Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος στο νομό και έχοντας ένα μεγάλο κατάλογο σωματείων και μαζικών φορέων που έχουν ανταποκριθεί στις πρωτοβουλίες που κατά καιρούς πάρθηκαν από τα σωματεία μας συνεχίζουμε. Με το ίδιο πείσμα, την ίδια αγωνιστική διάθεση και μέσα από διεργασίες στα σωματεία μας, μετατρέπουμε τον Απρίλη σε μήνα δράσης με στόχο την κλιμάκωση των αγωνιστικών πρωτοβουλιών την Πρωτομαγιά.

Το κάλεσμα στη σύσκεψη στις 12 Απριλίου ήταν πλατύ και ανοιχτό σε ΔΣ σωματείων, φορέων, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, σε μαθητικά συμβούλια, σε εργαζόμενους, άνεργους, αυτοαπασχολούμενους, συλλόγους αγροτών, για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με νέες ιδέες και προτάσεις ένα πρώτο σχέδιο που έχει διαμορφωθεί. Στην εισήγηση των σωματείων έγινε αναφορά στους μεγαλειώδεις μαζικούς αγώνες των συνδικάτων στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στη Μ. Βρετανία, στη Γερμανία και αλλού, που επιβεβαιώνουν ότι οι εγκληματικές πολιτικές που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη ζωή και την μετράνε στο ζύγι κόστους – οφέλους δεν γνωρίζουν σύνορα. Απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα οι εργαζόμενοι, η νεολαία, δεν κάθονται με τα χέρια σταυρωμένα. Με τα συνδικάτα τους και με τους μαζικούς φορείς τους, οργανωμένα, παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Όλοι όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη συμφώνησαν πως είναι μεγάλη υπόθεση αυτό που έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια. Συνδικάτα του νομού Πέλλας μαζί με άλλους μαζικούς φορείς να συντονίζουν τη δράση τους γύρω από μεγάλα μέτωπα πάλης, για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων μας. Οι συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για να οργανωθεί μια μεγάλη μάχη στο νομό, να ακουμπήσουν οι εργαζόμενοι στα σωματεία τους, μας δίνουν τη σκυτάλη για τη συνέχεια. Μετά από πλούσια συζήτηση μπήκαν συγκεκριμένοι στόχοι:

  • 24 Απριλίου: Συνέντευξη Τύπου του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Ημαθίας – Πέλλας
  • 30 Απριλίου: Εκδήλωση του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Ημαθίας – Πέλλας, με θέμα: «Εργατικά ατυχήματα και μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς»
  • Για το ζήτημα της Υγείας, συζητήθηκε να απευθυνθούμε αντίστοιχα σε σωματεία και φορείς νομών της Κεντρικής Μακεδονίας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των δομών υγείας όπως εμείς και βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Με στόχο την κοινή κάθοδο στην Αθήνα και την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στο Υπουργείο Υγείας μετά την Πρωτομαγιά.
  • Κινητοποίηση των σωματείων ενάντια στους πλειστηριασμούς.
  • Διήμερα δράσης μπροστά στην Πρωτομαγιά, το Σαββατοκύριακο 22/23 Απρίλη και το Σαββατοκύριακο 29/30 Απρίλη, σε όλες τις μεγάλες πόλεις του νομού.
  • Απεργιακές συγκεντρώσεις των σωματείων την Πρωτομαγιά στα Γιαννιτσά (Πλατεία ΕΠΟΝ) και στην Έδεσσα (Μικροί Καταρράκτες).

 

Με  την επιδίωξη να φτάσει η πρόταση των σωματείων για συνέχιση της δράσης και του οργανωμένου αγώνα παντού, στους συναδέλφους μας σε κάθε κλάδο, σε όλο το λαό της περιοχής. Με στόχο την Πρωτομαγιά να είναι μαζικές και μαχητικές οι απεργιακές συγκεντρώσεις των σωματείων και φορέων στο νομό.  Να συνεχιστεί πιο αποφασιστικά ο αγώνας για:

  • Σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Ενίσχυση του Δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας. Με ανέπαφο όλο το πλαίσιο πάλης που έχουμε βάλει για την ικανοποίηση των αναγκών του νομού.
  • Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Έλεγχος εδώ και τώρα αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.
  • Προστασία της πρώτης κατοικίας των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών, ενάντια στους πλειστηριασμούς και στις εξώσεις.
  • Την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

 

1η ΜΑΗ, μέρα αγώνα, τιμής και ανυπακοής!

Η εργατική τάξη, όλοι οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες της χώρας μας με αισιοδοξία προχωράνε στο δρόμο που χάραξαν οι ήρωες-εργάτες του Σικάγο, οι 200 της Καισαριανής, οι χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές που έπεσαν για το δίκιο του εργάτη. Οι εργάτες όλης τη γης ξεδιπλώνουν τα λάβαρα του αγώνα και τιμούν αγωνιστικά τη μεγάλη ταξική γιορτή τους. 1η Μάη, η μέρα που οι εργάτες όλου το κόσμου, αυτοί που κρατούν τους κινητήριους ιμάντες του σύμπαντος, σηκώνουμε ψηλά τις γροθιές μας. Είναι μέρα πάλης, μέρα αγωνιστικής προβολής των αιτημάτων μας, μέρα δοξασμένης θύμησης των αγωνιστών που έπεσαν για το δίκιο της εργατικής τάξης. Στη χώρα μας δυναμώνουμε και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους αδελφούς-εργάτες των άλλων χωρών που βρίσκονται σε απεργίες, σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου, θα νικήσουν!

Απέναντι στις ίδιες φωνές που αντιμετωπίζουμε και στη χώρα μας, που μας καλούν να μείνουμε στο δρόμο του ρεαλισμού με σκυμμένο το κεφάλι, να εγκλωβιζόμαστε σε κυβερνητικές εναλλαγές επιλογής του «μικρότερου κακού» και στον μονόδρομο της εξουσίας των αφεντικών, οι εργατικές κινητοποιήσεις σε μια σειρά χώρες, στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα αγωνιστικής ανάτασης. Είναι απάντηση σε όλο το πολυσυλλεκτικό σινάφι κάθε πολιτικής απόχρωσης που στηρίζει το σύστημα της εκμετάλλευσης, που προεξοφλούσε με κροκοδείλια δάκρυα το τέλος της εργατικής τάξης, ανέφερε πως οι αγώνες δε φέρνουν αποτελέσματα και χαρακτήριζε ξεπερασμένες μορφές πάλης, τις απεργίες.

Ακριβώς για αυτούς τους λόγους, τα διδάγματα από την ματωμένη θυσία των εργατών του Σικάγο παραμένουν επίκαιρα, ζωντανά, αποτελούν φλόγα για κάθε εργάτη σε όλον τον κόσμο. Οι εργατικοί αγώνες που αναπτύσσονται σε κάθε κλάδο, σε χώρους εργασίας στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα, οι κινητοποιήσεις των φτωχοδιάβολων της δουλειάς, είναι οδηγός και ελπίδα. Οι κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στο μεροκάματο, οι αγώνες για να μην εργαζόμαστε με τη μαγκούρα στο χέρι χρειάζεται να δυναμώσουν, να απλωθούν, διότι είναι απάντηση και αισιοδοξία στην λαίλαπα που αντιμετωπίζουμε.

Δεν μας ταιριάζει μια ζωή που η προστασία της αποτελεί βαρίδι, η αξιοπρέπειά μας θα μετριέται με αυξήσεις-ψίχουλα και ανικανοποίητες βασικές ανάγκες. Να μη δεχτούμε το μέλλον που μας προδιαγράφουν για ζωή με προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, με κουπόνια και θανάτους με εισιτήριο άνευ επιστροφής.

Η 1η ΜΑΗ ως μέρα μνήμης, δράσης και αγωνιστικής συνέχειας μας καλεί να κοιτάξουμε κατάματα την πηγή των δεινών που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού, τη συσσώρευση του πλούτου που τον δημιουργούν οι πολλοί και την αρπαγή του από μία παρασιτική χούφτα λίγων που ιδιοποιούνται όλο αυτόν τον πλούτο παραδίδοντας στους παραγωγούς του φτώχεια και εξαθλίωση.

Είναι ανάγκη να ηττηθούν όσοι σήμερα υπερασπίζονται το σύστημα αδικίας, ένα σύστημα σάπιο και σαθρό που δε διορθώνεται, δε μπορεί να εξανθρωπιστεί. Η υποταγή της ζωής μας στα κέρδη τους, μόνο βάσανα και δυστυχία θα φέρνει για την εργατική τάξη, για τους λαούς όλου του κόσμου.

Σήμερα υπάρχει διέξοδος! Με τους αγώνες μας, μπορούμε να τους ανατρέψουμε! Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να αλλάξει ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δύναμης. Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να σπάσουμε τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Να τραβήξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, που στο επίκεντρο θα βρίσκεται ο άνθρωπος! Αυτό φοβούνται, αυτό τρέμουν! Να κάνουμε το φόβο τους, πράξη!

Ζήτω η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!