Σε 6-7 μήνες από σήμερα ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή της ΕΟ Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, ενός ευρωπαϊκών προδιαγραφών οδικού άξονα που αναμένεται δώσει ώθηση στην οικονομία και τις μετακινήσεις στην Πέλλα. Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας στη διάρκεια Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο, στην Έδεσσα, για τα έως τώρα επιτεύγματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κ.Μ., στην Πέλλα και τον προγραμματισμό του ΕΣΠΑ, περιόδου 2021-2027. Στόχος του νέου ΕΣΠΑ, όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας είναι δίκαιη ανάπτυξη των 7 Περιφερειακών Ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας, με επίκεντρο τον άνθρωπο.

«Θέτουμε στόχους, όχι προβλήματα. Δίνουμε λύσεις, όχι δικαιολογίες» τόνισε εμφατικά ο Περιφερειάρχης ΚΜ επισημαίνοντας ότι λέξη κλειδί στην αξιοποίηση του 100% των διαθέσιμων πόρων,  που επετεύχθη για το ΕΣΠΑ 2014 – 2020, ήταν η συνεργασία. Σε μία συνοπτική αναφορά στα πεπραγμένα, είπε ότι διατέθηκαν 200 εκατ. ευρώ για τη στήριξη 7.000 επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, στηρίχθηκαν δομές υγείας, κοινωνικές δομές στην Πέλλα, ενεργειακή αναβάθμιση σε σχολεία της περιοχής, αναπτύχθηκαν προγράμματα επαγγελματικών δεξιοτήτων, επεκτάθηκε το δίκτυο φυσικού αερίου, ενισχύθηκε ο πολιτισμός και τουρισμός, η έρευνα και καινοτομία και έγιναν έργα αστικής ανάπτυξης. Για το νέο ΕΣΠΑ, τόνισε ότι για την επόμενη επταετία οι διαθέσιμοι πόροι θα είναι 1,5 δις. ευρώ, πέραν των εθνικών πόρων και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων που χρηματοδοτούν έργα στην Περιφέρεια, ενώ προέτρεψε σε σωστή προετοιμασία, όσους ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τα νέα προγράμματα.

Βασικές προτεραιότητες που θέτει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027 είναι η ανάπτυξη της έρευνας – καινοτομίας, η πράσινη αειφόρος ανάπτυξη, η διασυνδεσιμότητα της Κεντρικής Μακεδονίας, οι Υποδομές και η ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα δύο μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που ολοκληρώθηκαν με πόρους του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, τον Εδεσσαίο ποταμό και το χείμαρρο Τόπλιτσα, ενώ στο ίδιο πρόγραμμα  εντάσσονται και τα αρδευτικά έργα των ΤΟΕΒ, που έχουν δρομολογηθεί στην Καρυώτισσα και την Κρύα Βρύση, που αφορούν στον εκσυγχρονισμό Αντλιοστασίων για την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού.

Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, «με το νέο ΕΣΠΑ ανοίγει μία νέα σελίδα στην ανάπτυξη της περιοχής μας, καθώς εξασφαλίζονται ακόμα περισσότεροι πόροι, συγκριτικά με το ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται, σε τομείς όπως η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, οι μεταφορές, η κοινωνική συνοχή, η προστασία του περιβάλλοντος κτλ.. Ήδη βρίσκονται στο στάδιο  της εκπόνησης οι μελέτες βελτίωσης χαρακτηριστικών Έδεσσα – Άγρα και η μελέτη οδού σύνδεσης Δήμου Αλμωπίας με το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας. Η ΠΕ Πέλλας βρίσκεται στη διαδικασία δημοπράτησης του έργου ¨Μελέτη ανάπτυξης ορεινού όγκου¨, με στόχο τη δημιουργία συνθηκών μεγαλύτερης ανάπτυξης του έργου Πάικο – Τζένα – Βόρρας – Βέρμιο».

Αναφερόμενος σε έργα που βρίσκονται σε ορίζοντα υλοποίησης, ο κ. Τζαμτζής στάθηκε στο ιδιόκτητο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου Έδεσσας, την ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου, τα αντιπλημμυρικά έργα σε όλα τα συμβάλλοντα, στην Τάφρο 66, ρέματα και στο έργο βελτίωσης της τάφρου 66 και του ποταμού Λουδία, προϋπολογισμού 24 εκ. ευρώ.

Ακόμη ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στα έργα οδικής ασφάλειας, της τάξης των 5 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, την αξιοποίηση της περιοχής του ΚΕΓΕ (παραχωρείται για 50 χρόνια) και δράσεις όπως ο Κήπος της Πέλλας, Μελισσοκομικό Πάρκο, κλπ. θα φέρουν ανάπτυξη στην περιοχή.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Βουλευτές Διονύσης Σταμενίτης και Λάκης Βασιλειάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Ημαθίας, Κώστας Καλαϊτζίδης, οι Δήμαρχοι Εδέσσης, Δημήτρης Γιάννου, Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος, Σκύδρας, Κατερίνα Ιγνατιάδου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έδεσσας, Ιορδάνης Τσώτσος, εκπρόσωποι φορέων, επιχειρηματίες και ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Η Εδεσσαία Γεωπόνος, Μαγδαληνή Ιγνατιάδου, κατέθεσε την θετική εμπειρία της από το αντιπλημμυρικό έργο στον Εδεσσαίο ποταμό ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να θέσουν τα ερωτήματά τους στους κ.κ. Τζιτζικώστα και Τζαμτζή.

Μετά το τέλος της Ημερίδας ο Περιφερειάρχης έκοψε τη βασιλόπιττα των εργαζομένων στην Π.Ε. Πέλλας και μαζί με τον κ. Τζαμτζή, ευχαρίστησαν θερμά όλους τους εργαζομένους για την άψογη προσφορά τους, παρά τον συνεχώς μειούμενο αριθμό του προσωπικού της Π.Ε. Πέλλας.