Μια σημαντική επιτυχία σημείωσε ο Εδεσσαϊκός αθλητισμός, στο πρόσωπο του δρομέα μεγάλων αποστάσεων Χρήστο Σωτήρτση.


Πραγματοποιήθηκε στις 09/03/2022 η κλήρωση των αθλητών για την συμμετοχή στον αγώνα ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2023 στον φιλόξενο χώρο της αίθουσας του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, “ΜΕΛΙΝΑ”.
Παραβρέθηκαν δια ζώσης στην κλήρωση αθλητές και ενδιαφερόμενοι Έλληνες και ξένοι και παρακολούθησαν την διαδικασία.
Αίτηση συνολικά πραγματοποιήσαν 690 αθλητές από σχεδόν 50 χώρες.
Παρακάτω οι λίστες συμμετοχής και αναμονής 2023 για τους Ελληνες και Διεθνείς αθλητές.

Ο Εδεσσαίος αθλητής Χρήστος Σωτήρτσης θα λάβει μέρος στον κορυφαίο αγώνα πολύ μεγάλων αποστάσεων της χώρας και εκ των δημοφιλέστερων στον κόσμο, το Σπάρταθλον, από την Αθήνα μέχρι την Σπάρτη. Ένας σπουδαίος αγώνας, που αναβίωσε το 1982 χάρη στο πάθος ομάδας Βρετανών στρατιωτών με την αρχαία ελληνική Ιστορία.
Διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1983, και φέτος την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου (29 Σεπτεμβρίου 2023), εις ανάμνησιν της πορείας του Αθηναίου αγγελειοφόρου Φειδιππίδη, κομιστή του μηνύματος των Αθηναίων προς τους Σπαρτιάτες για βοήθεια εν όψει της Μάχης του Μαραθώνος σε μίαν απόσταση 247 χιλιομέτρων.


Η ιδέα για τη δημιουργία του αγώνα οφείλεται στον βρετανό σμήναρχο Τζον Φόντεν, ο οποίος θέλησε να επαληθεύσει την εξιστόρηση του περιστατικού από τον Ηρόδοτο, που αναφέρει ότι ο Φειδιππίδης διήνυσε την απόσταση Αθήνα – Σπάρτη πεζός μέσα σε δύο ημέρες. Θα επιχειρήσει να διανύσει τη διαδρομή του Φειδιππίδη μαζί με τέσσερις φίλους του στις 8 Οκτωβρίου 1982 και σε λιγότερο από 40 ώρες θα τερματίσουν αυτός και δύο από τους φίλους του στο άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη, επαληθεύοντας πανηγυρικά τη διήγηση του «πατέρα της ιστορίας». Από την επόμενη χρονιά το «Σπάρταθλον» ήταν γεγονός, με διοργανωτή τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Διεθνής Σύνδεσμος Σπάρταθλον».


Ο αγώνας είναι πολύ απαιτητικός, όχι μόνο λόγω της απόστασης, αλλά και για τις χρονικές απαιτήσεις περάσματος των σημείων ελέγχου, καθώς και τις καιρικές συνθήκες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε ένα από τα σημεία ελέγχου έχει τους δικούς του χρονικούς περιορισμούς και ο δρομέας θα πρέπει να φθάσει πριν από τον επίσημο χρόνο κλεισίματος, διότι διαφορετικά θα αποκλειστεί από τον αγώνα.


Οι δρομείς ακολουθούν τη διαδρομή που χάραξε ο Φόντεν και βασίζεται στην περιγραφή του Ηροδότου για το κατόρθωμα του Φειδιππίδη, που έφθασε στη Σπάρτη την επομένη της αναχώρησής του από την Αθήνα, καθώς και σε γνωστά ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης. Θεωρείται, δε, ως η πλησιέστερη της πορείας που ο Φειδιππίδης θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει. Πιστεύεται, λοιπόν, ότι το «Σπάρταθλον» αποτελεί την εγκυρότερη αναπαράσταση της διαδρομής αυτής.