Ο Δήμος Σκύδρας μέσω της Αντιδημαρχίας Παιδείας – Πολιτισμού – Αθλητισμού και του Κέντρου Κοινότητας διοργανώνει και προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να συμμετάσχουν σε βιωματικό σεμινάριο 8 ωρών με θέμα: «Από τα πειράγματα στον εκφοβισμό».

Τα τελευταία χρόνια, η ενδοσχολική βία απασχολεί ολοένα και περισσότερο την εκπαιδευτική κοινότητα και τη σχολική ζωή των μαθητών. Σχεδόν καθημερινά ακούμε  για παιδιά που εκφοβίζονται και υποφέρουν σιωπηλά. Για παιδιά που εκτίθενται ως μάρτυρες σχολικού εκφοβισμού, αλλά δεν γνωρίζουν πώς ν΄ αντιδράσουν και πού ν΄ απευθυνθούν. Για παιδιά που εκφοβίζουν, επιτίθενται σε συμμαθητές τους, βανδαλίζουν εντός κι εκτός της σχολικής κοινότητας.  Είναι όλα τους παιδιά κι απαιτούν την προσοχή, την καθοδήγηση και την υποστήριξη κάθε ενήλικα, είτε γονέα είτε εκπαιδευτικού.

Στο σεμινάριο αυτό θα διερευνήσουμε την επιθετικότητα των παιδιών, τις μορφές που μπορεί να λάβει μέσα στο σχολικό πλαίσιο και τις πρακτικές που μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά και υποστηρικτικά για εκπαιδευτικούς και μαθητές σ΄ εκδηλώσεις φαινομένων, όπως  οι συγκρούσεις και ο σχολικός εκφοβισμός.  Ταυτόχρονα, θα συζητήσουμε για τον τρόπο  που μπορούν οι εκπαιδευτικοί να προσεγγίσουν και να επικοινωνήσουν με  τους  γονείς χτίζοντας μία σχέση συνεργασίας στην πρόληψη κι αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας.

Λόγω του βιωματικού χαρακτήρα, το σεμινάριο θα υλοποιηθεί σε δύο ημέρες:
Δευτέρα 15 και Τρίτη 16 Μαΐου 2023, κατά τις ώρες 13:30’ – 16:30΄, στο Κατάστημα της Δημοτικής Ενότητας Μενηίδας (Καλή).  Στους συμμετέχοντες θα δοθεί εκπαιδευτικό υλικό. Επίσης,  όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν, μπορούν να φέρουν δικά τους περιστατικά κατόπιν συνεννόησης με τις υπεύθυνες του σεμιναρίου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι  και την Τετάρτη 10  Μαΐου 2023 στα τηλέφωνα του Κέντρου Κοινότητας: 2381351770 και 2381351771. Υπεύθυνες σεμιναρίου:  Άννα Αθανασίου, Κοινωνική Λειτουργός και Κωνσταντίνα Μπατζάκα, Ψυχολόγος.