Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης τοποθετήθηκε στη συζήτηση στη Βουλή για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών.

Ο Λάκης Βασιλειάδης τόνισε πως, παρά τη σημασία του νομοσχεδίου για τους πολίτες και τη χώρα, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση κινήθηκε για άλλη μια φορά γύρω από λάσπη και συκοφαντίες, ενώ το συμπέρασμα της ομιλίας του ήταν πως όποιος έχει στοιχεία οφείλει να τα πάει στη δικαιοσύνη, την οποία εμπιστευόμαστε όλοι να κάνει σωστά τη δουλειά της. Κατέληξε πως η Βουλή πρέπει να επικεντρωθεί στα πραγματικά προβλήματα της χώρας και πως η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει επιτέλους να αφήσει πίσω της το παρελθόν.

Το βίντεο της ομιλίας είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο https://youtu.be/C-NzZnd-2To

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, θα ξεκινήσω την τοποθέτησή μου αναφερόμενος στους βασικούς άξονες του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Γεγονός είναι πως έχουμε μπροστά μας μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας και προσαρμογής της στις επιταγές της εποχής μας, μιας εποχής ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης και μιας καθημερινότητας ολοένα και περισσότερο βασισμένης σε ψηφιακές υπηρεσίες.

Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου η χρήση λογισμικού και συσκευών παρακολούθησης αναβαθμίζεται από πλημμέλημα σε κακούργημα, ενώ η εμπορία και η κατοχή, που μέχρι σήμερα δεν τιμωρούνται, χαρακτηρίζονται πλημμελήματα. Επιπλέον, τα απαγορευμένα αυτά λογισμικά και οι συσκευές παρακολούθησης καταγράφονται σε δημόσιο κατάλογο που επικαιροποιείται διαρκώς, ενώ η προμήθειά τους από το δημόσιο είναι δυνατή μόνο υπό προϋποθέσεις Προεδρικού Διατάγματος.

Ενισχύεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων και θεσπίζεται νέο πλαίσιο για την κυβερνοασφάλεια, το οποίο προβλέπει τη σύσταση Επιτροπής Συντονισμού. Καταρτίζεται για πρώτη φορά εθνικό σχέδιο αποτίμησης επικινδυνότητας συστημάτων τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνιών για την αναγνώριση, ανάλυση και αποτίμηση των κινδύνων και των επιπτώσεών τους για την ασφάλεια των συστημάτων τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνιών σε εθνικό επίπεδο.

Αναβαθμίζεται το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού της με την ίδρυση Ακαδημίας Πληροφοριών και Αντικατασκοπείας. Συστήνεται Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου για τον έλεγχο φαινομένων παράβασης καθήκοντος και διαφθοράς στην ΕΥΠ και τέλος, δραστηριοποιείται το πλαίσιο άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, σύμφωνα με το οποίο την αρχή μπορούν να ζητήσουν μόνο και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία εφόσον ανταποκριθούν σε απαιτήσεις τεκμηρίωσης.

Περιορίζεται ο κατάλογος των εγκλημάτων που δικαιολογούν άρση του απορρήτου, ενώ για την περίπτωση των πολιτικών προσώπων προβλέπονται επιπρόσθετες δικλείδες μεταξύ άλλων και η άδεια του Προέδρου της Βουλής.

Άρα λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε ένα νομοθέτημα που φιλοδοξεί να προσαρμόσει ένα απαρχαιωμένο πλαίσιο σχεδόν τριάντα ετών, σε κάποιες περιπτώσεις, στο σύγχρονο περιβάλλον με επίκεντρο τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, αλλά και τη διαφάνεια στη λειτουργία της ΕΥΠ.

Ωστόσο, κύριε Πρόεδρε, δεν φαίνεται να συζητάμε γι’ αυτό. Δεν συζητάμε για τη χρησιμότητα ή την αναγκαιότητα των προτεινόμενων διατάξεων. Με ευθύνη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης διαιωνίζεται μία συζήτηση που κυριαρχείται από λάσπη και συκοφαντίες.

Επιμένετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, να μιλάτε για σκάνδαλα, για κατάλυση της δημοκρατίας, για παρακράτος, καλλιεργώντας ένα τοξικό κλίμα που σίγουρα δεν ωφελεί την κοινωνία, αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πώς νομίζετε ότι ωφελεί εσάς.

Πώς μπορείτε να μιλάτε για σκάνδαλο, όταν το ζήτημα της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη το ανέδειξε η ίδια η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, όταν παραιτήθηκαν άνθρωποι και υπάρχει διερεύνηση της υπόθεσης από τη δικαιοσύνη. Επικαλείστε δημοσιεύματα με δήθεν στοιχεία, τα οποία όμως δεν έχουν φτάσει καν στη δικαιοσύνη, αλλά αιωρούνται απλώς ώστε να δημιουργούν έτσι μια ασάφεια.

Ο λόγος που στον ΣΥΡΙΖΑ επενδύετε στο διχασμό είναι ότι δεν έχετε πολιτική πρόταση για τη χώρα, δεν έχετε τίποτα καινούργιο να προσφέρετε. Επιμένετε σε μία δήθεν εναλλακτική πολιτική η οποία δοκιμάστηκε και απέτυχε παταγωδώς. Και το μόνο μέλημά σας είναι να βρείτε και συχνά να εφεύρετε τυχόν αστοχίες της Κυβέρνησης. Είστε σε απελπισία επειδή ξέρετε ότι μόνο αν αποτύχει η Νέα Δημοκρατία έχετε κάποια ελπίδα εσείς να σας εμπιστευτεί ξανά ο ελληνικός λαός. Θεωρείτε πως ωφελείστε στοχοποιώντας και πολλές φορές άγαρμπα κάθε πετυχημένο στέλεχος αυτής της Κυβέρνησης. Εσχάτως, μάλιστα, παίζεται και παιχνίδια με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη. Ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε τη Νέα Δημοκρατία σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κράτησε τη χώρα όρθια σε πρωτοφανείς αντιξοότητες, εφαρμόζοντας παράλληλα το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, μέρος του οποίου είναι είτε το θέλετε είτε όχι και το σημερινό σχέδιο νόμου.

Η απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας είναι να επιλύονται τα πραγματικά προβλήματα με συνέπεια και μεθοδικότητα και να μπουν επιτέλους οι βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Δυστυχώς, εσείς παραμένετε η φωνή του παρελθόντος, με διαρκείς αναφορές σε άλλες εποχές, στη χούντα, στον εμφύλιο, σε γεγονότα στα οποία δεν είχαμε γεννηθεί ίσως οι περισσότεροι από εμάς. Μόνο ο Πελοποννησιακός πόλεμος σας έχει ξεφύγει.

Το είπε πολύ σωστά ο Πρωθυπουργός. Το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που ξεκινά το εθνικό καθήκον. Αφήστε λοιπόν, πίσω το παρελθόν. Μπήκαμε στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι καιροί απαιτούν σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Και η δημοκρατία για την οποία όλοι μας νιώθουμε περήφανοι που γεννήθηκε σε αυτήν εδώ τη γη, χρειάζεται ουσιαστικό διάλογο, ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις από όλες τις πολιτικές πτέρυγες.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.»