Ιορδάνης Τζαμτζής: «Υψηλό το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας»

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο τοπικός μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση παγετού, χιονοπτώσεων και έντονων βροχοπτώσεων, ενόψει της χειμερινής περιόδου, όπως διαπιστώθηκε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, με εκπροσώπηση όλων των φορέων του τοπικού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, την οποία συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, εξετάσθηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των φορέων, το ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα που διαθέτει, η συντήρηση των μηχανημάτων αλλά και του οδικού δικτύου. Τα μέλη του ΣΟΠΠ μελέτησαν και ειδικότερα θέματα, όπως η συνεργασία των φορέων για τον αποχιονισμό του οδικού δικτύου, οι δρόμοι που οδηγούν στο Χιονοδρομικό Κέντρο και τα απαραίτητα έργα  για την αντιπλημμυρική προστασία, στο πυκνό και επικίνδυνο υδρογραφικό δίκτυο, πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων, ποταμών, ρεμάτων και χειμάρρων της Πέλλας.

 

Στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας έκανε ένα σύντομο απολογισμό  της θερινής περιόδου, στις εργασίες αποκατάστασης, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών που έπληξαν την Πέλλα το 2021-22, στη συντήρηση και τους καθαρισμούς του υδρογραφικού δικτύου, του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, τη διαχείριση των νερών ανάντι και κατάντι της Έδεσσας, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και τον Δήμο, κ.ά.

Ο κ. Τζαμτζής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσφατο έργο της στήριξης και διαμόρφωσης της κοίτης του ποταμού Εδεσσαίου, που διέρχεται από την πόλη, χάρη στο οποίο αυξήθηκε η παροχετευτική δυνατότητα του ποταμού και ενισχύθηκε το επίπεδο ασφαλείας για τις δημόσιες υποδομές και κατοικίες, στον οικιστικό ιστό της Έδεσσας, σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων.

Ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πέλλας, Ζώης Γιώτης, αναφέρθηκε ειδικά στην επιτυχή διαχείριση και κατάσβεση της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στο τρίγωνο Καλή-Μάνδαλο-Άνυδρο, η οποία κατέκαψε 3000 στρέμματα βλάστησης, χωρίς όμως να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές ή περιουσίες ενώ, παράλληλα, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης του οδικού δικτύου και των ζωνών πυροπροστασίας. Ο κ. Γιώτης διαβεβαίωσε για το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας της υπηρεσίας του.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας, Πέτρος Περδικάτσης, έθεσε στους συμμετέχοντες τη χρησιμότητα δράσεων συνεργασίας, προκειμένου να παραμένει ασφαλής η διέλευση των οχημάτων από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Πέλλας, ακόμη και σε περιπτώσεις γενικευμένης χιονόπτωσης.

Οι εκπρόσωποι των υπολοίπων φορέων Πολιτικής Προστασίας, επιβεβαίωσαν την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητά τους και έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία που αποσκοπεί στην πρόληψη. Επισήμαναν τους κινδύνους από τη χρήση των λεγόμενων Ιρλανδικών γεφυρών, που είναι πάνω από 100 στην Πέλλα, διαθέτουν μεν ειδική σήμανση αλλά οι πολίτες οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τη διέλευσή τους (και να μην τις χρησιμοποιούν ποτέ σε περιόδους έντονων φαινομένων κακοκαιρίας).

Πολύ σημαντικό, να γνωρίζουν οι πολίτες ότι, κατά την χειμερινή περίοδο, είναι υποχρεωτικό να φέρουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες, χιονοκουβέρτες ή να διαθέτουν ειδικά χιονολάστιχα στα αυτοκίνητά τους. Για τους παραβάτες, εκτός από την απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιόδους χιονόπτωσης, προβλέπονται και υψηλά πρόστιμα.

 

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, παραμένει σε ετοιμότητα για έκτακτη Συνεδρίαση, αν αυτό απαιτηθεί από την εμφάνιση ειδικών συνθηκών κακοκαιρίας ή άλλων φυσικών/τεχνολογικών καταστροφών.