Ο 30ος  Μήνας Μάϊος συνεχίζεται, για τρίτη εβδομάδα, με άλλη μια εξαιρετική έκθεση. Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος» και ο Σύλλογος Εδεσσαίων Καλλιτεχνών «Απελλής» συνεργάζονται και παρουσιάζουν τον Josè Escobar στην έκθεση του με τίτλο «Διακριτική Παρουσία».

Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 27 Μαΐου 2023 και ώρα 20:00, στην αίθουσα του Παρθεναγωγείου (περιοχή Βαρόσι, Έδεσσα).

Μουσική επένδυση: Στιγμιότυπα με τον Θοδωρή Πέικο στην κιθάρα (συνεργασία με το Ωδείο Δήμου Έδεσσας).

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά 18:00 – 22:00 έως και την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023, στο Παρθεναγωγείο (Βαρόσι, Έδεσσα).

 

Josè Escobar

Ο Josè Escobar είναι συνταξιούχος ομότιμος καθηγητής Ισπανικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας. Γεννημένος στην Κούβα και έχοντας διδάξει και ζήσει για πολλά χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, απ’ όπου  πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα, τώρα κατοικεί στην Ελλάδα.Από τη συνταξιοδότησή του και μετά έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη,  παλαιότερα στην Έδεσσα και ήταν καλεσμένος καλλιτέχνης στην Πρώτη Διεθνή Έκθεση στη Νάρα, της Ιαπωνία, 2022. Για άλλη μια φορά θα είναι φιλοξενούμενος καλλιτέχνης στη 2η Internatiοnal  Exhibit στη Νάρα της Ιαπωνίας  με τη συμμετοχή περισσότερων από 57 καλλιτεχνών από την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ισπανία, την Γερμανίας άλλες χώρες. Το έργο του έχει κοινοποιηθεί και δημοσιευτεί στην Κίνα, σε καλλιτεχνικά φόρουμ και μέσα ενημέρωσης.Όσον αφορά το έργο του, είναι κυρίως εμπνευσμένο από αρχαίες κινεζικές αισθητικές και φιλοσοφικές αρχές. Αν και δεν είναι παραδοσιακός Κινέζος ζωγράφος ούτε καλλιγράφος και δεν έχει λάβει επίσημη εκπαίδευση στις κινεζικές τεχνικές, έχει βρει έναν τρόπο να εκφράσει την «ουσία» των αρχαίων κινεζικών δεινών  και  κυρίως αυτή της δυναστείας των Song και της παράδοσης Ζεν.Τα έργα του, τα θεωρεί χειρονομίες, εκφράσεις, «διαλόγους»  με τη σιωπή και τη μοναξιά εμπνευσμένα κυρίως από τη Φύση. Έτσι, οι καμβάδες και το χαρτί είναι ως επί το πλείστον άδεια, σαν να προέρχονται από ομίχλη, μια ομίχλη όπου το μυαλό είναι ακίνητο και κενό.****

*Κυριακή 28 Μαΐου 2023 στις 8.30 μ.μ. StringSpring Quartet” : Το “Κουαρτέτο Ριάδης” μέσα από δύο αριστουργήματα της μουσικής φιλολογίας από την περίοδο του πρώιμου ρομαντισμού (Felix Mendelssohn κουαρτέτο εγχόρδων No 6 op. 80, σε Φα ελάσσονα) και του κινήματος των ιμπρεσιονιστών (Claude Debussy κουαρτέτο εγχόρδων op. 10 σε Σολ ελάσσονα), μας… “συστήνει τη Φύση”.  Παράλληλα με την συναυλία και στο προαύλιο του Παρθεναγωγείου, νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες με στημένους καμβάδες επιχειρούν το “αποτύπωμα της μουσικής στιγμής”. Τα έργα τους θα εκτεθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο από 28/5 μέχρι και 3/6.

 

 

Συνδιοργάνωση: Φ.Σ.Ε. «Μέγας Αλέξανδρος» – ΑΠΕΛΛΗΣ- ΔΗΚΕΔΕ