Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης τοποθετήθηκε στη συζήτηση στη Βουλή για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ρυθμίσεις για την εξαγορά κατεχομένων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, ακινήτων του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, λοιπές διατάξεις για την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών».

Ο Λάκης Βασιλειάδης υποστήριξε πως το νομοσχέδιο βάζει τέλος στην ομηρία χιλιάδων πολιτών και ταυτόχρονα αποδεσμεύει το Δημόσιο από την υποχρέωση διεκδίκησης ακινήτων, τα οποία δεν επρόκειτο ποτέ να αξιοποιήσει, εισπράττοντας ένα σημαντικό αντίτιμο. Ειδικότερα για την Πέλλα ανέφερε πως επιτρέπει στους κατοίκους των περιοχών «ΚΑΡΑΜΑΝ», «ΝΤΕΡΕ», «ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ» των παλαιών στρατοπέδων «ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ» και «ΚΑΨΑΛΗ», αλλά και σε αγρότες με κτήματα σε περιοχές στους Προμάχους, το Γαρέφι, τα Ξανθόγεια, το Γυψοχώρι, το Ασβεσταριό και αλλού, να βγουν από την ιδιοκτησιακή ομηρία που βρίσκονται για δεκαετίες.

Τέλος ο Βουλευτής τόνισε πως η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει και πάλι στην πράξη ότι έχει τη βούληση αλλά και την ικανότητα να αντιμετωπίσει με διαφάνεια και δικαιοσύνη προβλήματα δεκαετιών, λύνοντας έναν χρόνιο γρίφο ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες.

 

Το βίντεο της ομιλίας είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο https://youtu.be/oyJ8lHEHqrc

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, σήμερα καλούμαστε να ψηφίσουμε άλλο ένα σχέδιο νόμου που κλείνει οριστικά ζητήματα που προκαλούσαν προβλήματα, τόσο στους πολίτες, όσο και στο κράτος, για πολλά χρόνια. Σήμερα είναι μία ακόμα μέρα που η Κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι είναι μία Κυβέρνηση που θέλει πραγματικά να αλλάξει αυτό τον τόπο προς το καλύτερο. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει πλέον -και αποδεικνύει συνεχώς- πως έχει τη θέληση να αντιμετωπίσει τα μεγάλα και σύνθετα προβλήματα και να εφαρμόσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Οι περισσότεροι από εμάς, που προερχόμαστε από περιφερειακές ενότητες της Μακεδονίας -αλλά όχι μόνο- γνωρίζουμε από προσωπικές εμπειρίες τη σημασία του σχεδίου νόμου που συζητάμε σήμερα. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι πρόκειται για μία προσπάθεια επίλυσης ενός πολύπλευρου ζητήματος, το οποίο μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να φτάνει ακόμα και εκατό χρόνια πίσω. Αποδεικνύεται ότι τα σύνθετα αυτά προβλήματα απαιτούν πρώτα από όλα θέληση, έπειτα συστηματική δουλειά και σωστό μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Έτσι, λοιπόν, από την αρχή ακόμη, αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου, όταν και εγώ και άλλοι συνάδελφοι από την επικράτεια θέσαμε το ζήτημα των κατεχόμενων ακινήτων, το Υπουργείο Οικονομικών έθεσε τις βάσεις, αρχικά με την καταγραφή των περιπτώσεων της ιδιωτικής περιουσίας, των λεγόμενων δημοσίων και των λεγόμενων ανταλλάξιμων κτημάτων, για το νέο πλαίσιο.

Στην προκειμένη περίπτωση, το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε με την υιοθέτηση και την εφαρμογή του Εθνικού Κτηματολογίου. Παράλληλα, είχαμε και τη μεγάλη προσπάθεια της ψηφιακής μετάβασης του δημοσίου, εργαλεία της οποίας αξιοποιούνται και για την εφαρμογή των προτεινόμενων διατάξεων. Σήμερα, έχουμε ένα σχέδιο νόμου που φιλοδοξεί να θέσει ένα νέο πλαίσιο αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αφορούν το σύνολο των ενδιαφερόμενων πολιτών και νομικών προσώπων που ασκούν κατοχή, αδιαλείπτως, επί ακινήτων του δημοσίου, στα οποία είτε βρίσκεται η κύρια κατοικία τους, είτε ασκούν σε αυτά κάποιας μορφής επαγγελματική δραστηριότητα: τουριστική, βιοτεχνική, βιομηχανική, εμπορική ή αγροτική. Τους δίνεται, λοιπόν, η δυνατότητα να εξαγοράσουν το ακίνητο αυτό έναντι τιμήματος εξαγοράς στη βάση της αντικειμενικής του αξίας, η οποία όμως θα έχει εκπτώσεις και θα υπάρχει η δυνατότητα στο τίμημα να απομειώνεται σταδιακά, βάσει συγκεκριμένων κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων.

Έτσι, ένας ενδιαφερόμενος πολίτης, μπορεί να αποκτήσει νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας με αντίτιμο που μπορεί να περιορισθεί ακόμη και στο 20% της αντικειμενικής αξίας, ενώ παράλληλα του δίνεται και η δυνατότητα να καταβάλλει αυτό το τίμημα σε δόσεις, που μπορεί να φτάσουν τις εξήντα, με τη μηνιαία δόση να μπορεί να ξεκινά ακόμα και από 100 ευρώ τον μήνα.

Κατά την άποψή μου, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, οι προτεινόμενες διατάξεις είναι δίκαιες και επιλύουν ουσιαστικά το πρόβλημα, ειδικά σε περιπτώσεις όπου, για παράδειγμα, το ελληνικό κράτος ζητά από απογόνους προσφύγων τίτλους ιδιοκτησίας, σε ανταλλάξιμα ακίνητα.

Μ’ αυτόν τον τρόπο το δημόσιο θα αποδεσμευτεί από την υποχρέωση διεκδίκησης ακινήτων, τα οποία δεν επρόκειτο ποτέ να αξιοποιήσει, εισπράττοντας ένα σημαντικό αντίτιμο. Ταυτόχρονα, απαλλάσσονται οι αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες και οι δικαστικές αρχές από εκκρεμείς υποθέσεις, ενώ επωφελούνται και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αφού πλέον θα τα κατέχουν νόμιμα. Σε όλη αυτή τη διαδικασία θεσπίζονται κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια ώστε να είναι ρεαλιστική η οριστική διευθέτηση των υποθέσεων, αφετέρου όμως αποτρέπονται νέες τέτοιες περιπτώσεις με την υιοθέτηση χρονικών ορίων πολλών δεκαετιών. Με άλλα λόγια λύσατε τον γρίφο, κύριε Υπουργέ και βγάζετε εκατοντάδες συμπολίτες μας από την ιδιοκτησιακή ομηρία τους. Γνωρίζετε τις περιπτώσεις στην Πέλλα -τις έχουμε συζητήσει και μαζί- στις περιοχές Καραμάν, Ντερέ, Αγίου Μάρκου αλλά και στα στρατόπεδα Φιλιππάκου και Καψάλη. Γι’ αυτό και χαιρετίζω την ένταξη στο σχέδιο νόμου και των ακινήτων του Ταμείου Εθνικής Άμυνας.

Από το 2014, πάλι με Υπουργό τον κ. Σταϊκούρα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήθελε να δώσει λύσεις για όλες αυτές τις περιπτώσεις και τις περιπτώσεις του Ταμείου Εθνικής Άμυνας. Δυστυχώς, όμως τότε δεν πρόλαβε. Μετά ήρθε η περίοδος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν έγινε απολύτως τίποτα. Σήμερα όμως κλείνει και αυτή η εκκρεμότητα. Ανέφερα κάποιες περιπτώσεις πριν. Αρκετές από αυτές αποτελούν εγκαταστάσεις καθ’ υπόδειξη φορέων του κράτους ως αποτέλεσμα μαζικής εγκατάστασης πληθυσμιακών ομάδων. Το έχουμε συζητήσει πολλές φορές και μαζί με τον κ. Βεσυρόπουλο. Και χαίρομαι που με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που καταθέσατε επεκτείνονται οι εκπτώσεις επί του τιμήματος εξαγοράς και για αυτές τις περιπτώσεις φτάνοντας στο 20% της αντικειμενικής τους αξίας. Υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις σε κτήματα και αγρούς τοπικών κοινοτήτων όπως στους Προμάχους, το Γαρέφι, τα Ξανθόγεια, το Γυψοχώρι, το Ασβεσταριό και αλλού που με το σχέδιο νόμου αυτό οι κάτοικοι και οι αγρότες μας βγαίνουν ουσιαστικά από την ομηρία. Οφείλω να αναγνωρίσω πως ακούσατε τόσο εμάς όσο και όλους τους φορείς της Πέλλας και έχουμε σήμερα αυτό το αποτέλεσμα.

Κλείνοντας, δεν θα ήθελα να παραλείψω τις διατάξεις του δεύτερου μέρους καθώς περιλαμβάνουν δίκαιες φορολογικές ρυθμίσεις για την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Επιπλέον, προβλέπεται η ελάφρυνση των ιδιοκτητών διατηρητέων μνημείων έργων τέχνης και κτιρίων δεδομένου του ιδιαίτερα υψηλού κόστους συντήρησής τους. Θα υπερψηφίσω, λοιπόν, το σχέδιο νόμου καθώς θεωρώ πως εισάγει ένα νέο αποτελεσματικό και λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο για ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί τους συμπολίτες μας αλλά και το δημόσιο για πολλές δεκαετίες.

Ευχαριστώ πολύ.»