ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

ΣΕ ΚΕΡΑΣΙΑ, ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ, ΛΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑΦΥΛΙΑ

Προς τους Υπουργούς

*Επικρατείας ΓΙΩΡΓΟ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ

*Αναπληρωτή Οικονομικών  ΘΟΔΩΡΗ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ

** Κοινοποίηση στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

 

Κύριοι Υπουργοί

Όπως γνωρίζεται το διάστημα 2 με 5 Μαϊου αναγκάστηκα να διακόψω τον προεκλογικό μου αγώνα και να έλθω στην Αθήνα, σε μια ακόμη προσπάθεια να δοθεί λύση σε εκκρεμότητες που έχουν προκαλέσει αδικίες σε βάρος παραγωγών.  Είχα μαζί σας αλλεπάλληλες συναντήσεις γι’ αυτό το θέμα, καθώς και – εν συνεχεία – τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Αυτή τη στιγμή, επικεντρώνομαι σε δύο από αυτές τις εκκρεμότητες και οι οποίες χρήζουν άμεσης λύσης:

Η μία αφορά τους παραγωγούς κερασιών και δαμάσκηνων που, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και του ρωσικού εμπάργκο, είχαν δραματική μείωση στο εισόδημά τους από την καταβαράθρωση των εξαγωγών. Και που, δυστυχώς, γι’ αυτούς τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους, δεν υπήρξε μέχρι στιγμής η παραμικρή μέριμνα! Με δραματικές συνέπειες για τον Νομό μου, δεδομένου ότι: Η καλλιέργεια κερασιού πανελλαδικά είναι 165.000 στρέμματα, εκ των οποίων στην Πέλλα είναι τα 111.000 – δηλαδή πάνω από το 67% – του δε δαμάσκηνου πανελλαδικά στα 21.000 στρέμματα, εκ των οποίων στην Πέλλα 11.000, δηλαδή πάνω από 52% της παραγωγής μας.

Όπως σας ενημέρωσα κατά τις συναντήσεις μας, στον Νομό μου υπάρχουν ολόκληρα χωριά – τα ¨κερασοχώρια¨ – όπου το προϊόν αποτελεί μονοκαλλιέργεια και μοναδική πηγή εισοδήματος. Γίνεται απόλυτα αντιληπτό ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση, αντιμετωπίζοντας ορισμένοι εξ αυτών ακόμη και πρόβλημα επιβίωσης!

Η δεύτερη εκκρεμότητα που σας έχω αναφέρει έχει να κάνει με την παραγωγή σταφυλιού ¨όψιμο¨ Έδεσσας και ¨σουπέριορ¨ Κρύας Βρύσης, καθώς και των λωτών. Το πρόβλημα γι’ αυτά τα προϊόντα έγκειται στις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας, στην κλειστή εστίαση με την ¨καραντίνα¨, την εξαιρετικά περιορισμένη τουριστική κίνηση και, συνεπώς, την μηδαμινή ζήτηση και απορρόφηση. Σας έχω άλλωστε καταθέσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία όπως, πχ, επιστολές μεγάλων οινοποιητικών βιομηχανιών που δήλωναν αδυναμία απορρόφησης της παραγωγής.

Σε ό,τι αφορά του λωτούς, ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής έμεινε ασυγκόμιστο, άλλες ποσότητες έμειναν επί μακρόν στα ψυγεία ελλείψει ζήτησης και, όσα οι παραγωγοί κατάφεραν να διαθέσουν στην αγορά, τα ¨ξεπούλησαν¨ αναγκαστικά σε χαμηλές τιμές. Και για τους λωτούς, σας έχω καταθέσει στοιχεία του ΥΠΑΑΤ που αναγνωρίζει τη ζημιά των παραγωγών ενώ, το ίδιο το Υπουργείο ζήτησε από τους φορείς των καλλιεργητών να καταθέσουν στην ¨πλατφόρμα¨ τα σχετικά στοιχεία (τιμές, στρεμματικές αποδόσεις, κόστος παραγωγής, επιλέξιμες εκτάσεις, διακινούμενες ποσότητες, ακαθάριστα έσοδα κλπ). Συνεπώς, υπάρχει πλήρης φάκελος στο ΥΠΑΑΤ του οποίου μάλιστα η προηγούμενη ηγεσία είχε δεσμευτεί να αποζημιώσει τους παραγωγούς!

Σας έχω ακόμη ενημερώσει – με πλήρη στοιχεία – ότι το δημοσιονομικό κόστος για τις αποζημιώσεις αυτών των προϊόντων είναι μηδαμινό, και αφορά περίπου 1000 μόνον μικροκαλλιεργητές.

Κλείνοντας, σας υπενθυμίζω ότι στις συναντήσεις μας αντιληφθήκατε το πρόβλημα. Και, δεδομένου ότι στο ΥΠΑΑΤ υπάρχει φάκελος με όλα τα στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου που μάλιστα έχει δεσμευτεί για αποζημιώσεις, είναι επιεικώς αδιανόητο να εμφανιζόμαστε αναξιόπιστοι.

Το λέει αυτό ένας βουλευτής με αδιάλειπτη παρουσία 27 χρόνων στη Βουλή και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που μπορεί να διαβεβαιώσει ότι αυτή η εκκρεμότητα μπορεί να ¨κλείσει¨ αυθημερόν. Τη στιγμή μάλιστα που η Κυβέρνησή μας στήριξε για πρώτη φόρα τον πρωτογενή τομέα με εκατοντάδες εκατομμύρια.

Με εκτίμηση

Γιώργος Καρασμάνης