Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Πιλοτικού Προγράμματος επιχορήγησης παρεμβάσεων προσβασιμότητας που ψήφισε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης πραγματοποίησε συνάντηση με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δόμνα Μιχαηλίδου σήμερα, 15 Δεκεμβρίου 2022.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Σταμενίτης στάθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, και ιδιαίτερα τα άτομα με βαριά κινητική αναπηρία – χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου, το οποίο αφορά στα τεράστια ποσά που καλούνται να δαπανήσουν ώστε να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις στις κατοικίες τους προκειμένου αυτές να καθίστανται προσβάσιμες και λειτουργικές. Ο Βουλευτής κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που περιλαμβάνουν χρηματοδότηση για παρεμβάσεις διά-πλάτυνσης εσωτερικών διαδρόμων και εισόδων οικείας και δωματίων, αντικατάστασης λουτρού και wc, τροποποιήσεις ανελκυστήρων ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα κ.α.

Ειδικότερα ο κ. Σταμενίτης ζήτησε να ληφθούν υπόψη κατά την κατάρτιση του προγράμματος που σχεδιάζει να υλοποιήσει η Κυβέρνηση, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αφού ολοκληρωθεί το Πιλοτικό Πρόγραμμα, τα παρακάτω:

1Ον Εφάπαξ ενίσχυση για παρεμβάσεις σε οικεία που επιδέχεται τροποποιήσεις.

2ον Στεγαστική συνδρομή, με τη μορφή είτε διασφαλίσεων δανείου, είτε επιδοτήσεων επιτοκίων, είτε απευθείας οικονομικής ενίσχυσης, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του ενδιαφερόμενου.

3ον Κατασκευές κατοικιών στα πρότυπα των εργατικών κατοικιών, διαμορφωμένων καταλλήλως (ειδικές έξοδοι κινδύνου, κατάλληλοι ανελκυστήρες, ράμπες κτλ), που θα παραχωρούνται με χαμηλό αντίτιμο, ομοίως ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση.

Από την πλευρά της η Υφυπουργός κ. Μιχαηλίδου ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι, όπως έχει ψηφιστεί, μετά από την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα υποβάλλει στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συγκεντρωτικά στοιχεία, καταγραφέντα προβλήματα, εξαχθέντα συμπεράσματα και εισηγήσεις από την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος. Μετά από την αξιολόγηση θα ακολουθήσει η καθολική εφαρμογή του προγράμματος σε ολόκληρη τη χώρα, και στο πλαίσιο αυτό θα αξιολογηθούν και οι προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Σταμενίτης.