Πριν λίγες ημέρες επισκέφτηκα, μετά από πρόσκληση των κατοίκων, μια γειτονιά της πόλης μας (Π. Εργατικές Κατοικίες).
Σκουπίδια, σπασμένα παγκάκια και πλακάκια (που προεξέχουν επικίνδυνα), ξηλωμένοι και πεταμένοι κάδοι απορριμμάτων, μία σπασμένη βρύση, ένα εγκαταλελειμμένο στην τύχη του παλιό υδραγωγείο (με τρύπα στην οροφή και χωρίς επαρκή κάγκελα προστασίας σ’ αυτήν) και ένα ξεχασμένο κλειστό περίπτερο που σαπίζει, συνθέτουν την εικόνα που αντικρίζουν -χρόνια τώρα- οι κάτοικοι.
Το θέμα δεν είναι μόνο αισθητικό (αν και η αισθητική του χώρου καθορίζει την ποιότητα τής ψυχικής μας διάθεσης) αλλά κυρίως λειτουργικό.
Ο χώρος δεν είναι βιώσιμος για τους κατοίκους και τους περαστικούς, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί εστία μόλυνσης! Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται, διότι αγνοούνται από τη δημοτική αρχή – αλλά επειδή θέλω να είμαι ειλικρινής και δίκαιος απέναντι στους συμπολίτισσες/συμπολίτες μου, αγνοούνται και από την αντιπολίτευση. Παρά τις εκκλήσεις τους ούτε η δημοτική αρχή έκανε κάτι, ούτε η αντιπολίτευση ανέδειξε τό πρόβλημά τους.
Ας ελπίσουμε, είμαι αισιόδοξος, ότι η δημοτική αρχή θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και η αντιπολίτευση θα πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Προσωπικά, πιστεύω ότι όποια παρέμβαση και αν γίνεται σε μια γειτονιά πρέπει να συν-αποφασίζεται με τους κατοίκους της.
Μόνο έτσι θα καταπολεμήσουμε τη βαρετή ομοιομορφία και θ’ αναδείξουμε τις αντιθέσεις του αστικού χώρου, ενώ ταυτόχρονα θα καλύψουμε τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων καθιστώντας τους ξανά ενεργούς.
Εν κατακλείδι, άμεση απομάκρυνση σκουπιδιών, αποκατάσταση κάδων απορριμμάτων και δαπέδου (πλακάκια), απομάκρυνση του σκουριασμένου περιπτέρου, συντήρηση και ανάδειξη τής βρύσης και του υδραγωγείου εν γένει με κατάλληλα μέτρα προστασίας.
Ευάγγελος. Ι. Τρυψιάνης Υπ. Δημ. Σύμβουλος Έδεσσας Κοινωνία σε Κίνηση