Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή, ιδιαίτερα των εργαζομένων του νοσοκομείου Γιαννιτσών, πραγματοποιήθηκε στην πύλη του Νοσοκομείου η κινητοποίηση που διοργάνωσε η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, με την συμβολή και άλλων σωματείων και φορέων του νομού, μεταξύ των οποίων του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, τους Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Πέλλας, του Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρου Υγείας Σκύδρας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΠΟΣΕ-ΚΕΠ), του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Γιαννιτσών και Περιχώρων, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας-Πέλλας, της Ομάδας Γυναικών Γιαννιτσών – μέλους της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας κ. ά.

Ήταν μια μαχητική, μαζική συγκέντρωση με παλμό και αποφασιστικότητα, ενώ ξεχείλισε η οργή που η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας με την πολιτική τους, που αποτελεί συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, διαλύουν ότι έχει απομείνει από το δημόσιο σύστημα υγείας και αφήνουν τον λαό της περιοχής στο έλεος της μοίρας του και στα νύχια των μεγάλων επιχειρήσεων στο χώρο της υγείας!

Στην συγκέντρωση χαιρέτησαν εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, τους Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Πέλλας, ενώ γιατροί του νοσοκομείου Γιαννιτσών αναφέρθηκαν στην απαράδεκτη και επικίνδυνη για ασθενείς και γιατρούς απόφαση για  κάλυψη του έργου της παθολογικής κλινικής από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, αλλά και στην κατάρρευση της λειτουργίας και του ακτινολογικού τμήματος, στο οποίο απέμεινε πλέον μία μόνον ακτινολόγος, μετά την παραίτηση της άλλης ακτινολόγου, λόγω των εξοντωτικών συνθηκών εργασίας, αφού υποχρεώθηκε να πραγματοποιεί 15 εφημερίες το μήνα !!!

 

Καταγγέλθηκε ως προμελετημένο το έγκλημα της λειτουργικής κατάρρευσης και εν συνεχεία, της συγχώνευσης κλινικών και τμημάτων των δύο νοσοκομείων του νομού και διατρανώθηκε η απόφαση των συγκεντρωμένων να μην επιτρέψουν να περάσουν αυτά τα σχέδια.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ανάγκη να συμπαραταχθούν όλοι οι φορείς, τα σωματεία, οι σύλλογοι του Δήμου Πέλλας, του Νομού Πέλλας γενικότερα, για να δυναμώσει ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας, ώστε να επιβάλλει ο λαός την λήψη ουσιαστικών μέτρων ενίσχυσης των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας του νομού και να μην υλοποιηθεί ο νέος νόμος 4999/2022 για την Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, τον οποίο ψήφισε πριν από έναν περίπου μήνα η κυβέρνηση, παρά την καθολική απόρριψη του από το σύνολο των υγειονομικών, ο οποίος μεταξύ των άλλων, εισάγει στα δημόσια νοσοκομεία τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και ισοπεδώνει ότι απέμεινε από την δημόσια δωρεάν υγεία.

Την επόμενη εβδομάδα σε συνεννόηση με τους φορείς, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας θα προγραμματίσει τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

 

Κεντρικά αιτήματα του της συγκέντρωσης ήταν:

  • Να αποσυρθεί η απόφαση για «διατομεακή εφημέρευση» του Παθολογικού Τομέα. Καμιά σκέψη για συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων ή κλινικών των δύο νοσοκομείων του νομού ή των κέντρων υγείας !
  • Άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου για αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν από τις περικοπές. Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) !
  • Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάρρευσης των τμημάτων των νοσοκομείων Γιαννιτσών και Έδεσσας. Σύσταση και προκήρυξη με ταχύρρυθμες διαδικασίες στο νοσοκομείο Γιαννιτσών 6 μόνιμων θέσεων  παθολόγων και έξι μόνιμων θέσεων ακτινολόγων!
  • Ενίσχυση του ογκολογικού ιατρείου με την άμεση πρόσληψη δύο μόνιμων παθολόγων-ογκολόγων, με υποδομές και μέσα, ώστε να λειτουργεί με ασφάλεια και με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα! Επικαιροποίηση του οργανισμού του νοσοκομείου και πρόβλεψη ογκολογικού ιατρείου !
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις ! Να φύγουν οι Εργολάβοι και τα «δουλεμπορικά» γραφεία ενοικίασης εργαζομένων από τα Νοσοκομεία ! Αποζημίωση των συναδέλφων που τέθηκαν σε αναστολή για όσο διάστημα τέθηκαν εκτός υπηρεσίας !
  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας με σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για όλο το λαό, με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό !

 

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Αποστολίδης Χαράλαμπος