Διενεργήθηκαν χθες 12  Δεκεμβρίου 2022 οι εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια μεταθέσεων με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με πλήθος προβλημάτων που εγείρουν πολλά ερωτήματα. Σύμφωνα με ενημέρωση του Α.Π.Σ. ήταν εκατοντάδες οι συνάδελφοι οι οποίοι δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν αφού τα e-mail τους δεν είχαν καταχωρηθεί σωστά ή και καθόλου. Μάλιστα μεταξύ αυτών ήταν και υποψήφιοι με την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών.

Παρόλο που τα συγκεκριμένα προβλήματα έγιναν γνωστά με την παρέμβαση της Ε.Α.Κ.Π. προς τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος από τις 8-12-2022 (βλ. eakp.gr). Το αίτημά μας για αναβολή της διαδικασίας αγνοήθηκε και αυτή προχώρησε κανονικά. Ακόμα όμως και όταν κατατέθηκε ένσταση από τον εκπρόσωπο της Ε.Α.Κ.Π. την ημέρα των εκλογών η διαδικασία δεν ακυρώθηκε.

Την επόμενη ημέρα, στις 13-12-2022, η Ε.Α.Κ.Π. κατέθεσε αίτημα προς την εφορευτική επιτροπή ώστε να μας κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα των εκλογών. Η απάντηση που δόθηκε από την πλευρά του Α.Π.Σ. ήταν πως τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε μια εβδομάδα γιατί έχουν κατατεθεί ενστάσεις επί της διαδικασίας και κανείς μέχρι τώρα δεν έχει λάβει γνώση για τα αποτελέσματα ούτε με επίσημο μήτε με ανεπίσημο τρόπο. Επιπλέον αναγνωρίστηκε για ακόμη μια φορά ότι υπήρξαν από πολλές υπηρεσίες προβλήματα σχετικά με την καταχώρηση των προσωπικών e-mail.

Ωστόσο την ίδια στιγμή που το Α.Π.Σ. έδινε στην Ε.Α.Κ.Π. τις παραπάνω απαντήσεις, εμείς, υποψήφιοι αλλά και ψηφοφόροι,  γινόμασταν μάρτυρες των εκλογικών αποτελεσμάτων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ευθύνη του επικεφαλής της Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. και προέδρου της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., ενώ διάφοροι υποψήφιοι, οι οποίοι φυσικά δεν είχαν καμία σχέση με την Ε.Α.Κ.Π., στους διαδρόμους του Α.Π.Σ. αλλά και σε Π.Υ. αλληλοσυγχαίρονται για τις ψήφους που έλαβαν, των οποίων τον αριθμό φαίνεται να γνώριζαν με εξαιρετική ακρίβεια.

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν προκύπτουν εύλογα ερωτήματα για το αν τελικά η Διοίκηση ενδιαφέρεται για έγκυρες και διαφανείς διαδικασίες ή απλώς για μια άκυρη παρωδία, που θα τοποθετήσει σε κατάλληλες θέσεις βολικούς ανθρώπους, οι οποίοι θα βοηθήσουν τη διεκπεραίωση της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής. Επίσης αναρωτιόμαστε αν τελικά υπάρχει κάποια λίστα με συνδικαλιστές που τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης από τη Διοίκηση όσο οι υπόλοιποι θα περιμένουμε να περάσει μία εβδομάδα.

Ίσως με αυτά τα γεγονότα γίνει κατανοητή ακόμα και στον πιο αδιάφορο συνάδελφο η εναντίωση της Ε.Α.Κ.Π. σε κάθε είδους ηλεκτρονική εξ αποστάσεως ψηφοφορία, είτε αυτή αφορά τα σωματεία μας είτε τα υπηρεσιακά συμβούλια μεταθέσεων.

Η εφαρμογή του εκτρωματικού – αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη (άρθρο 87, ν.4808/2021) έχει τριπλή στόχευση: Φακέλωμα των εργαζομένων, απομαζικοποίηση των συλλογικών διαδικασιών του κινήματος, έλεγχο των διαδικασιών από την εργοδοσία/Διοίκηση.

Σε καμία περίπτωση δεν είναι στο πνεύμα του νόμου η καλύτερη και ουσιαστικότερη έκφραση των υπαλλήλων και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από τις εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια μεταθέσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Η Ε.Α.Κ.Π. με βάση τα πραγματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα και συγκεκριμένα:

  • Εκατοντάδες πυροσβέστες παρά την θέληση τους δεν κατάφεραν να εκφραστούν με την ψήφο τους  συμπεριλαμβανομένων και υποψηφίων της κατά παράβαση της παρ. 1του άρθρου 2 της υπ.αριθμ. 53618 οικ.Φ109.1 Απόφασης Αρχηγού Π.Σ. (ΦΕΚ αριθμός φύλλου 4686 τεύχος Β΄ 5/9/2022)
  • Υπήρξε μία επιπλέον αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες από υπαλλήλους που δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα με τον πλέον κατάλληλο υπηρεσιακό τρόπο για την ημερομηνία των εκλογών.
  • Για όλους τους παραπάνω λόγους και άλλους πολλούς που καταγγέλθηκαν από υπαλλήλους κατά περίπτωση στην βάση αυτών κατατέθηκαν βάσιμες ενστάσεις, συμπεριλαμβανομένης και τη δική της.
  • Η τύχη των ενστάσεων αυτών παραμένει άγνωστη τουλάχιστον για την Ε.Α.Κ.Π., αν τηρήθηκαν οι διαδικασίες ελέγχου και γνωμοδότησης όπως το άρθρο 12της  σχετικής απόφασης του Α.Π.Σ. προβλέπει.
  • Με δεδομένα τα πολλαπλά προβλήματα που παρατηρήθηκαν κυρίως από την αδυναμία συμμετοχής στην ψηφοφορία εκατοντάδων πυροσβεστών, δεν αξιοποιήθηκε η δυνατότητα αναβολής της εκλογικής διαδικασίας όπως προβλέπεται από την παρ. 4 του άρθρου 12 της σχετικής απόφασης του Α.Π.Σ.
  • Παραβιάστηκε η διαδικασία ανακοίνωσης – ανάρτησης των αποτελεσμάτων που είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Εφορευτικής Επιτροπής όπως προβλέπεται από την παρ. 8του άρθρου 13 και όχι των παρατάξεων και μεμονωμένων υποψηφίων και μάλιστα πριν την εξέταση και την σχετική απόφαση για την εγκυρότητα ή μη των ενστάσεων και πριν τα αποτελέσματα δημοσιευτούν με ευθύνη της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων στο psnet.gr.

Καλεί την Ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος στην βάση αυτών των δεδομένων και το γεγονός ότι παραβιάστηκε η αρχή της ισότητας – ισονομίας και του αναφαίρετου δικαιώματος για την συμμετοχή όλων των υπαλλήλων στην εκλογική διαδικασία να:

  • Ακυρώσει πλήρως τη διαβλητή διαδικασία τωνεκλογών για το Υπηρεσιακό Συμβούλιο μεταθέσεων Πυρονόμων, Υπαξιωματικών και Πυροσβεστών ως μη γενόμενη.
  • Εκδώσει νέα απόφαση για την εκλογική διαδικασία στα Υπηρεσιακά Συμβούλια μεταθέσεων στην βάση της δια ζώσης ψηφοφορίας ως ίσχυεκαι να εξαγγείλει νέαημερομηνία εκλογών.

Επίσης καλούμε κάθε πυροσβέστη και πυροσβέστρια να βγάλει συμπεράσματα για το παιχνίδι που οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές παίζουν στην πλάτη τους με κάθε ευκαιρία που τους δίνεται και να απορρίψουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία που γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί στα πλαίσια του ν.4808/2021 στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ