Εκδηλώσεις για την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 23 Απριλίου 2023 από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η 19η Απριλίου είναι η επέτειος του θανάτου του ποιητή και φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, του υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενός από τους πρώτους που ύψωσαν τη φωνή τους κατά της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν. Στην ποίησή του περιέχονται ισχυρά μηνύματα κατά των φυλετικών διακρίσεων, εναντίον κάθε τυραν-νίας και υπέρ της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο. Η μνήμη του Λόρδου Βύρωνα παραμένει ζωντανή και το μήνυμά του διαχρονικό. Αγωνίσθηκε και θυσιάστηκε για την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας και ταυτόχρονα απέδιδε στον εαυτό του τον τίτλο «Πολίτης του κόσμου», συνδυάζοντας τον φιλελληνισμό με την υπεράσπιση οικουμενικών αξιών.

Ειδικότερα, για την Κυριακή 23 Απριλίου 2023, προγραμματίζονται οι ακόλουθες εκδηλώσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης:

– Ώρα 10.00: Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας.

–  Ώρα 13.30: Κατάθεση στεφάνων  στο μνημείο των Ηρώων του Γ΄ Σώματος Στρατού από τους κ.κ.:

–  Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης,

– Εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων,

– Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας,

– Δήμαρχο Θεσσαλονίκης,

– Στρατηγό Διοικητή του Γ΄Σ.Σ.,

– Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης,

– Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Β. Ελλάδος,

– Εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και από εκπροσώπους Νομικών Προσώπων και Φορέων που επιθυμούν να τιμήσουν την εκδήλωση.

Επίσης, ομιλίες και εκδηλώσεις σχετικά με την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα σχολεία σε ημέρα και ώρα που θα καθοριστούν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.