Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης σχολίασε την έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, μεταξύ άλλων έργων, και του Αρδευτικού Δικτύου Αλμωπαίου, συνολικού ύψους επένδυσης 154.000.000€, μέρος του οποίου θα καλυφθεί και από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας.

Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση του αρδευτικού δικτύου Αλμωπαίου μέσω σύμπραξη του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, έχει διάρκεια 25 έτη (2 έτη Κατασκευή, 23 έτη Λειτουργία) και αναθέτουσα αρχή είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι ωφελούμενοι ανέρχονται σε περίπου 25.000 αγρότες, ενώ η κατασκευή υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2025.

Το αρδευτικό δίκτυο Αλμωπαίου προβλέπεται να καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες καλλιεργούμενων εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας περίπου 120.000 στρεμμάτων με κλειστά αρδευτικά δίκτυα, με αποτέλεσμα τη μείωση τυχόν απωλειών. Προβλέπεται κατασκευή αγωγού μεταφοράς από τον Αλμωπαίο ποταμό μήκους 4,25χλμ, ο οποίος εντός της αρδευόμενης περιοχής θα διακλαδίζεται για να τροφοδοτήσει το σύνολο των αρδευτικών ζωνών, με εφαρμογή έξυπνων συστημάτων άρδευσης.

Ο Λάκης Βασιλειάδης, ο οποίος είχε ενημερωθεί για το θέμα και στη χθεσινή συνάντησή του με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη, ανέφερε πως πρόκειται για «ένα ακόμα βήμα που αφορά την αναβάθμιση των υποδομών που τόσο ανάγκη είχε η Πέλλα εδώ και δεκαετίες. Σε συνδυασμό με την κατασκευή του Φράγματος Αλμωπαίου, το οποίο αναμένεται να ενταχθεί στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, εξασφαλίζεται η άμεση ενίσχυση του αρδευτικού συστήματος και σημαντική ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας, ενώ παράλληλα ενισχύεται η ανάπτυξης της Πέλλας, αυξάνοντας την αγροτική παραγωγή, εξοικονομώντας υδάτινους πόρους και προστατεύοντας το τοπικό περιβάλλον».