Το ελληνικό κράτος στις 7 Ιουλίου 2022 καθιέρωσε την 6η Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Θρακιωτών από τους Νεότουρκους, οι οποίοι συστηματικά προσπάθησαν να εξεδιώξουν τους Έλληνες από τις πατρογονικές εστίες τους στην Θράκη.
Από το 1908 μέχρι το 1914, οι Νεότουρκοι προέβαιναν σε απελάσεις, δολοφονίες, φυλακίσεις, δημεύσεις περιουσιών, υπέρμετρη φορολογία και εμπορικό πόλεμο σε βάρος των Θρακιωτών. Από το 1914 οι διώξεις έγιναν περισσότερο συστηματικές και είχαν ως στόχο την πλήρη εξαφάνιση του ελληνικού στοιχείου στις υποδιοικήσεις Βιζύης, Αρκαδιούπολης, Ραιδεστού, Μαλγάρων και Αδριανούπολης. Ένοπλες ομάδες Τούρκων και μουσουλμάνοι πρόσφυγες από την Βοσνία, την Ερζεγοβίνη και την Μακεδονία τρομοκρατούσαν και δολοφονούσαν τους Έλληνες με την ενθάρρυνση των επίσημων τουρκικών αρχών. Η μόνη οδός σωτηρίας για τους Έλληνες ήταν η αναχώρησή τους για την Ελλάδα.
Το 1915 χιλιάδες Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από την Χερσόνησο της Καλλίπολης κυρίως και εκτοπίστηκαν στα ενδότερα της Μικράς Ασίας. Από αυτούς ούτε οι μισοί δεν επέστεψαν στα κατεστραμμένα χωριά τους ύστερα από την τετράχρονη εξορία τους.
Με βάση τη «Μαύρη Βίβλο διωγμών και μαρτυρίων του εν Τουρκία Ελληνισμού (1914-1918)», που εξέδωσε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, συνολικά την τετραετία 1914-1918 εξεδιώχθησαν 218.767 Θρακιώτες. Λίγα χρόνια αργότερα η Μικρασιατική Καταστροφή σήμανε τον οριστικό ξεριζωμό του ελληνισμού της Θράκης.
Η Γενοκτονία των Θρακιωτών αποτελεί ένα μόνο μέρος του ευρύτερου σχεδίου των Νεότουρκων με στόχο την εξόντωση των χριστιανικών πληθυσμών και τον εκτουρκισμό της Ανατολής. Τις ίδιες μεθόδους και τις ίδιες πρακτικές εφάρμοσαν στους Ποντίους, τους Μικρασιάτες, τους Αρμένιους, τους Ασσύριους. Επομένως η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής είναι επιβεβλημένη και ο ελάχιστος φόρος τιμής για τις αθώες ψυχές που χάθηκαν άδικα.
6 Απριλίου 2023
Σύλλογος Ανατολικοθρακιωτών Ν. Πέλλας