Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί η αρ. 534/13.03.2023 (ΑΔΑ: 6Σ7Ζ4653ΠΓ-669) Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2022 στη Δράση 4.1.5: «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων».

Στο πλαίσιο της Δράσης παρέχεται στήριξη για επενδύσεις ανέγερσης, επέκτασης, εκσυγχρονισμού, αναδιάρθρωσης, μείωσης κόστους παραγωγής και δημιουργίας οικονομιών κλίμακας, οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων καθώς και επενδύσεις αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για ιδία κατανάλωση. Η στήριξη έχει μορφή επιχορήγησης κεφαλαίου επί εξοφλημένων δαπανών που κρίνονται επιλέξιμες ύστερα από διοικητικό έλεγχο των αιτήσεων πληρωμής και δύναται να συνδυαστεί με χρηματοδοτικά εργαλεία. H δράση 4.1.5 εφαρμόζεται σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Δικαιούχοι της δράσης μπορούν να κριθούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου, κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων, εφόσον πληρούνται κατά περίπτωση προϋποθέσεις:

1. Τα φυσικά πρόσωπα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, να μην έχουν υπερβεί το 63ο έτος της ηλικίας τους, με πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα, να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι, να μην είναι άμεσα συνταξιοδοτούμενοι, να μην εκτίουν ποινή φυλάκισης, να είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίες αγρότες ή νέοι γεωργοί του υπομέτρου 6.1 με λιγότερα από τέσσερα έτη από την απόφαση ένταξής τους, καθώς και οι επιλαχόντες της 3ης Πρόσκλησης του Υπομέτρου 6.1.

2. Τα νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου, πρέπει να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερα, να έχουν διάρκεια τουλάχιστον μέχρι τις 31.12.2033, να είναι δικαστικά φερέγγυα, να έχουν ως κύρια δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας.

Η γεωργική εκμετάλλευση είναι επιλέξιμη, εφόσον το σύνολο της έχει περιληφθεί σε παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του έτους 2022, με ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (ως τυπική απόδοση) μεγαλύτερο ή ίσο των Δώδεκα χιλιάδων ευρώ (12.000€) για την ΠΚΜ.

Ως όριο αιτούμενου προϋπολογισμού για τον προσδιορισμό της στήριξης, ορίζονται τα 150.000 ευρώ, που δύναται να αυξηθεί έως και τις 250.000 ευρώ με προϋποθέσεις. Η ένταση (%) της παρεχόμενης στήριξης είναι 60% σε Νέους Γεωργούς και γεωργούς ορεινών περιοχών, ενώ 50% σε λοιπούς γεωργούς.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στη Δράση 4.1.5 πρέπει να υποβάλλουν (οριστικοποιήσουν) μία αίτηση στήριξης ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που λειτουργεί στον ιστότοπο http://www.ependyseis.gr κατά το διάστημα από 15/3/2023 έως 16/5/2023 και ώρα 13:00.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της ΠΚΜ, τηλ. 2313 330-430, -377, -365, και στις κατά τόπους ΔΑΟΚ.

Στη σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ΠΚΜ επισυνάπτεται το αρχείο της αρ. 534/13-03-2023 Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020 Mέτρο 4: «Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού» Υπομέτρο 4.1: «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις» Δράση 4.1.5: «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων», όπου αναφέρονται αναλυτικότερα οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής για τους υποψήφιους δικαιούχους και τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις τους.