Το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη άρχισε να εκρήγνυται την Πέμπτη, σύμφωνα με την ανακοίνωση ηφαιστειακής δραστηριότητας της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (USGS).

This webcam image provided by the U.S. Geological Survey shows Hawaii’s Kilauea volcano, from the west rim of the summit caldera, looking east, Thursday, Jan. 5, 2023. Hawaii’s Kilauea began erupting inside its summit crater Thursday, the U.S. Geological Survey said, less than one month after the volcano and its larger neighbor Mauna Loa stopped releasing lava. ( U.S. Geological Survey via AP)

Το επίπεδο συναγερμού για το ηφαίστειο αυξήθηκε σε «Κόκκινο» μετά από αξιολόγηση της έκρηξης και των συναφών κινδύνων, αναφέρει η ανακοίνωση.

Το USGS δήλωσε ότι το ηφαιστειακό αέριο, το οποίο αποτελείται από διοξείδιο του θείου και άλλα αέρια, θα μπορούσε να παραγάγει μια ορατή ομίχλη ηφαιστειακής αιθαλομίχλης, γνωστή ως “vog”, η οποία έχει παρατηρηθεί στα προσήνεμα του Κιλαουέα.

Το νέφος μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών, προκαλώντας δυσκολίες στην αναπνοή και βλάπτοντας επίσης τις γεωργικές καλλιέργειες.

Γνωστός ως ο νεότερος και πιο ενεργός γείτονας του Μάουνα Λόα, το οποίο εξερράγη τον Νοέμβριο για πρώτη φορά από το 1984, το ηφαίστειο Κιλαουέα ξεσπά από το 2021.