Η ανακοίνωση των φιναλίστ για το Βραβείο Κοινού LUX πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των 35ων Βραβείων Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Ρέικιαβικ.

Alcarràs, Burning Days, Close, Triangle of Sadness και Will-o’-the-Wisp είναι οι πέντε υποψήφιες ταινίες για το Ευρωπαϊκό Κινηματογραφικό Βραβείο Κοινού LUX

Οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν σύντομα να βαθμολογήσουν τις υποψήφιες ταινίες μέσα από τη νέα διαδικτυακή πλατφόρμα για το Ευρωπαϊκό Κινηματογραφικό Βραβείο Κοινού LUX. Μαζί με τους ευρωβουλευτές, θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος νικητής, για πρώτη φορά επιλέγοντας ανάμεσα σε πέντε ταινίες.

             

Μεταξύ των πέντε φιναλίστ βρίσκεται και η ταινία “Burning Days”, ελληνικής συμπαραγωγής με την Τουρκία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Κροατία και τις Κάτω Χώρες.

 

Η περίοδος αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί στις 12 Ιουνίου 2023, ενώ η νικήτρια ταινία θα ανακοινωθεί στις 14 Ιουνίου 2023, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.