Οι προβαλλόμενες «αλήθειες» απαλλάσσουν κυβέρνηση και Περιφερειακή Αρχή από τις ευθύνες τους;

Για άλλη μια φορά τις ευθύνες τους έσπευσαν να συγκαλύψουν η Περιφερειακή Αρχή της ΝΔ και η κυβέρνηση αμέσως μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων στο Γηροκομείο στον Κορυδαλλό.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Δελτίου Τύπου της Περιφερειακής Αρχής  ότι «η Περιφέρεια Αττικής, από το 2020 και κατόπιν σχετικών ελέγχων έχει προβεί στην επιβολή υψηλών προστίμων που ξεπερνούν τις 300 χιλιάδες ευρώ και έχει προχωρήσει στην έκδοση τριών αποφάσεων ανάκλησης της άδειας καθώς και σφράγισης της μονάδας…».

Έκαναν επομένως το καθήκον τους!!!

Δηλαδή εάν κάποιος επιχειρηματίας του χώρου πληρώνει πρόστιμα μπορεί να συνεχίζει να λειτουργεί με άθλιες συνθήκες και μάλιστα για χρόνια;

Κουβέντα δεν λέει κανείς τους για το άθλιο πλαίσιο όπου η φροντίδα των γερόντων και των ευάλωτων ομάδων αφήνεται στα χέρια των επιχειρηματιών και των «φιλάνθρωπων», αποτελεί πεδίο για επενδύσεις και μπίζνες κερδοφορίας και αντιμετωπίζεται ως ατομικό πρόβλημα.

Αλήθεια τώρα ανακάλυψε η Περιφερειακή Αρχή ότι «το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν της δίνει τη δυνατότητα να προχωρά και σε σφράγιση των ακατάλληλων αντίστοιχων δομών», όπως λέει σε άλλο σημείο του Δελτίου Τύπου της; Όταν τον Σεπτέμβρη 2020 έβγαζε βαρύγδουπα δελτία ότι «σε είκοσι μέρες θα κλείσουν όσες Μονάδες δεν θα διαθέτουν άδεια λειτουργίας» μπορούσε; Ή και τότε μοιράζοντας φρούδες υποσχέσεις συγκάλυπτε την κατάσταση; Γιατί κρύβουν ότι οποιαδήποτε απόφαση σφράγισης μιας μονάδας για να υλοποιηθεί προϋποθέτει ύπαρξη δημόσιων δομών, ώστε να μεταφερθούν εκεί όλοι οι «φιλοξενούμενοι»; Γιατί δε ομολογούν ότι μετά την μεταφορά και την περίθαλψη σε κάποια δημόσια νοσοκομεία το πρόβλημα για το που θα φιλοξενηθούν οι ηλικιωμένοι θα παραμένει;

Πόσες φορές οι συνάδελφοι των ελεγκτικών μηχανισμών της Περιφέρειας χρειάζεται να καταγράφουν απαράδεκτες συνθήκες για να ξεκολλήσουν καταστάσεις; Και μάλιστα μετακινούμενοι με δικά τους ΙΧ αυτοκίνητα, με δικά τους έξοδα, αφού κανείς μέχρι τώρα ούτε από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, ούτε από τις μέχρι τώρα Περιφερειακές Αρχές δεν επιλύει το χρόνιο πρόβλημα της οικονομικής κάλυψης των μετακινήσεων των υπαλλήλων για εξωτερική υπηρεσία, όπως δεν επιλύουν και την νομική τους κάλυψη, την χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος κλπ.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ουκ ολίγες δομές που λειτουργούν χωρίς άδεια λειτουργίας, που υπάρχουν εις βάρος τους καταγγελίες για σοβαρές παραβάσεις, που υπάρχουν αποφάσεις των υπηρεσιών των Περιφερειών για αναστολή λειτουργίας, η κατάσταση παραμένει η ίδια.

Συνέπεια όλων αυτών είναι τραγικά περιστατικά όπως το τελευταίο στον Κορυδαλλό, που δεν είναι άλλο από το αποτέλεσμα των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα προς όφελος των ιδιωτών και των υπερκερδών τους στον τομέα της Πρόνοιας.

Η φροντίδα των ηλικιωμένων δεν μπορεί να αφήνεται βορά στα χέρια των επιχειρήσεων.

Απαιτούμε η φροντίδα των γερόντων και των ευάλωτων ομάδων να αποτελεί κοινωνική – κρατική υποχρέωση, να αναπτυχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας – πρόνοιας, ώστε να υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Αυτό που χρειάζεται είναι :

  • Δημιουργία σύγχρονων δημόσιων δομών χωρίς καμιά εμπλοκή ιδιωτών, ΜΚΟ κα, με υψηλή ποιότητα και δωρεάν υπηρεσίες με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες των ηλικιωμένων. Δεν μπορεί να συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση στην Αττική να μην υπάρχει ούτε μία δημόσια ΜΦΗ.
  • Μέχρις ότου δημιουργηθούν δημόσιες δομές να στελεχωθούν όλα τα ιδρύματα και οι προνοιακές δομές με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων, για να μπορούν να αντιμετωπίζουν με όρους υγείας, ασφάλειας και αξιοπρέπειας τους «φιλοξενόμενους».
  • Να υπάρχει συνεχής και αυστηρή επιτήρηση και έλεγχος όλων των δομών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας στους εργαζόμενους.
  • Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις Περιφέρειες σε ειδικότητες κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, Εποπτών Δημόσιας Υγείας κλπ (υπάρχουν Περιφερειακές Ενότητες με 1 ή και κανένα κοινωνικό λειτουργό). Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέσα στους συναδέλφους όλων των ελεγκτικών μηχανισμών.
  • Εξασφάλιση  νομοθετικού  πλαισίου, όπου θα περιγράφονται οι ρόλοι όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών ώστε να είναι διακριτοί και ξεκάθαροι, με γνώμονα την γρήγορη αντίδραση και το «ξεσκέπασμα»  παρόμοιων περιστατικών  προς όφελος της Δημόσιας Υγείας.

Όλα αυτά μπορούν και πρέπει να είναι μπροστά και σταθερά στις διεκδικήσεις μας τόσο τις δικές μας όσο και όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων γενικότερα.

Για το Δ.Σ.

                              Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

 

 

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

ΠΑΓΑΝΕΛΗ ΑΡΙΑΔΝΗ