Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΙΠ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΣΤΙΣ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

«    Εκ μέρους της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας ευχαριστούμε το Δημοτικό Συμβούλιο για την πρόσκληση στη σημερινή ειδική συνεδρίαση για τα προβλήματα που ταλανίζουν το νοσοκομείο Γιαννιτσών, αλλά και τα κέντρα υγείας της περιοχής, προβλήματα που γνωρίζετε πως αντιμετωπίζουν όλες οι δημόσιες δομές υγείας στο νομό μας, όπως και στις άλλες περιφέρειες της χώρας.

 

Ποια είναι η κατάσταση: Τον Ιανουάριο του 2023 στο νοσοκομείο Γιαννιτσών η παθολογική κλινική και το ακτινολογικό τμήμα οδηγήθηκαν σε μία πρωτοφανή κατάρρευση. Στην παθολογική, δύο ειδικοί και δύο ειδικευόμενοι, και στο ακτινολογικό δύο ακτινολόγοι, ήταν αδύνατο να εξασφαλίσουν την λειτουργία των τμημάτων τους στο πρωινό ωράριο και στην εφημερία. Στο ακτινολογικό οι δύο ακτινολόγοι, οι οποίες, εφημέρευαν εναλλάξ 2 και τρεις συνεχόμενες 24ωρες εφημερίες, χωρίς ύπνο και ξεκούραση, χωρίς να γνωρίζουν πολλές φορές αν την επόμενη μέρα θα υπάρχει αντικαταστάτης. Η μία εξαντλημένη χρειάστηκε να βγει σε αναρρωτική άδεια και η άλλη συνάδελφος υποχρεώθηκε να καταθέσει την παραίτηση της μπροστά στο αδιέξοδο. Απειλήθηκε επίσης η λειτουργία και του ογκολογικού ιατρείου, μετά την παραίτηση ιδιώτη ογκολόγου που το κάλυπτε προσωρινά.

 

Πως αντιμετωπίστηκε η κατάσταση: Με βάση τις κατευθύνσεις του Υπ. Υγείας και της κυβέρνησης, οι Διοικήσεις συνέχισαν στον δρόμο των αναγκαστικών μετακινήσεων. Για τη μεν παθολογική κλινική, δόθηκε εντολή σε τρεις γιατρούς νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και σε δύο γιατρούς γειτονικών κέντρων υγείας να εγκαταλείψουν τους ασθενείς τους και τα τμήματα τους και να έρχονται να καλύπτουν τις εφημερίες. Δόθηκε επίσης εντολή, με απόφαση της Διοίκησης, να καλυφθεί το εφημεριακό έργο της παθολογικής κλινικής από τέσσερις γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, μία απαράδεκτη απόφαση, προφανώς επικίνδυνη για ασθενείς και γιατρούς.

Στο δε ακτινολογικό τμήμα μετακινούνται για να εφημερεύσουν, εγκαταλείποντας τα τμήματα τους, εννέα ακτινολόγοι, οι τέσσερις από τα νοσοκομεία Πτολεμαΐδας, Βέροιας, Νάουσας και Αγ. Δημήτριο Θεσσαλονίκης και οι πέντε από κέντρα υγείας της περιοχής. Οι γιατροί αυτοί έρχονται να καλύψουν 1-2-3 εφημερίες προσπαθούν να προσαρμοστούν, να γνωρίσουν το χώρο, τα μηχανήματα, τις διαδικασίες, τους συνεργάτες τους και όλη αυτή η κατάσταση στα δύο τμήματα  αγγίζει τη σφαίρα του παραλόγου.

 

Πως οδηγηθήκαμε ως εδώ;

Το παθολογικό τμήμα όπως είναι γνωστό έχει 30 κλίνες οι οποίες είναι συνεχώς καλυμμένες στο 90-100%. Έχει στην ευθύνη του το τμήμα covid-19, όπου κατά την κορύφωση τις πανδημίας νοσηλευόταν έως και 100 ασθενείς, έχει υπό την ευθύνη του την καθημερινή 24ωρη λειτουργία του ιατρείου επειγόντων περιστατικών αλλά και των επειγόντων πιθανών covid-19 περιστατικών. Έχει την ευθύνη του ιατρείου για την παρακολούθηση περιστατικών με μακροχρόνιες επιπλοκές από covid-19, του διαβητολογικού αλλά και την υποστήριξη του ογκολογικού ιατρείου. Για τη ασφαλή λειτουργία του παθολογικού τμήματος σε κανονικές συνθήκες και όχι σε συνθήκες πανδημίας, απαιτούνται εννέα τουλάχιστον μόνιμοι ειδικοί παθολόγοι.

 

Τα συνεχή εντέλλεσθε,  οι αναγκαστικές μετακινήσεις για το μπάλωμα των προβλημάτων υποστελέχωσης άλλων δομών Υγείας,  οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας κλπ, οδήγησαν τους προηγούμενους μήνες σε παραίτηση τρία μόνιμα στελέχη της κλινικής και μία επικουρικό, με αποτέλεσμα σήμερα να απομένουν στη δύναμη της δύο μόνο ειδικοί παθολόγοι και μία σε μακρόχρονη αναρρωτική. Η επιδείνωση των συνθηκών λειτουργίας της κλινικής, οδήγησε τις τελευταίες εβδομάδες σε παραίτηση πέντε ειδικευόμενους συναδέλφους του παθολογικού τμήματος, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες υποχρεώνονταν να εφημερεύσουν χωρίς επαρκή κάλυψη και καθοδήγηση. Μετά και από αυτό, η κατάρρευση του παθολογικού τμήματος ήταν πλέον γεγονός.

 

Στο ακτινολογικό τμήμα του νοσοκομείου Γιαννιτσών, τοποθετήθηκε το 2019, με καθυστέρηση έξι ετών ο Αξονικός Τομογράφος. Για έξι χρόνια, με ευθύνη όλων των τότε κυβερνήσεων, το νοσοκομείο δεν διέθετε αυτό το βασικό διαγνωστικό μέσο για πολλές απειλητικές για τη ζωή νόσους. Κινδύνεψαν και ταλαιπωρήθηκαν εκατοντάδες ασθενείς, καθώς διακομίζονταν σε άλλα νοσοκομεία και η εξέταση τους καθυστερούσε.

Κι όταν τοποθετήθηκε ο αξονικός τομογράφος δεν έγιναν οι αναγκαίες για τη λειτουργία του προσλήψεις μόνιμων ακτινολόγων. Το είχαμε καταγγείλεις σε όλους τους τόνους. Κόψανε τις κορδέλες λες και τα μηχανήματα θα δούλευαν από μόνα τους. Προφανώς είχαν στο μυαλό τους την εντατικοποίηση και την υπερεργασία των νοσοκομειακών γιατρών. Το ίδιο έργο το είχαμε ζήσει λίγο καιρό πριν και με τοποθέτηση του αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείου Έδεσσας. Και εκεί κόψιμο κορδέλας, χωρίς τις αναγκαίες προσλήψεις.

 

Έτσι ενώ για την ασφαλή λειτουργία του ακτινολογικού, στο οποίο υπάγεται και το τμήμα του αξονικού τομογράφου, απαιτούνται τουλάχιστον 9 ακτινολόγοι, πριν τον Οκτώβρη του 2022 λειτουργούσε με 4 μόλις ακτινολόγους και έναν ακόμη με σοβαρά προβλήματα υγείας. Μετά την συνταξιοδότηση του ενός τον Οκτώβρη του 2022, έμειναν ουσιαστικά τρεις ακτινολόγοι. Οι οποίοι για να μην κλείσει το τμήμα, πραγματοποιούσαν 9-13 εφημερίες ο καθένας. Ο ακτινολόγος που εφημέρευε, έτρεχε από το ένα τμήμα στο άλλο: έβλεπε τις απλές ακτινογραφίες, έκαμε τα υπερηχογραφήματα, έτρεχε και στον αξονικό τομογράφο.

 

Μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες εφημέρευσης, στα μέσα του περασμένου Νοέμβρη συνάδελφος μας ακτινολόγος σε μία από τις δεκατρείς 24ωρες εξουθενωτικές εφημερίες του, για να κρατηθεί όρθιο το τμήμα και το νοσοκομείο, κατέρρευσε και η ζωή του κρεμόταν από μια κλωστή για αρκετές εβδομάδες. Κατ’ αυτόν τον δραματικό τρόπο που μας συγκλόνισε όλους, το ακτινολογικό τμήμα απέμεινε με δύο ακτινολόγους και οδηγήθηκε στην κατάρρευση.

 

Το ογκολογικό ιατρείο, που εξυπηρετούσε πριν λίγο καιρό περισσότερα από 400 ραντεβού ετησίως, μετά την παραίτηση, λόγω των συνθηκών, του παθολόγου-ογκολόγου διευθυντή της παθολογικής κλινικής, λειτούργησε με έναν ογκολόγο, και τα ραντεβού μειώθηκαν στα 150 ετησίως. Η λειτουργία του τον προηγούμενο χρόνο στηρίχτηκε σε ιδιώτη ογκολόγο, που ήρθε για να αναλάβει τους ογκολογικούς ασθενείς για μερικούς μήνες. Ήταν προφανώς μια εντελώς προσωρινή λύση, ο ιδιώτης παραιτήθηκε στο εξάμηνο, υποχρεώνοντας την ογκολόγο του νοσοκομείου να διακόψει την άδεια μητρότητας, να εγκαταλείψει το βρέφος της, για να επιστρέψει στο νοσοκομείο στους ασθενείς που έμειναν χωρίς θεράποντα γιατρό. Τέτοια διλλήματα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δυστυχώς όταν η υποστελέχωση είναι διαρκώς για πολλά χρόνια στο κόκκινο.

 

Ποια είναι η κατάσταση στα υπόλοιπα τμήματα;

Οριακή η λειτουργία και στα άλλα τμήματα. Στο επόμενο διάστημα, κινδυνεύουν, η καρδιολογική λόγω συνταξιοδοτήσεων, η μαιευτική-γυναικολογική κλινική η οποία έχει δύο μόλις μόνιμους γιατρούς και η εύθραυστη λειτουργία της στηρίζεται σε επικουρικούς γιατρούς και ιδιώτες με μπλοκάκι. Οριακή η κατάσταση σε παιδιατρική και ψυχιατρική που στηρίζονται σε επικουρικούς και μετακινήσεις ιατρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΩΡΛ τμήμα είναι κενές οι 3 από τις 4 οργανικές θέσεις. Η οφθαλμολογική με έναν οφθαλμίατρο, ένας ο νευρολόγος, ένας ο κυτταρολόγος, ένας ο γαστρεντερολόγος. Η ουρολογική με έναν και έναν μετακινημένο,.

Στο νοσοκομείο υπηρετούν 10 επικουρικοί γιατροί σε διαρκή εργασιακή ομηρία, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου, που επέλεξαν να μην φύγουν στο εξωτερικό φαίνεται πως τιμωρούνται γι’ αυτό, καθώς υποχρεώνονται σε εξοντωτικό αριθμό εφημεριών και συχνά χρησιμοποιούνται για να μπαλώνουν λειτουργικές ανάγκες άλλων τμημάτων, κάποιες φορές και άσχετων με την ειδικότητα τους.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, από όλες τις κυβερνήσεις προωθήθηκε η παραχώρηση λειτουργιών και υπηρεσιών των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας σε ιδιώτες και εργολάβους σε σίτιση, καθαριότητα, κλιματισμό, ανελκυστήρες, φύλαξη, τεχνικές υπηρεσίες κλπ. Η ιδιωτικοποίηση αυτή κοστίζει στο δημόσιο πολλαπλάσια και έχει σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση, συνεχή προβλήματα, ανεπάρκειες και καθεστώς στυγνής εκμετάλλευσης για τους εργολαβικούς εργαζόμενους που καλύπτουν ανελλιπώς υπηρεσίες κρίσιμες για τη λειτουργία των νοσοκομείων.

Στις αρχές Δεκέμβρη, άλλαξε σε μια νύχτα η σχέση εργασίας συμβασιούχων του νοσοκομείου στη σίτιση και την καθαριότητα για να μπουν οι εργολάβοι και να προσλάβουν τους ίδιους εργαζόμενους με πολύ χειρότερους όρους εργασίας και μισθούς. Στην Έδεσσα το νοσοκομείο συμβλήθηκε με ένα σύγχρονο δουλεμπορικό γραφείο ενοικίασης εργαζομένων.

Δεν φεύγει από τη μνήμη μας ένα σοβαρότατο περιστατικό στο νοσοκομείο Γιαννιτσών πριν αρκετά χρόνια, το οποίο είχαμε καταγγείλει τότε με ανακοίνωση μας, όταν ο ανελκυστήρας χάλασε με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί ο καρδιολόγος με τον ασθενή που είχε έμφραγμα. Η βλάβη ήταν αποτέλεσμα της καθυστέρησης στην προμήθεια κάποιου εξαρτήματος από τον εργολάβο που το αξιοποιούσε ως μέσο πίεσης στις διαπραγματεύσεις του με τη διοίκηση.

Το κτήριο του νοσοκομείου ασυντήρητο, οι υποδομές του, οι εγκαταστάσεις τα κουφώματα όλα αφημένα στην τύχη. Σε αρκετά τμήματα οι βορεινοί θάλαμοι μπάζουν και ασθενείς αναζητούν λύσεις σε αερόθερμα ηλεκτρικές θερμάστρες.

Ο οργανισμός του Νοσοκομείου Γιαννιτσών ξεπερασμένος και πολύ κατώτερος των υγειονομικών αναγκών του λαού της περιοχής. Λείπουν παντελώς ειδικότητες όπως δερματολόγοι, παιδοχειρουργοί, παιδοκαρδιολόγοι, νεογνολόγοι, παιδοψυχίατροι, νευροχειρουργός κλπ

 

Παρόμοια η εικόνα, ίσως χειρότερη σε κάποια τμήματα και στο γειτονικό νοσοκομείο της Έδεσσας, στην παθολογική για παράδειγμα 2 μόνιμοι και ένας επικουρικός και έναν ιδιώτη. Στη Χειρουργική δύο μόλις γιατροί και η ΜΕΘ κλειστή με ότι αυτό συνεπάγεται για μία χειρουργική κλινική, για ένα νοσοκομείο γενικότερα, Στην παιδιατρική οι 3 ειδικοί από 9 εφημερίες το μήνα. Στην Μαιευτική οι 4 μόνιμοι και η μία μόλις ειδικευόμενη κάνουν σταθερά από 10-12 εφημερίες το μήνα. Στο ακτινολογικό δύο ουσιαστικά ακτινολόγοι με τον έναν να πραγματοποιεί 15 εφημερίες.

 

Στα κέντρα υγείας χειρότερα τα πράγματα.

Ενδεικτικά, στο ΚΥ Κρ. Βρύσης από τις 27 οργανικές θέσεις γιατρών πάνω από 55% είναι κενές και δεν προκηρύσσονται με καμία κυβέρνηση που λέει και ο λαός. Από τις 59 οργανικές θέσεις νοσηλευτών, κοινωνικών λειτουργών, μαιών και άλλων παραϊατρικών ειδικοτήτων, διοικητικών κλπ, το 65% των οργανικών θέσεων παραμένουν κενές!! Υπάρχουν και 10 συμβασιούχοι σε διαρκή ομηρία.

Το ΚΥ Γιαννιτσών χωρίς οργανισμό, έρημο και αυτό, με μεγάλες ελλείψεις ακόμη και βασικών ειδικοτήτων (όπως παιδίατρος, καρδιολόγος), με συνεχείς μετακινήσεις του ιατρικού προσωπικού του, με 10 συμβασιούχους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πριν λίγους μήνες είχε καταρρεύσει κατά την εφημερία γιατρός λίγο πριν την σύνταξη με σοβαρά προβλήματα υγείας, που μετακινούνταν αναγκαστικά για να εφημερεύσει στο νοσοκομείο Έδεσσας.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 υπήρχαν στο ΚΥ Γιαννιτσών (το λεγόμενο τότε ΙΚΑ) 35 γιατροί που έβλεπαν συνολικά τουλάχιστον 1000 περιστατικά την ημέρα. Σήμερα υπάρχουν μόλις 9 γιατροί, πολλοί από αυτούς λίγο πριν την σύνταξη, που βλέπουν συνολικά 1000 περιστατικά τον μήνα! Προφανώς όλα αυτά τα περιστατικά μετακινούνται στον ιδιωτικό τομέα και ο λαός χρειάζεται να βάζει βαθειά το χέρι στην τσέπη για να λύσει το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.

Τα κέντρα υγείας συχνά υποχρεώνονται να αναζητούν χορηγούς και ευεργέτες για να αντιμετωπίσουν λειτουργικά προβλήματα τους ή τη στήριξη του δήμου, όπως έγινε πρόσφατα, όταν για τρίτη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, την πρωτοχρονιά που πέρασε, πήρε φωτιά ο απαρχαιωμένος ηλεκτρολογικός πίνακας αφήνοντας για δύο σχεδόν μέρες στο κρύο και το σκοτάδι το ΚΥ.

 

Στο κρίσιμο ερώτημα τι φταίει;

Απαντάμε ξεκάθαρα χωρίς ίχνος υπερβολής. Η υποβάθμιση των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών είναι ένα έγκλημα εκ προμελέτης με αυτουργούς όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν την τελευταία 12ετία: Οικονομικός στραγγαλισμός των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, προσλήψεις με το σταγονόμετρο και υποστελέχωση, εντατικοποίηση. Δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου και θα το αποδείξουμε.

Το πρώτο αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της υποβάθμισης και συρρίκνωσης, ήταν το 2011, επί συγκυβερνήσεως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ όταν μείωσαν τον αριθμό των κλινών και του προσωπικού στον οργανισμό των δύο νοσοκομείων. Στο νοσοκομείο Γιαννιτσών οι κλίνες από 248 που ήταν στον οργανισμό του 1997, μειώθηκαν στις 175. Αντίστοιχη η μείωση και στο νοσ. Έδεσσας. Λίγο μετά, τον Δεκέμβριο του 2012, επί κυβερνήσεως Σαμαρά (συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ) έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα της συγχώνευσης, με την διοικητική συγχώνευση των δύο νοσοκομείων, ώστε να αποτελούν το λεγόμενο ΓΝ Πέλλας.

Η Διοικητική συγχώνευση δεν αμφισβητήθηκε ούτε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που αρνήθηκε και αυτή με τη σειρά της τις μαζικές προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, που είχαν ερημώσει από τις συνταξιοδοτήσεις που προστέθηκαν στις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών.

Αποφασιστικό βήμα συγχώνευσης των δύο νοσοκομείων ήταν η κατάργηση της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Έδεσσας και η μετακίνηση των γιατρών στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Γιαννιτσών.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του Πρωθυπουργού τον Ιούνιο του 2021 πως «έχουμε περισσότερα περιφερειακά νοσοκομεία από όσα θα έπρεπε» και ακολούθησε η δήλωση του στις 7 Ιουλίου 2021 ότι δεν γίνεται να έχουμε «νοσοκομεία μέσα σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων», όπως και οι δηλώσεις της Υφυπουργού Υγείας, κυρίας Γκάγκα στις 18 Δεκεμβρίου του 2022 με τις οποίες όρισε τα κριτήρια των συγχωνεύσεων. Η μικρή απόσταση μεταξύ τους και η χαμηλή στελέχωση. Είπε επί λέξει «όποιες μονάδες παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό θα συνενωθούν» .δείχνοντας ουσιαστικά με το δάκτυλο τα δύο νοσοκομεία του νομού.

Την ίδια ώρα βέβαια που μιλούσαν για κλείσιμο τμημάτων και κλινικών και συγχώνευση νοσοκομείων στο όνομα του «νοικοκυρέματος και του ελέγχου της σπατάλης δημόσιου χρήματος» την ίδια περίοδο τα δωράκια σε μεγαλοεπιχειρηματίες συνεχίζονταν όπως της Αegean Airlines με 120 εκατ. ευρώ, των εργολάβων παραχωρησιούχων των αυτοκινητοδρόμων με 40,2 εκατ. ευρώ, της Ενεργειακής Βορείου Αιγαίου Α.Ε. με 100 εκατ. ευρώ, της Fraport και του Ομίλου Κοπελούζου με 308 εκατ. ευρώ κ.λπ., όλα αυτά τα δωράκια με πρόσχημα τη «μείωση εσόδων που είχαν εξαιτίας της πανδημίας», όπως διαβάζουμε στη«Διαύγεια».

Σήμερα, έχοντας προετοιμάσει το έδαφος, έχοντας οδηγήσει τα νοσοκομεία στα όρια της κατάρρευσης, επιδιώκουν να ανοίξει η συζήτηση ότι η μόνη λύση είναι η συγχώνευση ώστε να δημιουργηθεί ένα αλλά στελεχωμένο και δυνατό νοσοκομείο. Λες και δεν ξέρουμε ότι ακόμη και σε νομούς με ένα και μοναδικό νοσοκομείο η κατάσταση είναι εξίσου τραγική ή και χειρότερη.

Με διαρροές και δημοσιεύματα καλλιεργούν την ιδέα της συγχώνευσης και ζυγίζουν την αντίδραση του λαου. Αναζητούν τους κατάλληλους τρόπους για να προχωρήσει η σταδιακή συγχώνευση, όπως με την εναλλάξ εφημέρευση των τμημάτων της ίδιας ειδικότητας των δύο νοσοκομείων, ή την εναλλάξ εφημέρευση των νοσοκομειακών μονάδων, ή με την συγχώνευση ορισμένων τμημάτων που έχουν ήδη καταρρεύσει κλπ.

 

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών απέρριψε όλα αυτά τα χρόνια με αποφασιστικότητα τις διάφορες παντελώς αστήρικτες «τοπικιστικές» αντιλήψεις για δήθεν επιλεκτική εύνοια στο ένα ή στο άλλο νοσοκομείο, που καλλιεργούν ορισμένοι για να αποπροσανατολίσουν και να φέρουν σε αντιπαράθεση τους κατοίκους των περιοχών της Έδεσσας και των Γιαννιτσών. Τέτοιες αντιλήψεις βγάζουν από το κάδρο την πραγματική αιτία, που δεν είναι άλλη από την κυβερνητική πολιτική που εφαρμόστηκε διαχρονικά. Επιχειρούν να σπείρουν τη διχόνοια στο λαό, ο οποίος αντίθετα πρέπει ενωμένος και συντονισμένος, σαν μια γροθιά, απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλο το νομό, να αντιπαλέψει τον μοναδικό υπεύθυνο που είναι αυτή η πολιτική που υπηρέτησαν διαχρονιά όλες οι κυβερνήσεις, η οποία θεωρεί κόστος και πολυτέλεια την προστασία της ζωής του λαού.

 

Φταίνε οι γιατροί που δεν έρχονται,

Απορρίπτουμε το αφήγημα ότι φταίνε δήθεν οι γιατροί που δεν έρχονται στις λίγες θέσεις που προκηρύσσονται. Η κυβέρνηση αυτή, όπως και οι προηγούμενες, έχουν την απόλυτη ευθύνη γι’ αυτό, διότι έχουν μετατρέψει το ΕΣΥ σε ένα κακοπληρωμένο εργασιακό κάτεργο. Διότι δεν εφαρμόζουν τις υποχρεωτικές και τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου για αποκατάσταση του μισθολογίου στα επίπεδα πριν το 2012.

Απορρίπτουμε και το απαράδεκτο αφήγημα ότι καταπατούν δήθεν τον όρκο του Ιπποκράτη όσοι γιατροί παραιτούνται και φεύγουν από το ΕΣΥ, όταν είναι γνωστό ότι τους εξαναγκάζουν για μήνες και χρόνια σε υπερεργασία και εργασιακή εξουθένωση, πέρα από τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.

Οι συνθήκες εργασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας θα αποκατασταθούν μόνο με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι με προκηρύξεις με το σταγονόμετρο.

 

Να το πούμε πιο απλά ένας γιατρός που θέλει να καταθέσει τα χαρτιά του, και αντιλαμβάνεται ότι θα εργαστεί σε τμήμα που διαθέτει μόλις δύο ή τρεις γιατρούς (που είναι το σύνηθες) όταν θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον εννέα μόνιμοι γιατροί ώστε να πραγματοποιούνται 6-7 εφημερίες και να λειτουργεί με ασφάλεια το τμήμα, όταν λοιπόν κάνει τους υπολογισμούς του και διαπιστώνει ότι θα πρέπει να κάνει 9-10 ή 15 εφημερίες, ότι θα πρέπει να μετακινείται αναγκαστικά όπου του ζητήσουν, να ανέχεται τα εντέλλεσθε και τον αυταρχισμό, να ζει με μισθούς άθλιους, να εφημερεύει για 4,5 ευρώ την ώρα και αυτά να μην τα πληρώνεται εγκαίρως, να περνά η ιατρική επιστήμη στα δημόσια νοσοκομεία μέσα από τα φίλτρα των περικοπών της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, φεύγει τρέχοντας.

 

Κατά την πανδημία μεταχειρίστηκαν ακόμα και αυτό μέτρο της αναστολής εργασίας που επιβλήθηκε σε συναδέλφους μας που δεν δέχτηκαν με τον πειθαναγκασμό να εμβολιαστούν. Υποστηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις τον μαζικό εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού, όπως και των υγειονομικών. Όμως η κυβέρνηση μέσω αυτού του αυταρχικού μέτρου επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη της μεγάλης διασποράς του ιού στους υγειονομικούς και να συγκαλύψει τις ευθύνες της, αλλά και να προωθήσει τους σχεδιασμούς της για συγχώνευση τμημάτων με πρόσχημα την υποστελέχωση.

 

Έχουμε πιάσει πάτο; Όχι

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, προχωρούν στην υλοποίηση του κατάπτυστου νόμου 4999/2022 για την δευτεροβάθμια περίθαλψη που ψηφίστηκε στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, με τον οποίο εισάγουν στα δημόσια νοσοκομεία τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, για να αντιμετωπιστεί δήθεν η μεγάλη λίστα αναμονής για μια θεραπεία, για ένα χειρουργείο. Που σημαίνει όσοι έχουν χρήματα ή ακίνητα θα τα δίνουν για να προσπεράσουν τους άλλους και να πάρουν την πολυπόθητη σειρά στα απογευματινά χειρουργεία. Με αυτόν τον νόμο, αντί να αποκαταστήσουν το ιατρικό μισθολόγιο, κλείνουν το μάτι στο γιατρό του ΕΣΥ και του δίνουν τη δυνατότητα να ενισχύσει το εισόδημα του με ιδιωτικό ιατρείο ή με το να χειρουργεί ιδιωτικά, ώστε να βάζει και αυτός το χέρι στην τσέπη του λαού, που έχει γονατίσει από τη φτώχεια. Αντί για προσλήψεις μπάζουν στα δημόσια νοσοκομεία ιδιώτες γιατρούς μερικής απασχόλησης, που θα καλύπτουν τρύπες και κενά όπως-όπως.

 

Ποια είναι η λύση λοιπόν

Αναμφισβήτητη αιτία κατά στη γνώμη μας για την διάλυση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της περιοχής δεν είναι ούτε βέβαια η ανικανότητα των αρμοδίων, ούτε η άγνοια των προβλημάτων.

Στον πυρήνα του προβλήματος βρίσκεται η κυρίαρχη αντίληψη ότι η Υγεία δεν είναι κοινωνικό αγαθό αλλά εμπόρευμα το οποίο κράτος και ιδιωτικές επιχειρήσεις στην υγεία μπορούν να εμπορεύονται και το αγοράζει όποιος έχει να πληρώνει. Και όσοι δεν έχουν, πετιούνται «στον Καιάδα».

Όσοι κυβέρνησαν, αντιμετωπίζουν δυστυχώς την προστασία της δημόσιας υγείας ως δημοσιονομικό κόστος και έξοδο που πρέπει να περικοπεί. Είναι βάρβαρη αντιληψη που έρχεται από άλλες εποχές. ΄Έτσι ακόμα και τώρα, με τα νοσοκομεία διαλυμένα και την πανδημία ακόμη παρούσα, οι περικοπές συνεχίζονται. 250.000.000 ευρώ η μείωση του κονδυλίου για την Υγεία στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022.

Ακόμη και οι ελλείψεις αναγκαίων φαρμάκων από τα φαρμακεία για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας του λαού, ιδιαίτερα αυτή τη περίοδο, είναι αποτέλεσμα αυτής της ίδιας αντίληψης που θεωρεί το φάρμακο εμπόρευμα που κοστολογείται και διατίθεται σύμφωνα με τις ανάγκες κερδοφορίας των φαρμακοβιομηχάνων

 

Δυστυχώς κατά τη γνώμη μας επιχειρούν να παραπλανήσουν το λαό όσοι δηλώνουν ότι σύντομα όλα θα ομαλοποιηθούν.  Οι ανέξοδες καθησυχαστικές δηλώσεις είναι χωρίς αντίκρισμα, όταν είναι γνωστοί οι κεντρικοί σχεδιασμοί και κυρίως όταν τα έργα τους και η κατάσταση στα νοσοκομεία, μιλούν από μόνα τους. Κατά τη γνώμη μας δεν χωρά πλέον καμία αυταπάτη. Δεν χωρά πια ο εφησυχασμός.

 

Η λύση δεν μπορεί παρά μόνο να επιβληθεί. Και αυτός που θα την επιβάλει είναι ο ίδιος ο λαός με τους σωματεία του, ενωμένος, συντονισμένος, αποφασισμένος με ξεκάθαρους στόχους, χωρίς επαιτείες και παρακάλια, χωρίς από μηχανής σωτήρες, χορηγούς και ευεργέτες, γιατί είναι δικαίωμά του ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, υψηλού επιπέδου, σύστημα Υγείας-Πρόνοιας με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Από αυτό το βήμα καλούμε το λαό, τα σωματεία, τους συλλόγους, τους φορείς της περιοχής στο μεγάλο συλλαλητήριο την 1η του Φεβρουαρίου στον Πεζόδρομο Γιαννιτσών στις 5 το απόγευμα, μια μέρα αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας του νομού

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ

 

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Αποστολίδης Χαράλαμπος