Το έθιμο της “Λάμκας” ανάγεται σε πολύ παλαιά χρόνια και επιβιώνει έως τις μέρες μας. Την Κυριακή της Τυροφάγου (τελευταία Κυριακή της Αποκριάς) όλη η οικογένεια συγκεντρώνονταν στο σπίτι του παππού ή του προπάππου, του “Πατριάρχη” δηλαδή.

Η συγκέντρωση αυτή ήταν μία συμβολική οικογενειακή εκδήλωση, όπου να νεώτερα μέλη της, έδειχναν τον σεβασμό τους προς τον πρεσβύτερο. Αντάλλασσαν ευχές ενόψει της Σαρακοστής και ζητούσαν συγχώρεση για τα μικρά ή μεγάλα τους λάθη.

Στην συνέχεια ο παππούς έδενε σ’ ένα καλάμι ή στον πλάστη, μία κλωστή από την οποία κρεμούσε ένα βρασμένο αυγό και το κουνούσε. Τα μικρά παιδιά της οικογένειας προσπαθούσαν να πιάσουν με το στόμα το αυγό. Το παιδί που το κατόρθωνε κέρδιζε το χειροκρότημα όλων και ο παππούς του έδινε ένα συμβολικό δώρο σαν επιβράβευση.

 

Έτσι μ’ αυτή την συμβολική εκδήλωση η οικογένεια ετοιμάζονταν να μπει στην Σαρακοστή “καθαρή” από μικρές ή μεγάλες “αμαρτίες” και να προετοιμαστεί για τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας το Πάσχα.

Λέγεται ότι συμβολικά το στόμα σφραγίζει με το αυγό και ανοίγει με το αυγό το Πάσχα (κόκκινα αυγά).

 

Στην εκδήλωση παραυρέθηκε και ο Βασίλης Λυπηρίδης παλαιός αθλητής του μπάσκετ στον ΑΡΗ

 

Στις 18:30 περίπου έξω από την πρώην είσοδο του Εδεσσαϊκού σταδίου ήδη είχαν μαζευτεί πολλές εκατοντάδες κόσμου για να δουν από κοντά το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου. Εντυπωσιακά βεγγαλικά γέμισαν τον Εδεσσαϊκό ουρανό και όσοι κάθισαν να δουν το υπερθέαμα ανταμοίφθηκαν. Η αστυνομία και η Πυροσβεστική ήταν άψογη και δίπλα στους πολίτες για την ομαλή λειτουργία της εκδήλωσης.