ξεπερνούν κάθε όριο, το ραντεβού με το γιατρό στο ιδιωτικό ιατρείο ή το ιδιωτικό κέντρο θα γίνει αναγκαστικός μονόδρομος για κάθε ένα από μας που θα βρεθεί στην ανάγκη.

 

Η Ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας δεν θα περάσει!

Οι αγώνες των εργαζομένων μπορούν να εμποδίσουν στους σχεδιασμούς τους! Όλοι στον αγώνα !

Ο λαός μαζί με τους υγειονομικούς σαν μια γροθιά, μπορεί να παλέψει και να υπερασπιστεί τη ζωή του, την υγείας του, τα δικαιώματά του!

Απαιτούμε:

  • ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ το επαίσχυντο νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη ! Όχι στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία !
  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας με σύγχρονες και υψηλού επιπέδου και υπηρεσίες υγείας για όλο το λαό, με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με βάση τις ανάγκες λειτουργίας των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας του νομού !
  • Κατεπείγοντα μέτρα για να προληφθεί η κατάρρευση των τμημάτων των νοσοκομείων Γιαννιτσών και Έδεσσας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για την κάλυψη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων !!
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις ! Έξω οι Εργολάβοι από τα «Δουλεμπορικά» γραφεία ενοικίασης εργαζομένων από τα Νοσοκομεία ! Άρση των αναστολών εργασίας και άμεση επιστροφή των συναδέλφων στα τμήματα που εργάζονται, αποζημίωση τους για όσο διάστημα τέθηκαν σε αναστολή !
  • Άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου για αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν από τις περικοπές. Αυξήσεις στους μισθούς των Υγειονομικών και αποκατάσταση των μισθών στα επίπεδα πριν την οικονομική κρίση. Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).
  • Ανάπτυξη, ενίσχυση των νοσοκομείων και κέντρων Υγείας του Νομού Πέλλας. Καμιά σκέψη για συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων ή κλινικών των δύο νοσοκομείων του νομού και των κέντρων υγείας !

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ

 

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Αποστολίδης Χαράλαμπος