Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο είχε σήμερα, 30.05.2023,  ο Διονύσης Σταμενίτης για τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Πέλλας και οφείλονται κυρίως στην εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων ενώ τέθηκε εκ νέου και το θέμα της πληρωμής του προανθικού.

Ειδικότερα, ο κ. Σταμενίτης έθεσε το ζήτημα των βροχοπτώσεων αλλά και των παγετών του προηγούμενου διαστήματος που έχει επηρεάσει τόσο τις δενδροκαλλιέργειες, στις οποίες παρατηρείται το πρόβλημα στην ωρίμανσης του καρπού όσο επίσης και τις μονοετείς, όπως σιτάρι και βαμβάκι,  στην περίπτωση των οποίων η έντονη βροχόπτωση οδήγησε τους παραγωγούς στην επανασπορά. Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ σημείωσε ότι η Διοίκηση είναι ενημερωμένη  για τα προβλήματα και ήδη υπάρχει καταγραφή. Όσον αφορά ζημιές που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του Οργανισμού, μετά τις εκλογές και με την ανάδειξη της νέας ηγεσίας θα διερευνηθούν οι τρόποι αντιμετώπισης. Για το θέμα των τελευταίων χαλαζοπτώσεων ήδη έχει προχωρήσει η διαδικασία αναγγελίας και δηλώσεων ζημιάς ενώ ενισχύθηκε και ο Οργανισμός με προσωπικό και γεωπόνους, κατ’ εξαίρεση σε προεκλογική περίοδο λόγω μεγάλων καταστροφών, ώστε να καλυφθεί το εκτιμητικό έργο.

Αναφορικά με την πληρωμή του προανθικού, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ ενημέρωσε τον κ. Σταμενίτη ότι μόλις ολοκληρωθεί η ένταξη των πορισμάτων στο σύστημα θα πραγματοποιηθεί πληρωμή για τον Νομό Πέλλας. Τέλος, για τα μήλα που είχαν ζημιές από τον παγετό της Άνοιξης του 2021 και εντάσσονται στο προανθικό, ο κ. Λυκουρέντζος ενημέρωσε ότι τα πορίσματα και τα χρήματα υπάρχουν, ωστόσο είναι απαραίτητο να βρεθεί η κατάλληλη διαδικασία πληρωμής των πορισμάτων.