Ο Εμπορικός Σύλλογος Έδεσσας εκφράζει την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή του στον αγώνα του αγροτικού κόσμου του Δήμου μας σημειώνοντας ότι έμποροι και επαγγελματίες της περιοχής στέκονται στο πλευρό των αγροτών και στηρίζουν τα δίκαια αιτήματά τους αφού είναι αιτήματα επιβίωσης κλάδου . Άλλωστε σε μια μικρή κοινωνία όπως είναι η κοινωνία του Δήμου μας όλα είναι αλληλένδετα και η επιβίωση των καταστημάτων μας εξαρτάται και από το εισόδημα του αγροτικού κόσμου.  Ο αγροτικός κόσµος και κατ’ επέκταση ο πρωτογενής τοµέας της οικονοµίας αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της κοινωνικής συνοχής και της τοπικής οικονοµικής ανάπτυξης.

Για αυτό, ζητάµε από την πολιτεία την άµεση ανταπόκρισή της στα παρακάτω αιτήματα των αγροτών:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλους τους κερασοπαραγωγούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά και για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
  • Απλούστευση διαδικασίας μετάκλησης εργατών από τρίτες χώρες, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της μη ανεύρεσης εργατών γης και ταυτόχρονα μείωσης του κόστους συγκομιδής.

 

 

Για  το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Η ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Α.ΜΠΟΖΙΝΗΣ                                                            Ε.ΓΑΝΤΖΙΟΥ