Μητέρα: πολυαγαπημένη μορφή. Κεντρικό, ενωτικό πρόσωπο, πυρήνας και θεμέλιο της οικογένειας και της κοινωνίας.

Η μάνα είναι το πρόσωπο που έχει τη μεγάλη ευθύνη κι αποστολή της κυοφορίας και της γέννας απ΄όπου  ξεκινάει η ζωή, αλλά και την ευθύνη, μέχρι αυταπάρνησης, της προστασίας, της ανατροφής, της ανάπτυξης και βεβαίως της διαπαιδαγώγησης και της κοινωνικοποίησης αυτής της ζωής. Γι΄αυτό λοιπόν ο ρόλος της μητέρας είναι σημαντικότατος και σπουδαιότατος για τον άνθρωπο και την κοινωνία. Μιας κοινωνίας που εξαιτίας αυτού του λόγου θα πρέπει να φροντίζει ώστε το βρέφος, το νήπιο, το παιδί να βρίσκεται και να μεγαλώνει με τη μητέρα του. Διότι η μητέρα είναι η τροφός του σώματος και της ψυχής του ανθρώπου. Η μητέρα βοηθά και στηρίζει το νήπιο να σταθεί στα πόδια του και στη συνέχεια να μεγαλώσει, να περπατήσει στους δρόμους της βιοπάλης και να πορευτεί με τις δικές του δυνάμεις μέσα στην κοινωνία.

Ο ρόλος της μητέρας είναι βασικός στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού, αφού απ΄αυτήν παίρνει την πρώτη φροντίδα κι αγάπη, τα πρώτα μηνύματα κι ερεθίσματα. Μαθαίνει τις πρώτες λέξεις, τις πρώτες κινήσεις έστω από μίμηση κι όχι από βούληση. Όλα αυτά όμως είναι καθοριστικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του. Γιατί το παιδί μιμείται, θυμάται, παραδειγματίζεται πρώτα από τη μητέρα. Η μητέρα παραδίδει το παιδί στο σχολείο για την εκπαίδευση και τη μόρφωση του, ωστόσο παραμένει μια ισχυρή επιρροή στη ζωή του ανθρώπου. Επιρροή ανεξίτηλη και καθοριστική γι α όλη του τη ζωή.

Για το παιδί, όσα χρόνια κι αν περάσουν, η μητέρα, η μάνα θα είναι πάντα η γλυκύτατη μορφή, το καταφύγιο και το αποκούμπι. Για τη μάνα, όσα χρόνια κι αν περάσουν, το παιδί θα είναι πάντα γι΄αυτήν το πρόσωπο για τ΄οποίο θα μεριμνά μέχρι τα βαθιά της γεράματα, μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής της, προσφέροντας την αγάπη, το ενδιαφέρον, τη ζεστή της αγκαλιά. Οι έγνοιες του παιδιού της είναι και δικές τις έγνοιες, και μακάρι να κλείνει τα μάτια της αφήνοντάς το πίσω ευτυχισμένο και καμαρώνοντάς το, δίνοντας τις ευχές της, κι όχι το τραγικά αντίθετο κι αφύσικο, όμως δυστυχώς όχι απρόσμενο.

Κυριακή 14 Μαΐου 2023.Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας.

Αισθήματα αγάπης και τρυφερότητας μας πλημμυρίζουν για τη μητέρα μας, για τις μητέρες όλου του κόσμου, είτε έχουν βιολογική είτε όχι σχέση με τα παιδιά τους, όμως πάντοτε έχουν μια ξεχωριστή και μοναδική σχέση άδολης κι αγνής προσφοράς.

Πόσο υπέροχο είναι για μια γυναίκα, όταν ταυτόχρονα έχει το διπλό ρόλο του παιδιού και της μάνας. Από τη μια να διοχετεύει και να προσφέρει την τρυφερότητα και την αγάπη στο παιδί της κι απ΄ την άλλη να γίνεται αποδέκτης και ν΄ανταποδίδει, όσο είναι μπορετό, τη στοργή και την αγάπη προς τη δική της μητέρα.

Γνωρίζω από προσωπική εμπειρία την αγωνία, τις επίπονες και ριψοκίνδυνες προσπάθειες γυναικών ν΄αποκτήσουν παιδί και να γίνουν μητέρες. Είθε ο Θεός και οι προσπάθειες τους να γίνονται πραγματικότητα. Η μητρότητα βεβαίως δεν είναι δεδομένη για όλες τις γυναίκες, είτε για λόγους υγείας και προσωπικούς είτε για λόγους συνθηκών και συγκυριών που μπορεί να είναι ανεξάρτητοι της θέλησής ή των σχεδιασμών τους.

Η ημέρα όμως αυτή, μαζί με την αναγνώριση του μεγάλου ρόλου της μητέρας για ζωή του ανθρώπου και της κοινωνίας, αλλά και με την έκφραση κι εκδήλωση πράξεων ευγνωμοσύνης προς τη μητέρα, έχει μια ακόμη σημαντική πλευρά: θέτει όλους μας, θεσμούς και πολίτες, ενώπιον των διαρκών ευθυνών και υποχρεώσεών μας απέναντι στη μητέρα, λαμβάνοντας υπόψη και τη δημογραφική συνιστώσα. Απέναντι στην κάθε μητέρα: την άνεργη, την εργαζόμενη, την απολυμένη, την ανήλικη, την πολύτεκνη, την ανάδοχη, την κακοποιημένη ή την απειλούμενη με βία, τη μητέρα που βιώνει την κάθε είδους εκμετάλλευση, αδικία με κίνδυνο της ζωής της, όπως και των τραγικών συνεπειών των συγκρούσεων, των κρίσεων και των πολέμων. Την κάθε μητέρα που έχει δικαίωμα να ζει και να μεγαλώνει το παιδί της με συνθήκες προστασίας, μέριμνας κι αξιοπρέπειας. Αυτές τις συνθήκες είναι υποχρεωμένη η ευνομούμενη πολιτεία, η δίκαιη κοινωνία να προνοεί, να φροντίζει και να διασφαλίζει μέσα από σύγχρονες, ολοκληρωμένες δημόσιες δομές υπό τη σκέπη και την ευθύνη της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, όπως πολλές φορές έχουμε προτείνει ως Δήμος Σκύδρας, ως Δημοτική Αρχή.

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, ως παιδιά, ως άτομα, ας αγκαλιάσουμε κι ας φιλήσουμε τρυφερά τη μητέρα μας, ας εκφράσουμε κι ας αποδείξουμε την αγάπη, το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας με κάθε τρόπο. Ας ανασύρουμε κοινές μας στιγμές κι ας κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη της, εάν δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας. Ας τα κάνουμε πράξη καθημερινή.

Ως σύνολο, ως πολιτεία, ας επεκτείνουμε κι ας ισχυροποιήσουμε τους κοινωνικούς και συλλογικούς θεσμούς και τις δομές για τη θωράκιση του ρόλου της μητέρας και την προστασία της μητρότητας.

Έτσι λοιπόν θα μπορούμε να κοιτάμε στα μάτια τις μητέρες μας ή να επικαλούμαστε τη βοήθειά τους. Έτσι  θα μπορούμε να στεκόμαστε ως παράδειγμα στα παιδιά μας. Έτσι  θα μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε ότι η κοινωνία μας θα γίνεται καλύτερη κι αξιότερη!

Χρόνια Πολλά και Υγιή – Χρόνια Γλυκά και Χαρούμενα για όλες τις Μητέρες του κόσμου!

 

                                                                                 Η Δήμαρχος Σκύδρας

                                                                                  Κατερίνα Ιγνατιάδου