Με τη συμμετοχή πλήθους μαθητών ηλικίας 11 – 15 ετών και παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα πραγματοποιήθηκε η δράση ευαισθητοποίησης της Περιφέρειας για βιώσιμες σχολικές μετακινήσεις “Αλλάζω συνήθειες, Μετακινούμαι αλλιώς”, στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης.

Τη δράση διοργάνωσε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο ευρωπαϊκό έργο e-smartec” (enhanced sustainable mobility with marketing techniques). Το έργο είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Διαπεριφερειακής Συνεργασίας Interreg Europe 2014 – 2020.

Στόχος της δράσης που διοργανώσαμε στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης είναι να ωθήσουμε τα παιδιά, τους νέους και να παροτρύνουμε συνολικά την κοινωνία σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο μετακινήσεων. Να αλλάξουμε συνήθειες, διότι μπορούμε να μετακινηθούμε και αλλιώς, βελτιώνοντας την υγεία μας, βελτιώνοντας το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, βελτιώνοντας την εικόνα και τη λειτουργία των αστικών μας κέντρων. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με συγκεκριμένα έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες ενισχύει τις βιώσιμες αστικές μετακινήσεις, σημαντικό μέρος των οποίων είναι οι μετακινήσεις από και προς το σχολείο. Γι’ αυτό και είναι μεγάλη η ικανοποίησή μας, που η νέα μας δράση συγκέντρωσε τόσο μεγάλο αριθμό μαθητών και μαθητριών των δυο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των τριών τάξεων του Γυμνασίου. Όλοι μαζί χτίζουμε τη Μακεδονία του 2030, μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, αλλά και πράσινη και ανθρώπινη και δράσεις όπως αυτή συμβάλλουν για να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο”, τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης συνομίλησε με παιδιά που συμμετείχαν στη δράση και γονείς μαθητών, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της χρήσης του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης από και προς το σχολείο, αλλά παράλληλα τη χρήση του σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας.

Κεντρικός στόχος της δράσης ήταν να ευαισθητοποιηθεί στο σύνολό της η σχολική κοινότητα για την επιλογή ήπιων μέσων μετακίνησης από και προς το σχολείο, και κυρίως την επιλογή του ποδηλάτου, αλλά και για την ενεργοποίηση συμμετοχικών διαδικασιών. Σκοπός είναι η αύξηση του ποσοστού των μαθητών και των γονέων που επιλέγουν βιώσιμους τρόπους μετακίνησης για τις διαδρομές τους και της ενεργής συμμετοχής τους σε δράσεις και διαβουλεύσεις για τη βιώσιμη κινητικότητα.

Στη δράση, στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, παραβρέθηκαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Υποδομών και Δικτύων Πάρης Μπίλλιας και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας.

Η δράση περιλάμβανε δυο ενότητες:

1.Τη θεωρία σχετικά με την ενεργητική μετακίνηση, όπως και την ασφάλεια και τη χρήση του ποδηλάτου. Αλλά και τη συμμετοχή σε δραστηριότητα ενεργοποίησης συμμετοχικού σχεδιασμού.

2.Την πρακτική άσκηση, η οποία περιλάμβανε κυκλοφορία με τα πόδια και το ποδήλατο, παρουσία εκπαιδευτών, στον ποδηλατόδρομο και στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής της νέας παραλίας Θεσσαλονίκης.

Στους μαθητές και τις μαθήτριες που έλαβαν μέρος στη δράση παρασχέθηκε ο απαραίτητος εξοπλισμός (ποδήλατο, κράνος), ενώ τους δόθηκε δώρο ένα φωσφορούχο γιλέκο.