Την οικονομική ενίσχυση των αχλαδοπαραγωγών της Πέλλας, οι οποίοι υπέστησαν σοβαρή απώλεια εισοδήματος, κατά την καλλιεργητική περίοδο 2022, ζητεί ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά.

Ο κ. Τζαμτζής αναδεικνύει τον κίνδυνο αδυναμίας των παραγωγών, να καλλιεργήσουν την προσεχή περίοδο, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που προκύπτουν από τις χαμηλές τιμές πώλησης του προϊόντος και το αυξημένο κόστος παραγωγής. Στην επιστολή του επισημαίνει ότι οι μεγαλύτερες απώλειες εντοπίζονται στην ποικιλία «κρυστάλλι», που καλύπτει τα 1029,7 στρέμματα, από τα συνολικά 3.233 στρέμματα, αχλαδοκαλλιέργειας (ΟΣΔΕ 2022).  Επισημαίνει ότι εξαιτίας των βροχοπτώσεων και της ανεμοθύελλας, κατά την περίοδο της συγκομιδής, υπήρξε μεγάλη απώλεια αχλαδιών, οι τιμές κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα ενώ μεγάλες ποσότητες παραμένουν ακόμα αδιάθετες και υποβαθμισμένες σε ψυκτικούς θαλάμους αποθήκευσης, με υψηλό κόστος συντήρησης. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας παραθέτει τεχνικο-οικονομική έκθεση του Συνδέσμου Εκπροσώπησης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πέλλας, βάσει της οποίας η απώλεια εισοδήματος ανέρχεται σε 600 € ανά στρέμμα, σε σύνολο 1.475 στρεμμάτων που υπέστησαν μεγαλύτερη καταστροφή.

Ο κ. Τζαμτζής επισυνάπτει, στην επιστολή του, παραστατικά που αποδεικνύουν τις χαμηλές τιμές πώλησης και οικονομοτεχνική μελέτη του ΣΕΑΣ Πέλλας, με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και την εκτιμηθείσα απώλεια εισοδήματος των αχλαδοπαραγωγών.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΘΕΜΑ: «Απώλεια εισοδήματος των παραγωγών αχλαδιών της Περιφερειακής Ενότητας

Πέλλας, λόγω προβλημάτων στη διάθεση, στις τιμές πώλησης και στο αυξημένο κόστος

παραγωγής του έτους 2022»

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

 

Με σημαντικά προβλήματα έκλεισε το έτος 2022 για την καλλιέργεια των αχλαδιών στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, η καλλιεργούμενη έκταση φτάνει τα 3.233 στρέμματα (ΟΣΔΕ 2022). Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες φαίνονται συγκεντρωτικά στο συνημμένο πίνακα 1.

Σας διαβιβάζουμε συνημμένα, τεχνικό-οικονομική έκθεση του Συνδέσμου Εκπροσώπησης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πέλλας, σύμφωνα με την οποία οι καλλιεργούμενες -παραγωγικές ταυτοποιημένες στις δηλώσεις ΟΣΔΕ ποικιλίες- με μεγάλη οικονομική απώλεια εισοδήματος, έχουν έκταση ίση με 1.475 στρέμματα  ενώ η απώλεια της παραγωγής εκτιμήθηκε σε 600 €/στρ.

Το τεράστιο πρόβλημα παρουσιάζεται στην ποικιλία «κρυστάλλι» (1029,7 στρ.) η οποία, με αφορμή τις βροχοπτώσεις, έλαβε πολύ χαμηλές τιμές από τους εμπόρους. Μεγάλες ποσότητες αχλαδιών έπεσαν στο έδαφος (επισυνάπτεται φωτογραφία) από την βροχόπτωση και την ανεμοθύελλα την περίοδο της συγκομιδής. Πολλά αχλάδια είναι ακόμα αδιάθετα και υποβαθμισμένα στους ψυκτικούς θαλάμους αποθήκευσης, με αυξημένο κόστος συντήρησης.

Ζητούμε την οικονομική ενίσχυση των αχλαδοπαραγωγών, οι οποίοι λόγω οικονομικών προβλημάτων, αδυνατούν να καλλιεργήσουν για την ερχόμενη περίοδο.

 

Με εκτίμηση,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

 

 

Ιορδάνης Τζαμτζής