«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, συναγωνιστές και συναγωνίστριες, φίλες και φίλοι,

Το 2023 έκανε ποδαρικό, στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του νομού μας, με το χειρότερο τρόπο. Την πρωτοχρονιά που πέρασε, πήρε φωτιά για τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες, ο απαρχαιωμένος ηλεκτρολογικός πίνακας του Κέντρου Υγείας Κρύας Βρύσης, αφήνοντας για δύο σχεδόν μέρες στο κρύο και το σκοτάδι εργαζόμενους και ασθενείς. Λίγες βδομάδες πριν συνάδελφος μας ακτινολόγος κατέρρευσε μετά από αλλεπάλληλες εξοντωτικές εφημερίες στο νοσοκομείο Γιαννιτσών. Δυσοίωνα σημάδια, αφού τις επόμενες μέρες ακολούθησε η κατάρρευση της λειτουργίας δύο νευραλγικών τμημάτων του Νοσοκομείου Γιαννιτσών: του παθολογικού και του ακτινολογικού, ενώ το ογκολογικό ιατρείο κινδύνεψε και αυτό με λουκέτο. Στο χείλος της κατάρρευσης εδώ και καιρό τμήματα και του νοσοκομείου Έδεσσας και αρκετά ακόμα του νοσοκομείου Γιαννιτσών

Όλη αυτή η εικόνα διάλυσης δεν εμφανίστηκε έτσι ξαφνικά και ανεξήγητα. Να είναι ξεκάθαρο σε όλους. Δεν είναι θέμα ανικανότητας κάποιων διοικητών, υπουργών, ή πρωθυπουργών. Δεν είναι επειδή δε γνωρίζουν τις συνθήκες και τα προβλήματα. Ξέρουν πολύ καλά τα προβλήματα και αυτοί που κυβερνούν και οι προηγούμενοι που κυβερνούσανε. Έγιναν αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές αναφορές και ερωτήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια προς τους υπουργούς υγείας με βάση τις ανακοινώσεις μας.

Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 2010, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας προειδοποίησε έγκαιρα το λαό, τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής ότι είναι προμελετημένη και προδιαγεγραμμένη η πορεία συνεχούς υποβάθμισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, μέσω της υποστελέχωσης και των συνεχών περικοπών των κρατικών κονδυλίων από όλες τις κυβερνήσεις.

Διοργανώσαμε, με τη συμμετοχή του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Γιαννιτσών και άλλων  σωματείων, συλλόγων, φορέων της περιοχής, δεκάδες συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις, συσκέψεις, παρεμβάσεις σε Έδεσσα και Γιαννιτσά, με τους αρμοδίους να αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι, οποιαδήποτε συζήτηση για μέτρα αποφασιστικής ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Κατά τη γνώμη μας στον πυρήνα του προβλήματος βρίσκεται η κυρίαρχη αντίληψη, σε όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει ότι η προστασία της δημόσιας υγείας είναι δημοσιονομικό κόστος και έξοδο που πρέπει να περικοπεί. Την ίδια στιγμή έκαναν και κάνουν δωράκια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρηματικούς ομίλους, φοροαπαλλάσσουν, μειώνουν τους φορολογικούς τους συντελεστές!! Έτσι, για παράδειγμα, στον κρατικό  προϋπολογισμό  για το 2021 η κυβέρνηση μείωσε κατά 600 εκατομμύρια το κρατικό κονδύλι για την Υγεία και για το 2022  κατά 450 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, η επιστροφή ΕΦΚ και το αφορολόγητο πετρέλαιο σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, ξενοδόχους, μεγαλοκλινικάρχες, αεροπορικές εταιρείες κλπ  το 2022 έφτασαν τα 1,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την κυρίαρχη αντίληψη η Υγεία δεν είναι κοινωνικό αγαθό αλλά εμπόρευμα που εμπορεύονται τα δημόσια νοσοκομεία και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας που το αγοράζει όποιος έχει να πληρώσει. Και όσοι δεν έχουν, πετιούνται «στον Καιάδα».

Σκεφτείτε, ακόμη και αυτές οι ελλείψεις φαρμάκων που εδώ και καιρό έχουν φέρει σε απόγνωση όσους τα χρειάζονται, φαρμάκων αναγκαίων που θα έπρεπε να διατίθενται στα φαρμακεία για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας του λαού. Δεν είναι διαθέσιμα εξαιτίας αυτής της ίδιας αντίληψης που θεωρεί το φάρμακο εμπόρευμα που κοστολογείται και διατίθεται σύμφωνα με τις ανάγκες κερδοφορίας των φαρμακοβιομηχάνων.

Από το 2010 έως το 2019, όλες οι κυβερνήσεις με πρόσχημα τις λεγόμενες «μνημονιακές υποχρεώσεις» και τη λεγόμενη «δυσμενή οικονομική συγκυρία», μείωναν κάθε χρόνο το κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία και ενώ υπήρχαν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις στο ΕΣΥ, αρνούνταν να κάνουν μαζικές προσλήψεις. Από το 2013 (συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) μέχρι και το 2019 (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) η κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων μειώθηκε συνολικά κατά 31%.Το ίδιο και μέσα στην πανδημία. ΄

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία των νοσοκομείων, μειώθηκε κατά 30% το μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση του προσωπικού, ελλείψεις φαρμάκων, αντιδραστηρίων και υλικών, αγορά αμφίβολης ποιότητας υλικών, ελλείψεις-παλαιότητα εξοπλισμού κλπ

Απο το 2010 έως το 2019, το μεγαλύτερο μέρος των όποιων προσλήψεων στα νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών ήταν συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το ποσοστό των συμβασιούχων, των επικουρικών, των εργολαβικών έφτασε να ξεπερνά το 20% του συνόλου. Οι συνάδελφοι αυτοί ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία, με μειωμένα εργασιακά δικαιώματα και πληρώνονται από τα έσοδα του νοσοκομείου και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό, απελευθερώνοντας κρατικά κονδύλια που διοχετεύονται στην ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Από το 2012 και μετά, το Υπουργείο Υγείας και οι Διοικήσεις της ΥΠΕ και των νοσοκομείων, μπάλωναν τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούσε η μεγάλη χρόνια έλλειψη προσωπικού με αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών, νοσηλευτών κλπ, απογυμνώνοντας τα κέντρα υγείας, αποδιοργανώνοντας τα τμήματα από τα οποία μετακινούνται οι γιατροί. Ας το γνωρίσουν όλοι, οι αναγκαστικές μετακινήσεις βασίζονται σε υπουργική απόφαση των Υπουργών Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κυρίων Ξανθού και Πολάκη, με ημ/νία 23 Μαρτίου 2016, με την οποία οι Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών μπορούν να μετακινούν το γιατρό σε οποιαδήποτε γωνιά της χώρας, χωρίς την συναίνεση του.

Από το 2010 έως σήμερα ζούμε μια θλιβερή υποβάθμιση του ΚΥ Γιαννιτσών (το πρώην ΙΚΑ) στο οποίο το 2011 εργάζονταν 35 γιατροί που έβλεπαν συνολικά τουλάχιστον 1000 περιστατικά την ημέρα. Σήμερα υπάρχουν μόλις 9 γιατροί, αρκετοί από αυτούς λίγο πριν την συνταξιοδότηση, που βλέπουν συνολικά 1000 περιστατικά τον μήνα!

    Όταν λοιπόν ξέσπασε  η πανδημία, τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας είχαν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Η ΕΝΙΠ όπως και η Ομοσπονδία, ήδη από τον Μάρτιο του 2020 προειδοποίησε για την επερχόμενη υγειονομική θύελλα απαιτώντας την λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η Πέλλα έχει την μακάβρια πρωτιά στον αριθμό θανάτων ασθενών από covid-19 στη χώρα. Η κατάσταση στα νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών ήταν απελπιστική για μήνες. Το σύνολο των εργαζομένων στα δύο νοσοκομεία, όλων των ειδικοτήτων, μόνιμοι και συμβασιούχοι, ο καθένας από τη θέση του, έδωσαν με αυτοθυσία και φιλότιμο αυτή τη μάχη.

Στις 23 Δεκέμβρη 2020 η ΕΝΙΠ επέδωσε στον Πρωθυπουργό που επισκέφτηκε δημόσιες δομές υγείας της περιοχής, σχετικό Υπόμνημα  ενημερώνοντας αναλυτικά για την δραματική κατάσταση των νοσοκομείων του νομού και προτείνοντας πολύ συγκεκριμένα μέτρα. Όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε η κυβέρνηση αλλά συνέχισε στην ίδια κατεύθυνση.

Κατά την πανδημία λόγω τις τεράστιας έλλειψης κλινών ΜΕΘ, προστέθηκαν στις 6 κλίνες της ΜΕΘ του νοσοκομείου Γιαννιτσών, άλλες οκτώ πρόχειρες κλίνες χωρίς την πρόσληψη εντατικολόγων και εξειδικευμένου προσωπικού, με αποτέλεσμα να αντιστοιχεί 1 γιατρός ανά 3,5 κλίνες όταν με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα θα έπρεπε να είναι 1 γιατρός ανα 1 κλίνη. Οι φοβερές συνθήκες εργασίας υποχρέωσαν σε παραίτηση τους 3 από τους 4 εντατικολόγους και η κατάρρευση της ΜΕΘ ήταν γεγονός. Στις 16 Οκτωβρίου 2021 η κυβέρνηση έσπευσε να κλείσει τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Έδεσσας με ότι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία ενός νοσοκομείου. Ο λαός της Έδεσσας, τα σωματεία οι σύλλογοι, συσπειρωθήκαν στο πλευρό των υγειονομικών, και με μια σειρά κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων έφεραν σε δύσκολη θέση τον Υπ. Υγείας, την κυβέρνηση, που προσπαθούσαν να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

(……)

Πέραν της κατάρρευσης της παθολογικής και του ακτινολογικού, και του κινδύνου λουκέτου του ογκολογικού, οριακή είναι η λειτουργία και σε άλλα τμήματα. Στο νοσοκομεία υπηρετούν 10 επικουρικοί γιατροί σε διαρκή εργασιακή ομηρία, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι ειδικευόμενοι γιατροί των δύο νοσοκομείων, που επέλεξαν να μην φύγουν στο εξωτερικό φαίνεται πως τιμωρούνται γι’ αυτό, καθώς υποχρεώνονται σε εξοντωτικό αριθμό εφημεριών, πολλές φορές χωρίς ρεπό και άδειες, και συχνά χρησιμοποιούνται για να μπαλώνουν λειτουργικές ανάγκες άλλων τμημάτων.

Οι διακομιδές συνεχίζουν να διενεργούνται μέσα σε απαράδεκτες συνθήκες, αφού οι χρόνιες ελλείψεις του ΕΚΑΒ σε προσωπικό και μέσα και κυρίως η απουσία στελέχωσης του με εντατικολόγους/ αναισθησιολόγους, οδηγεί σε λύσεις επικίνδυνες για τους ασθενείς, όπως η συνοδεία από ακατάλληλες ειδικότητες ή ανειδίκευτους ιατρούς, ενώ υπονομεύεται και η λειτουργία των κλινικών που αναλαμβάνουν την διακομιδή.

Στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας αλωνίζουν οι εργολάβοι με την παραχώρηση λειτουργιών και υπηρεσιών όπως σίτιση, καθαριότητα, κλιματισμό, ανελκυστήρες, φύλαξη, τεχνικές υπηρεσίες κλπ, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις αρχές του προηγούμενου Δεκέμβρη, άλλαξε σε μια νύχτα η σχέση εργασίας συμβασιούχων του νοσοκομείου στη σίτιση και την καθαριότητα για να μπουν οι εργολάβοι και να προσλάβουν τους ίδιους εργαζόμενους με πολύ χειρότερους όρους εργασίας και μισθούς. Στην Έδεσσα το νοσοκομείο συμβλήθηκε με ένα σύγχρονο «δουλεμπορικό» γραφείο ενοικίασης εργαζομένων.

Το κτήριο του νοσοκομείου ασυντήρητο, οι υποδομές του, οι εγκαταστάσεις, τα κουφώματα όλα αφημένα στην τύχη.

     Ο οργανισμός του Νοσοκομείου Γιαννιτσών ξεπερασμένος και πολύ κατώτερος των υγειονομικών αναγκών του λαού της περιοχής. Λείπουν παντελώς ειδικότητες όπως δερματολόγοι, παιδοχειρουργοί, παιδοκαρδιολόγοι, νεογνολόγοι, παιδοψυχίατροι, νευροχειρουργός κλπ

Παρόμοια η εικόνα, ίσως χειρότερη σε κάποια τμήματα και στο γειτονικό νοσοκομείο της Έδεσσας.με την παθολογική, το ακτινολογικό, την μαιευτική και άλλες κλινικές στο χείλος της κατάρρευσης εδώ και χρόνια.

Στα κέντρα υγείας ερημοποίηση. Ενδεικτικά, στο ΚΥ Κρ. Βρύσης το 55% των οργανικών θέσεων ιατρικού και το 65% των οργανικών θέσεων λοιπού προσωπικού να παραμένουν κενές!! Υπάρχουν και 10 συμβασιούχοι σε διαρκή ομηρία. Τα κέντρα υγείας παροτρύνονται από την ΥΠΕ να αναζητούν χορηγούς και ευεργέτες για να αντιμετωπίσουν λειτουργικά προβλήματα τους.

Το ΚΥ Γιαννιτσών χωρίς οργανισμό, με μεγάλες ελλείψεις ακόμη και βασικών ειδικοτήτων (όπως παιδίατρος, καρδιολόγος), με συνεχείς μετακινήσεις του ιατρικού προσωπικού του, με 17 συμβασιούχους σε ΚΥ και ΤΟΜΥ που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

     Λένε ορισμένοι: Φταίνε οι γιατροί που δεν έρχονται; Τους απαντάμε: Η κυβέρνηση αυτή, όπως και οι προηγούμενες, έχουν την απόλυτη ευθύνη γι’ αυτό, διότι έχουν μετατρέψει το ΕΣΥ σε ένα κακοπληρωμένο εργασιακό κάτεργο. Οι συνθήκες εργασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας θα αποκατασταθούν μόνο με αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι με προκηρύξεις με το σταγονόμετρο.

Να το πούμε πιο απλά ένας γιατρός που θέλει να καταθέσει τα χαρτιά του, και αντιλαμβάνεται ότι θα εργαστεί σε τμήμα που διαθέτει μόλις δύο ή τρεις γιατρούς (που είναι το σύνηθες), όταν λοιπόν κάνει τους υπολογισμούς του και διαπιστώνει ότι θα πρέπει να κάνει 9-10 ή 15 εφημερίες, ότι θα πρέπει να μετακινείται αναγκαστικά όπου τον διατάξουν, να ανέχεται τα εντέλλεσθε και τον αυταρχισμό, να ζει με μισθούς άθλιους, να εφημερεύει για 4,5 ευρώ την ώρα μικτά και αυτά να μην τα πληρώνεται εγκαίρως, να περνά η ιατρική επιστήμη στα δημόσια νοσοκομεία μέσα από τα φίλτρα των περικοπών της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, φεύγει τρέχοντας.

Απορρίπτουμε και το απαράδεκτο αφήγημα ότι καταπατούν δήθεν τον όρκο του Ιπποκράτη όσοι γιατροί παραιτούνται και φεύγουν από το ΕΣΥ, όταν είναι γνωστό ότι έχει προηγηθεί εξαναγκασμός για μήνες και χρόνια σε υπερεργασία και εργασιακή εξουθένωση, πέρα από τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.

Κατά την πανδημία μεταχειρίστηκαν ακόμα και αυτό μέτρο της αναστολής εργασίας που επιβλήθηκε σε συναδέλφους μας που δεν δέχτηκαν με τον πειθαναγκασμό να εμβολιαστούν. Υποστηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις τον μαζικό εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού, όπως και των υγειονομικών. Όμως η κυβέρνηση μέσω αυτού του αυταρχικού μέτρου επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη της μεγάλης διασποράς του ιού στους υγειονομικούς και να συγκαλύψει τις ευθύνες της, αλλά και να προωθήσει τους σχεδιασμούς της για συγχώνευση τμημάτων με πρόσχημα την υποστελέχωση που η ίδια προκάλεσε με τις αναστολές.

Στο κρίσιμο ερώτημα τι φταίει; Απαντάμε ξεκάθαρα. Η υποβάθμιση των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών και των κέντρων υγείας, είναι ένα έγκλημα εκ προμελέτης με αυτουργούς όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν την τελευταία 12ετία, με στόχο τη συρρίκνωση και τις συγχωνεύσεις.

Τον Δεκέμβριο του 2012, επί κυβερνήσεως Σαμαρά (συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα συγχώνευσης, με την διοικητική συγχώνευση των δύο νοσοκομείων, ώστε να αποτελούν το λεγόμενο ΓΝ Πέλλας. Η Διοικητική συγχώνευση δεν αμφισβητήθηκε ούτε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που συνέχισε την πολιτική των περικοπών και των διορισμών με το σταγονόμετρο.

Αποφασιστικό βήμα συγχώνευσης των δύο νοσοκομείων ήταν η κατάργηση της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Έδεσσας και η μετακίνηση των γιατρών στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Γιαννιτσών. Είχε προηγηθεί η δήλωση του Πρωθυπουργού τον Ιούνιο του 2021 πως «έχουμε περισσότερα περιφερειακά νοσοκομεία από όσα θα έπρεπε» και ακολούθησε η δήλωση του στις 7 Ιουλίου 2021 ότι δεν γίνεται να έχουμε «νοσοκομεία μέσα σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων», όπως και οι δηλώσεις της Υφυπουργού Υγείας, κυρίας Γκάγκα στις 18 Δεκεμβρίου του 2022 με τις οποίες όρισε τα κριτήρια των συγχωνεύσεων: Η «μικρή απόσταση μεταξύ τους» και η «χαμηλή στελέχωση». Είπε επί λέξει «όποιες μονάδες παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό θα συνενωθούν» .δείχνοντας ουσιαστικά με το δάκτυλο τα δύο νοσοκομεία του νομού.

Σήμερα, έχοντας οδηγήσει τα νοσοκομεία στα όρια της κατάρρευσης, επιδιώκουν να παρουσιαστεί ως λύση η συγχώνευση, ώστε λένε να δημιουργηθεί ένα μεν αλλά καλά στελεχωμένο από την συγχώνευση των τμημάτων νοσοκομείο. Λες και δεν ξέρουμε ότι ακόμη και σε νομούς με ένα και μοναδικό νοσοκομείο η κατάσταση είναι εξίσου τραγική ή και χειρότερη.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών απέρριψε όλα αυτά τα χρόνια με αποφασιστικότητα τις διάφορες παντελώς αστήρικτες «τοπικιστικές» αντιλήψεις για δήθεν επιλεκτική εύνοια στο ένα ή στο άλλο νοσοκομείο, που καλλιεργούν ορισμένοι για να αποπροσανατολίσουν και να φέρουν σε αντιπαράθεση τους κατοίκους των περιοχών της Έδεσσας και των Γιαννιτσών. Τέτοιες αντιλήψεις βγάζουν από το κάδρο την πραγματική αιτία, που είναι πολιτική που εφαρμόστηκε διαχρονικά από όσους κυβέρνησαν. Επιχειρούν να σπείρουν τη διχόνοια στο λαό, ο οποίος αντίθετα πρέπει ενωμένος και συντονισμένος, σαν μια γροθιά, απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλο το νομό, να αντιπαλέψει αυτήν την πολιτική που υπηρέτησαν όλοι, η οποία θεωρεί κόστος και πολυτέλεια την προστασία της ζωής του λαού.

     Έχουμε πιάσει πάτο; Όχι .Στο αμέσως επόμενο διάστημα, προχωρούν στην υλοποίηση του κατάπτυστου νόμου 4999/2022 για την δευτεροβάθμια περίθαλψη που ψηφίστηκε στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη. Εισάγουν στα δημόσια νοσοκομεία τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, για να αντιμετωπιστεί δήθεν η μεγάλη λίστα αναμονής για μια θεραπεία, για ένα χειρουργείο. Που σημαίνει όσοι έχουν χρήματα ή ακίνητα θα τα δίνουν για να προσπεράσουν τους άλλους και να πάρουν την πολυπόθητη σειρά στα απογευματινά χειρουργεία. Αντί να αποκαταστήσουν το ιατρικό μισθολόγιο, κλείνουν το μάτι στο γιατρό του ΕΣΥ και τον σπρώχνουν να ανοίξει και ιδιωτικό ιατρείο ή να χειρουργεί ιδιωτικά και να βάζει και αυτός το χέρι στην τσέπη του λαού, που έχει γονατίσει από τη φτώχεια. Αντί για προσλήψεις μπάζουν στα δημόσια νοσοκομεία ιδιώτες γιατρούς μερικής απασχόλησης, που θα καλύπτουν τρύπες και κενά όπως-όπως.

Δυστυχώς κατά τη γνώμη μας επιχειρούν να παραπλανήσουν το λαό όσοι δηλώνουν ότι σύντομα όλα θα ομαλοποιηθούν.  Οι ανέξοδες καθησυχαστικές δηλώσεις είναι χωρίς αντίκρισμα, όταν είναι γνωστοί οι κεντρικοί σχεδιασμοί και κυρίως όταν τα έργα τους και η κατάσταση στα νοσοκομεία, μιλούν από μόνα τους. Δεν χωρά πλέον καμία αυταπάτη. Δεν χωρά πια ο εφησυχασμός.

Για εμάς, τους γιατρούς των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, που αρνούμαστε να στερούμε από τους ασθενείς μας αναγκαίες εξετάσεις, θεραπείες και φάρμακα, στο όνομα της «καταπολέμησης τη σπατάλης» και «του εξορθολογισμού των δαπανών» προκειμένου να αξιολογούμαστε θετικά, η λύση δεν μπορεί παρά μόνο να επιβληθεί. Και αυτός που θα την επιβάλει είναι οι εργαζόμενοι, ο ίδιος ο λαός, με τους φορείς του, ενωμένος, συντονισμένος, αποφασισμένος με ξεκάθαρους στόχους, χωρίς ζητιανιές και παρακάλια, χωρίς από μηχανής σωτήρες, παράγοντες, χορηγούς και ευεργέτες, γιατί απλά είναι δικαίωμά του ένα δημόσιο και δωρεάν, υψηλού επιπέδου, σύστημα Υγείας-Πρόνοιας αντίστοιχο των σύγχρονων επιτευγμάτων της επιστήμης και της ιατρικής τεχνολογίας.

Δεν πρέπει να συμφιλιωθούμε με τις περικοπές και την βαρβαρότητα!!!

Καλούμε για άλλη μια φορά όλα τα σωματεία, τους συλλόγους τους φορείς της Έδεσσας των Γιαννιτσών της Αριδαίας, Κρύας Βρύσης Σκύδρας Άρνισσας και των χωριών του νομού να συντονιστούν μαζί μας. Μάθαμε πολλά το προηγούμενο διάστημα που γίναμε μια γροθιά με άλλα σωματεία που δώσαμε μαζί τη μάχη σε αγωνιστικό συντονισμό

Συλλογικά και μαχητικά μαζί με το λαό, με τα άλλα σωματεία και τους φορείς της περιοχής συνεχίζουμε τον αγώνα και απαιτούμε:

  • Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειτουργικής κατάρρευσης τμημάτων των νοσοκομείων Γιαννιτσών και Έδεσσας! Να αποσυρθεί η επικίνδυνη απόφαση για κάλυψη του έργου της παθολογικής κλινικής από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων! Άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανάπτυξη νέων κλινικών στα δύο νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας με βάση τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες του λαού της περιοχής.
  • Να επαναλειτουργήσει η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Έδεσσας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ! Καμιά σκέψη για συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων ή κλινικών ή για εναλλάξ εφημέρευση των δύο νοσοκομείων του νομού! Πλήρης διοικητικός διαχωρισμός των δύο νοσοκομείων!
  • Άμεση πρόσληψη δύο μόνιμων παθολόγων-ογκολόγων! Επικαιροποίηση του οργανισμού του νοσοκομείου και λειτουργία του με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα!
  • Επαρκή στελέχωσή του ΕΚΑΒ με μόνιμο ειδικά εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό, νοσηλευτές κλπ, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις! Να φύγουν οι Εργολάβοι από τα Νοσοκομεία!
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και την εφημεριακή αποζημίωση του υγειονομικού προσωπικού! Όχι στη λογική των τοπικών οικονομικών κινήτρων! Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου και άμεση επαναφορά των μισθών στα επίπεδα πριν τις περικοπές και 10% αύξηση επί αυτών! Ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ)!
  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας με σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για όλο το λαό, με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ

 

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Αποστολίδης Χαράλαμπος