Σαν «βόμβα» έσκασε η είδηση για τη σύλληψη για διαφθορά της Εύας Καϊλή.

Η ευρωβουλευτής συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από τις Αρχές του Βελγίου, με την κατηγορία για διαφθορά που σχετίζεται με το Κατάρ. Το ίδιο και ο σύζυγός της! Η ίδια μάλιστα διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ, με απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της βελγικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας. 

 

Η Εύα Καϊλή είχε προκαλέσει αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια πριν λίγες ημέρες, καθώς σε επιστολή της προς την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, μιλούσε με τα… καλύτερα λόγια για το Κατάρ και έκανε λόγο για… «ιστορική μεταμόρφωση μιας χώρας με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο», καθώς κατήργησε το βάρβαρο σύστημα «kafala».

Η τοποθέτηση Καϊλή ήταν εκτός “γραμμής” ΠΑΣΟΚ και Ανδρουλάκη, με τον τελευταίο να παίρνει ξεκάθαρες αποστάσεις.

Εκείνη χαρακτήρισε το Κατάρ «πρωτοπόρο» στα εργασιακά δικαιώματα, με αφορμή το μουντιάλ του 2022, με τον επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ να υπογραμμίζει ότι «δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης».

Αλλά η «διαφωνία» τους δεν έφτασε στα άκρα καθώς ο δυο τους υπήρξαν συνοδοιπόροι για το ΚΙΝΑΛ αρκετά χρόνια στη ευρωβουλή και ήταν και η στιγμή που στο ΠΑΣΟΚ υπήρχε ανάγκη να κρατηθούν εσωκομματικές ισορροπίες.

Ωστόσο, Εύα Καϊλή, είχε προλάβει να συναντήσει τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλ Μαρί, την 1η Νοεμβρίου.

 

Τι συμβαίνει όμως στο Κατάρ;

Έρευνες και ακτιβιστές για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μιλούν για περισσότερους από 6.500 μετανάστες εργάτες από πέντε χώρες – Ινδία, Πακιστάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές και Σρι Λάνκα – που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Κατάρ από τις αρχές του 2011, χρονιά που η χώρα ανέλαβε τη φιλοξενία για το Παγκόσμιο Κύπελλο, έως το 2020.

Η Εύα Καϊλή, με αφορμή αυτές τις έρευνες, «τα γύρισε».

Δείτε τι ανέφερε στην επιστολή της στο Ευρωκοινοβούλιο:

«Κυρία Πρόεδρε, σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι η απόδειξη, στην πραγματικότητα, του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει μια ιστορική μεταμόρφωση μιας χώρας με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο. Εγώ μόνη είπα ότι το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα, καταργώντας την καφάλα και τη μείωση του κατώτατου μισθού.

Παρά τις προκλήσεις που ακόμη και οι ευρωπαϊκές εταιρείες αρνούνται να εφαρμόσουν αυτούς τους νόμους, δεσμεύτηκαν σε ένα όραμα από επιλογή και άνοιξαν στον κόσμο. Παρόλα αυτά, κάποιοι εδώ ζητούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους εκφοβίζουν και κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται για διαφθορά. Όμως, εξακολουθούν να παίρνουν το αέριό τους. Ακόμα, έχουν τις εταιρείες τους που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί.

Μου έχουν κάνει διάλεξη ως Ελληνίδα και θυμίζω σε όλους μας ότι έχουμε χιλιάδες νεκρούς εξαιτίας της αποτυχίας μας για νόμιμους τρόπους μετανάστευσης στην Ευρώπη. Μπορούμε να προβάλλουμε τις αξίες μας, αλλά δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα για διαλέξεις για να έχουμε τη φτηνή προσοχή των ΜΜΕ. Και δεν επιβάλλουμε τον τρόπο μας, τους σεβόμαστε, ακόμα και χωρίς LNG. Πρόκειται για μια νέα γενιά έξυπνων, υψηλά μορφωμένων ανθρώπων.

Μας βοήθησαν να μειώσουμε την ένταση με την Τουρκία. Μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν. Και είναι ειρηνικοί διαπραγματευτές. Είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Έχουν ήδη πετύχει το ακατόρθωτο».

Εύα Καϊλή: Βρέθηκαν σακούλες με χρήματα στο σπίτι της – Συνελήφθη και ο πατέρα της

Οι έρευνες συνεχίζονται…

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας Le Soir, από το πρωί της Παρασκευής και στη συνέχεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 15 έρευνες από πράκτορες της Κεντρικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα, που θεωρούνται ύποπτα, συνελήφθησαν για ανάκριση από ερευνητές με επικεφαλής τον ανακριτή Michel Claise. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο Luca Visentini, νεοεκλεγείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Pier-Antonio Panzeri, καθώς και ο F.G., πρώην κοινοβουλευτικός συνεργάτης του κ. Panzeri, τώρα υπάλληλος της ομάδας S&D και σύντροφος της Εύας Καϊλή, η οποία βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των ερευνητών, όπως έμαθαν η Le Soir και η Knack.

Το σπίτι της ερευνήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και η ίδια οδηγήθηκε για ανάκριση. Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από την ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Η  είδηση  έγινε πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ, με πρώτο το  Politico  να  αναφέρει σε δημοσίευμα του  υπό τον τίτλο: «Έφοδος της βελγικής αστυνομίας σε σπίτια για την άσκηση πίεσης από το Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο»:«Η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες σε 16 σπίτια και συνέλαβε τέσσερα άτομα στις Βρυξέλλες και γύρω από αυτές το πρωί της Παρασκευής, στο πλαίσιο έρευνας για την άσκηση πίεσης από το Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι έφοδοι απειλούν να προκαλέσουν σκάνδαλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικότερα στην ομάδα S&D, η οποία έχει επικριθεί για την ήπια στάση της έναντι του Κατάρ τους τελευταίους μήνες, ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

Οι έρευνες διεξήχθησαν στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας για «εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος» και στόχευαν κυρίως κοινοβουλευτικούς βοηθούς, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Η βελγική εφημερίδα Le Soir ανέφερε ότι μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή από το ελληνικό σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ και ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. Η Καϊλή δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό».

Τη σύλληψη Καϊλή  επιβεβαιώνει και Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ενώ αναδεικνύεται σε βασικό θέμα σε διεθνή ΜΜΕ (Guardian, Daily Mail κ.α.)

Το βράδυ της Παρασκευής, εκδόθηκε ανακοίνωση από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, στην οποία αναφέρεται:  «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη».

Παράλληλα και η Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να θέσει εκτός Ομάδας την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή. Η αναστολή της συμμετοχής της Εύας Καϊλή στην Ομάδα των Σοσιαλιστών έχει «άμεση εφαρμογή, ως απάντηση στις εν εξελίξει ανακρίσεις», αναφέρει η ανακοίνωση.