To Εδεσσαϊκό Παραδοσιακό Καρναβάλι ξύπνησε την Εδεσσαϊκή Φύση με το γύρο της πόλης της Έδεσσας. Δεκάδες αρκούδες και αρκουδάκια έκαναν την εμφάνιση τους υπό των ήχο των Μακεδονικών Χάλκινων τιμώντας το αρχαϊκό έθιμο με τους ραντιστές & κουδουνοφόρους που ανάγεται στις διονυσιακές τελετές της Αρχαίας Μακεδονίας.  Σύμφωνα με αυτό η φύση θα πρέπει να ξυπνήσει ώστε να τελειώσει ο χειμώνας και να έρθει η άνοιξη προκειμένου να αρχίσει η περίοδος της γονιμότητας.

Το Παραδοσιακό Εδεσσαϊκό Καρναβάλι σε συνδυασμό με τις Γιορτές Αποκριάς αποτελούσε ίσως από την εποχή του Χοίρου του Πασίφιλου που ήρθε στην Αρχαία Έδεσσα για να συμμετάσχει ως επισκέπτης σε μια τέτοια Διονυσιακή Γιορτή, μια μοναδική ευκαιρία να γιορτάσουμε, να φωνάξουμε και να τραγουδήσουμε προκαλώντας τον ερχομό της Μακεδονικής Άνοιξης. Τον μεσαίωνα όπου οι κοινωνίες ήταν κατά βάση αγροτικές, ομάδες ντυμένες με δέρματα ζώων, κουρελούδες & κουδούνια προκαλούσαν την άνοιξη να έρθει και θυσίαζαν γουρουνάκια για τα αποκριάτικα γλέντια όπως σήμερα αναβιώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκούδες-Μέτσκες και πολλοί σύλλογοι σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το γλέντι γίνεται συνοδεία παραδοσιακής μουσικής ξεκίνησε από την Πλατεία Στουγιαννάκη με τις Αρκούδες-Μέτσκες να πίνουν το νερό της ζωής (τσίπουρο) ενώ το κέρασμα ανέλαβαν μαγαζάτορες της πόλης για το καλό του χρόνου και της άνοιξης που έρχεται. Σύμφωνα με την παράδοση μπροστάρης στην διαδικασία του ξυπνήματος της φύσης είναι ο ήχος της «κλαπουτάρκας» του μεγαλύτερου κουδουνιού για το ξύπνημα της φύσης, ενώ οι ήχοι των κουδουνιών, διώχνουν το κακό για να έρθει η άνοιξη, να ανθίσουν τα σπαρτά, να βγουν τα κοπάδια έξω, να καρπίσει η γη, να ευημερήσει ο κόσμος.

Η πομπή με τις Αρκούδες-Μέτσκες  … σάρωσε τα πάντα στο πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης με πειράγματα, φαγητό, διονυσιακό χορό, μέχρι τελικής πτώσεως! Τις αρκούδες συνόδεψε ο Αρκουδιάρης, ο Μιτσκάρ ο οποίος φροντίζει όταν ξαπλώνουν από την κούραση να τις δίνει λίγο μέλι ή λουκούμι για να τις κρατάει σε φόρμα. Στο τέλος εκατοντάδες κόσμου χόρεψε με την ψυχή του στους Μικρούς Καταρράκτες δίνοντας ευχές για καλή αποκριά και καλή χρονιά για την ευγονία και την ευφορία της γης.

Κάθε περιοχή της χώρας έχει την δική του ταυτότητα και έκφραση. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί για την ανάδειξη κάθε τόπου κάθε παράδοσης μιας και εκεί βρίσκονται οι ρίζες του αρχέγονου πολιτισμού μας.
Και του Χρόνου με Υγεία!