Η καταβολή του έκτακτου βοηθήματος θα πραγματοποιηθεί στις 20 Δεκεμβρίου, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο MEGA Σαββατοκύριακο.

Ερωτηθείς αν οι αυξήσεις στις συντάξεις είναι επαρκείς ώστε τα νοικοκυριά και οι συνταξιούχοι να αντεπεξέλθουν εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, ο υπουργός ανέφερε: «Εκείνο που εμείς λέμε είναι ότι μετά από 12 χρόνια »ξεπαγώνουν» οι συντάξεις και δίνονται τέσσερα διαφορετικά είδη αυξήσεων».

Και επεξήγησε ο υπουργός: «Είναι οι οριζόντιες αυξήσεις, είναι το έκτακτο βοήθημα, η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και είναι τέταρτη δόση επανυπολογισμού τον νόμου Βρούτση. Όλα αυτά συνδυαστικά οδηγούν στο να δοθούν σε ένα στους δύο συνταξιούχους μία επιπλέον σύνταξη».

Σχετικά με τους περίπου 910 χιλιάδες συνταξιούχους που δεν θα δουν καμία αύξηση στις συντάξεις τους σημείωσε: «Έχουμε πάρει δύο πρωτοβουλίες, η μία είναι τα 250 ευρώ που είναι πραγματικό χρήμα ή από την άλλη πλευρά υπάρχει η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης».

Αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων τόνισε ο κ. Χατζηδάκης: «Με τον νόμο Βρούτση έχουμε μειώσει τον φορολογικό συντελεστή, καταργήσαμε το πλαφόν για την κύρια και την επικουρική σύνταξη και τώρα δίνουμε μετά από 12 χρόνια όλες αυτές τις αυξήσεις».

Στην περίπτωση να μελετά η κυβέρνηση σχέδιο για νέα ρύθμιση 120 δόσεων, που θα φορά και την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία για τους οφειλέτες ο υπουργός σχολίασε: «Μόλις ”στέγνωσε το μελάνι” της δικής μας ρύθμισης που προβλέπει αύξηση για τις δόσεις στον ΕΦΚΑ από τις 12 στις 24 δόσεις. Εμείς, ως Υπουργείο Εργασίας θα εναρμονιζόμαστε με τις γενικότερες ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών».

Για το ζήτημα των παρακολουθήσεων ο Κωστής Χατζηδάκης ήταν κατηγορηματικός «σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός εμπλέκεται σε αυτή την υπόθεση».

Επιπλέον ο υπουργός ανακοίνωσε ότι κατατέθηκε χθες το βράδυ το νομοσχέδιο για την στεγαστική πολιτική και τόνισε ότι μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το νέο νομοσχέδιο 137 χιλιάδες νέοι άνθρωποι.