Στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας διοργάνωσε εκδήλωση στις 21 Φεβρουαρίου 2023 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση αποτέλεσε την πρώτη εκδήλωση λήξης του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022 στην Ελλάδα, την οποία θα ακολουθήσει η εκδήλωση λήξης στην Αθήνα, στις 6 Μαρτίου 2023.

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας, κ. Γεώργιος Βούτσινος, ο οποίος τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας παρείχε άφθονες ευκαιρίες για τη νεολαία να πληροφορηθεί, να ευαισθητοποιηθεί, να γνωρίσει νέες διεξόδους, να συμμετάσχει σε δραστηριότητες μάθησης, ώστε οι νέες και οι νέοι να αποκτήσουν γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες, αξίες και στάσεις που χρειάζονται για να προχωρήσουν μπροστά με αυτοπεποίθηση. Υπογράμμισε επίσης, ότι το Έτος έδωσε στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας την ώθηση να κινητοποιήσει ακόμα πιο δυναμικά τον τομέα νεολαίας και να επικεντρωθεί στο κληροδότημα του Έτους, ώστε σε κάθε έτος, οι νέοι άνθρωποι να είναι στο επίκεντρο των πολιτικών και των προσπαθειών που γίνονται από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στον τομέα της νεολαίας.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Ζέττα Μακρή, ο Υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, η επικεφαλής Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κα Νιόβη Ρίγκου και ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Χάρης Κούντουρος. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι δράσεις του ΕΥΥ 2022 από την Εθνική Συντονίστρια του Έτους, κα Κωνσταντίνα Πισλή, δράσεις που προώθησαν τους στόχους του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας από τον κ. Κωνσταντίνο Δέρβο, Πρόεδρο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, την κα Ιωάννα Λυτρίβη, Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΕΟΠΠΕΠ καθώς και εισηγήσεις αναφορικά με τις καλές πρακτικές της χώρας στον τομέα των ερευνών στο πλαίσιο του ΕΥΥ 2022 από τις κκ Μανίνα Κακεπάκη (ΕΚΚΕ), Μαρία Σαρηγιαννίδου (ΕΓΙΝ) Γεωργία Γκόνου (ΕΕΤΑΑ), Λίνα Αντάρα (UNICEF). Επιπλέον, παρουσιάστηκαν δράσεις ενταγμένες στο Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας από την κα Βάνα Σωτηροπούλου, Προϊστάμενη Τμήματος Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης του ΙΚΥ καθώς και τον κ. Παναγιώτη Μουμτσάκη, Μέλος της Επιτροπής ΕΥΥ2022.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κουαρτέτο εγχόρδων πλαισιωμένο από νέους φοιτητές και σπουδαστές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, υπό τη διοργάνωση και καθοδήγηση του κ. Νίκου Κυριόσογλου, Σολίστ πιάνου, Καθηγητή Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.