Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης τοποθετήθηκε στη συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2023.

Ο Λάκης Βασιλειάδης αναφέρθηκε απολογιστικά στην τριετία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τόνισε πως το δίλημμα των ερχόμενων εκλογών είναι ξεκάθαρο καθώς τα ίδια πρόσωπα που κυβέρνησαν στις προηγούμενες δύο θητείες διεκδικούν εκ νέου τη διακυβέρνηση, συνεπώς είναι εύκολο για τους πολίτες να διαλέξουν. Αναφέρθηκε επίσης στις πολιτικές για την Πέλλα αλλά και στις παρεμβάσεις που αφορούν τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα.

 

Το βίντεο της ομιλίας είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο https://youtu.be/Y__sPpIA0DI

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάθε χρόνο η συζήτηση επί του προϋπολογισμού έχει διττό χαρακτήρα, αφενός γίνεται ένας απολογισμός της χρονιάς που φεύγει και αφετέρου παρουσιάζεται ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης για τη χρονιά που έρχεται. Φέτος, ειδικότερα, μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε μια ανασκόπηση του συνόλου της κυβερνητικής θητείας μιας και αναμφίβολα το 2023 είναι έτος εκλογών.

Το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού που έχουμε μπροστά μας προβλέπει αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αυξημένο ΑΕΠ, ρεκόρ σε άμεσες ξένες επενδύσεις, μείωση της ανεργίας, μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και επιστροφή σε περιβάλλον πρωτογενών πλεονασμάτων μέσα στο 2023. Και όλα αυτά εν μέσω παγκόσμιου πληθωριστικού κύματος, ενεργειακής κρίσης και εξόδου από πανδημία.

Οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι. Ωστόσο, κύριε Πρόεδρε, δεχόμαστε κριτική από χθες οι Βουλευτές της Κυβερνητικής Πλειοψηφίας, από συναδέλφους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι λέμε όλοι τα ίδια πράγματα και αναφέρουμε τα ίδια νούμερα. Τι να κάνουμε; Μιλάμε επί του ιδίου κειμένου, του Προϋπολογισμού που έχουμε μπροστά μας και μιλάμε επί της ουσίας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όχι με συκοφαντίες, λάσπη και ρητορική άλλων, περασμένων εποχών. Μιλάμε για τη μεγάλη εικόνα της κυβερνητικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας τα τρεισήμισι χρόνια διακυβέρνησης.

Και επειδή, όπως είπα, το 2023 είναι έτος εκλογών θα φανεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο η εμπιστοσύνη των πολιτών στις κυβερνητικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ξεκάθαρο, ίσως πιο ξεκάθαρο από ποτέ στη μεταπολίτευση. Έχουμε δύο σχηματισμούς που και οι δύο κυβέρνησαν τα τελευταία οκτώ χρόνια. Οι ίδιοι άνθρωποι θα διεκδικήσουν εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν έχουν αλλάξει τα πρόσωπα. Άρα, οι εκλογείς μας δεν έχουν παρά να συγκρίνουν τις δύο τελευταίες κυβερνήσεις για να επιλέξουν. Έχουν να συγκρίνουν τις πολιτικές και τη διαχείριση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα, στην οικονομία, στο μεταναστευτικό, στη διαχείριση της πανδημίας (αν γινόταν από αντίστοιχα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ), στα αγροτικά, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό, στις συντάξεις, στην ανάπτυξη και σε άλλους πολλούς τομείς.

Το έχω ξαναπεί από αυτό εδώ το Βήμα. Το πρόβλημά σας στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν έχετε πολιτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Ετεροκαθορίζεστε. Μόνο σας μέλημα είναι μήπως και αποτύχει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να μπορέσετε εσείς να ξαναέρθετε στην εξουσία.

Είναι ξεκάθαρο και ιστορικά καταγεγραμμένο τι έκαναν οι δύο κυβερνήσεις για την Ελλάδα, όπως είναι ξεκάθαρο το τι έκαναν και για την εκλογική μου περιφέρεια, την Πέλλα, έναν τόπο για χρόνια παραμελημένο και σε δεύτερη μοίρα όσον αφορά τις υποδομές, που βλέπει να δρομολογούνται και σταδιακά να υλοποιούνται μεγάλα έργα, όπως ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκη-Γιαννιτσά-Έδεσσα, το Φράγμα του Αλμωπαίου, το Δικαστικό Μέγαρο της Έδεσσας και άλλα πολλά.

Είναι ξεκάθαρο, επίσης, το τι κάνατε και το τι κάνουμε για τους Έλληνες αγρότες, οι οποίοι ειδικά φέτος διανύουν μία κακή χρονιά εν μέσω μιας τέλειας καταιγίδας αυξημένου κόστους, χαμηλών τιμών και ακραίων καιρικών φαινομένων. Επί των ημερών σας συνδέσατε το φορολογικό με το ασφαλιστικό των αγροτών και εξουθενώσατε τον αγροτικό κόσμο. Επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας το καταργήσαμε και ο ΕΛΓΑ πληρώνει πιο γρήγορα, εντός έτους πολλές φορές, στο 100% και όχι τμηματικά μετά από δύο χρόνια. Φέτος, μάλιστα, πλήρωσε και σε προανθικό στάδιο παραγωγές, ενώ αναμένονται και οι αποζημιώσεις για τα εκτός ΕΛΓΑ από τις βροχοπτώσεις και την ουκρανική κρίση. Ο κόσμος, λοιπόν, βλέπει και μπορεί να συγκρίνει.

Το συμπέρασμα που βγάζει κανείς μελετώντας αυτό το σχέδιο προϋπολογισμού είναι η έμφαση που δίνεται σε δύο άξονες, της οικονομικής αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, γιατί ακόμα και αν στη μεγάλη εικόνα της διακυβέρνησης είναι ξεκάθαρη η διαφορά μεταξύ των ημερών της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών παραμένουν και είναι μεγάλα.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και πρέπει να θέσουμε προτεραιότητες. Ο περιορισμός του κόστους ενέργειας, το οποίο επηρεάζει το σύνολο της οικονομικής ζωής, είναι η προφανής. Μία ακόμη, κατά την άποψή μου, είναι η αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού προσωπικού τόσο στη βιομηχανία, όσο και στον πρωτογενή τομέα. Πρέπει να συνδέσουμε την εργασία -και όχι την ανεργία- με την επιδότηση.

Σε ό,τι αφορά στην Πέλλα, η οδική σύνδεση με την Εγνατία πρέπει να είναι το επόμενο έργο που πρέπει να δρομολογηθεί, ενώ οφείλουμε επιτέλους να εστιάσουμε στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής επενδύοντας στο πανίσχυρο brand name αυτό της «Χώρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, το στοίχημα για το 2023 για το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας είναι να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών με ένα νέο συμβόλαιο με το παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας, βασισμένο σε νέες ιδέες και σύγχρονες μεθόδους. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται αυτός ο προϋπολογισμός τον οποίο και υπερψηφίζουμε.

Ευχαριστώ πολύ.»