Ο Βουλευτής Πέλλας της νέας Δημοκρατίας πραγματοποίησε την Πέμπτη προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά στη Βουλή, όπου συζητείται το σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2023.

Συζητήθηκαν πολλά από τα θέματα του αγροτικού κόσμου, ενώ ο κοινός παράγοντας φαίνεται να είναι η απώλεια εισοδήματος λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα και κυρίως οι βροχοπτώσεις που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τα προβλήματα και έχει ήδη αποφασίσει την ενίσχυση καλλιεργειών όπως ροδάκινα (συμπύρηνα & επιτραπέζια), νεκταρίνια, μήλα κ.α. Ο Λάκης Βασιλειάδης τόνισε την ανάγκη άμεσης ανακοίνωσης του χρονοδιαγράμματος, ώστε να ξέρει ο κάθε παραγωγός σαφώς το ύψος και το χρόνο πληρωμής, στην οποία ο κ. Γεωργαντάς τον ενημέρωσε ότι θα προβεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Υπουργός ενημέρωσε επίσης τον Βουλευτή για μια σειρά από εκκρεμότητες σε αγροτικά θέματα:

Όσον αφορά τα λιπάσματα, υπεγράφη η σχετική απόφαση και θα πιστωθούν σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις την ερχόμενη εβδομάδα ενισχύσεις συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ που αφορούν σε περίπου 11% του συνολικού κόστους και καλύπτουν σε ποσοστό 40% την αύξηση στην τιμή αγοράς σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Αναφορικά με τις πληρωμές αποζημιώσεων για ζημιές προανθικού σταδίου από τον παγετό του 2021, ολοκληρώθηκαν από το αρμόδιο κατάστημα οι διοικητικοί έλεγχοι των ενστάσεων και κατάθεσης επιπλέον δικαιολογητικών και το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί από τον ΕΛΓΑ το χρονοδιάγραμμα πληρωμών στους νέους δικαιούχους, μαζί με το υπόλοιπο 30% που εκκρεμεί για όλους.

Ολοκληρώνεται και η διαδικασία στήριξης των παραγωγών σπαραγγιού που επλήγησαν από το φαινόμενο του αεροχειμάρρου της 8ης Φεβρουαρίου σε περιοχές της Πέλλας, για την οποία γίνεται ένας τελευταίος έλεγχος των δικαιούχων από τη Γενική Διεύθυνση Κρατικών Ενισχύσεων & Αρωγής.

Αναφορικά με τις ζωοτροφές, ανακοινώθηκε σήμερα το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των δηλώσεων για την πληρωμή έκτακτης ενίσχυσης συνολικού ύψους 89 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στο πλαίσιο του Μέτρου 22 του ΠΑΑ 2014-2022, ηλεκτρονικά.

Επιπλέον, για τα προβλήματα που προέκυψαν με τα βοσκοτόπια και τις εξισωτικές των κτηνοτρόφων, τρέχει η διαδικασία των ενστάσεων και μόλις ολοκληρωθεί θα διορθωθούν όλα τα σφάλματα που προέκυψαν αδίκως.

Τέλος, αναφορικά με τις ζημιές που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, προγραμματίζεται πληρωμή για όσους παραγωγούς έχουν πάρει πορίσματα και έχουν μπει στον πίνακα πληρωμών, τις επόμενες ημέρες, πριν τις γιορτές.