Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Γιαννιτσών προς αποκατάσταση των γραφόμενων σε πρόσφατο δημοσίευμα σχετικά με την λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής ενημερώνει για τα εξής:

– Η στελέχωση σε Ιατρικό Προσωπικό της Παθολογικής Κλινικής της ΝΜ Γιαννιτσών αριθμούσε στις αρχές Δεκέμβριου 5 Ειδικούς Παθολόγους (εκ τον οποίων η 1 Ιατρός βρίσκεται μέχρι και σήμερα σε αναρρωτική άδεια) και 9 Ειδικευόμενους Ιατρούς (εκ των οποίων οι 5 υπηρετούσαν σε καθεστώς παράτασης). Επίσης, 1 επιπλέον Ιδιώτης Ειδικός Παθολόγος είχε συνάψει σύμβαση με καθεστώς  παροχής υπηρεσιών για κάλυψη εφημεριακών αναγκών. Η πρόσφατη προκήρυξη μόνιμων θέσεων Ιατρών ΕΣΥ για 2 Ειδικούς Παθολόγους (1 θέση Διευθυντή και 1 Επιμελητή Β`) τον Αύγουστο του 2022 απέβη άγονη. Από αρχές Δεκεμβρίου μέχρι και την έναρξη του έτους παραιτήθηκαν σταδιακά οι 7 από τους 9 Ειδικευόμενους Ιατρούς καθώς και 1 Επικουρική Ειδική Παθολόγος. Επίσης στο ίδιο διάστημα προστέθηκαν ακόμα 2 ολιγοήμερες αναρρωτικές άδειες Ειδικών Παθολόγων.

– Ήδη από τις 05.01.2023 έχουν προηγηθεί σε συνεργασία με την Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ η μετακίνηση  1 Ειδικού Παθολόγου για εφημεριακή κάλυψη των αναγκών της Παθολογικής Κλινικής και 2 Γενικών Ιατρών. Υπήρξε επίσης αίτημα και ενδιαφέρον για πρόσληψη ιδιώτη Ειδικού Παθολόγου προς τους Ιατρικούς Συλλόγους (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, Ιατρικός Σύλλογος Πέλλας) και την Ελληνική Παθολογική Εταιρεία δίχως όμως κάποια ανταπόκριση. Επιπλέον δεν υπάρχει διαθέσιμος Ειδικός Παθολόγος και στον ηλεκτρονικό κατάλογο Επικουρικών Ιατρών που διατηρείται στην 3η ΥΠΕ. Κατόπιν γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της ΝΜ Γιαννιτσών  αποφασίστηκε η ενεργοποίηση και αξιοποίηση των Ιατρών του Παθολογικού Τομέα για την  περαιτέρω υποστήριξη των Παθολογικών ΤΕΠ για την διεκπεραίωση περιστατικών της ειδικότητας τους με την συνδρομή και Γενικών Ιατρών. Ουδέποτε και σε καμία περίπτωση διενεργήθηκε εφημέρευση δίχως Ειδικό Παθολόγο στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών.

 

Η υφιστάμενη κατάσταση σε συνδυασμό με την αποχώρηση Ειδικευόμενων Ιατρων (και δη αρκετών εξ αυτών σε καθεστώς παράτασης) για την συνέχιση της εκπαίδευσης τους σε Νοσοκομείο και επιστημονικό αντικείμενο της επιλογής τους αποτελεί δικαίωμα αναφαίρετο για κάθε νέο επιστήμονα.  Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Γιαννιτσών σε συνεργασία με την Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ και τα Επιστημονικά Όργανα του Νοσοκομείου παραμένουν σε εγρήγορση διασφαλίζοντας την επαρκή και ασφαλή διαχείριση των περιστατικών που προσέρχονται.  Επισημαίνεται ότι, υπό τις παρούσες υγειονομικές  συνθήκες (έξαρση ιώσεων και Covid 19) αποτελεί προϋπόθεση η σύμπραξη και συνεννόηση των εμπλεκομένων δυνάμεων εντός Νοσοκομείου Γιαννιτσών για την ασφαλή λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής.

 

 

 

 

                                                                         Ο  ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

                                                                 του Γ.Ν. ΠΕΛΛΑΣ – Ν.Μ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

 

                                                                                 ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΟΓΓΟΣ