Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής: «Η ετοιμότητα επιτυγχάνεται στην πράξη, με υποδομές και δράσεις που υλοποιούμε».

Σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας βρίσκεται ο τοπικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας ενόψει της έναρξης της θερινής αντιπυρικής περιόδου, όπως διαπιστώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, υπό τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Δάνη Τζαμτζή. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των τοπικών αρχών και φορέων που συμμετέχουν στον περιφερειακό και τοπικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας και, ειδικότερα, της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας, της Αστυνομίας, των Δήμων, της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, των Δασικών Υπηρεσιών, του ΕΚΑΒ, καθώς και εθελοντών. Παρών ήταν επίσης ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Ανεστάκης.

 

Ξεκινώντας τη σύσκεψη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Τζαμτζής ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Οργάνου για την άριστη συνεργασία τους, η οποία συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών εκτάκτου ανάγκης, αλλά και στην πρόληψη. Στη συνέχεια, ο κ. Τζαμτζής αναφέρθηκε εκτενώς στην επιτυχή αντιμετώπιση των πολύ σοβαρών περιστατικών πολιτικής προστασίας που σημειώθηκαν στην Πέλλα τον προηγούμενο χρόνο. Ο τοπικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας αντιμετώπισε μεγάλες δασικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του τριγώνου Καλή-Μάνδαλο-Άνυδρο ενώ, τον Ιανουάριο, χρειάστηκε να αντιμετωπιστεί η θραύση της περιφερειακής τάφρου Παραλίμνης, καθώς και της περιφερειακής τάφρου Δροσερού. Η έγκαιρη παρέμβαση των ειδικών συνεργείων απέτρεψε την εμφάνιση πλημμυρών σε αστικές περιοχές. Η ίδια έντονη βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν επιχειρήσεις και κατοικίες, στην περιοχή της Αριδαίας, για τις οποίες ενεργοποιήθηκε η διαδικασία αποζημιώσεων των πληγέντων, μέσω των υπηρεσιών Κρατικής Αρωγής. Όπως τόνισε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, τις ημέρες αυτές ολοκληρώνεται η διαδικασία των αυτοψιών από τις αρμόδιες Επιτροπές και άμεσα προωθούνται τα σχετικά δικαιολογητικά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε λεπτομερώς ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των φορέων, το ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα που διαθέτουν, η συντήρηση των μηχανημάτων και του οδικού δικτύου, αλλά και ειδικότερα θέματα όπως οι λιμνοδεξαμενές, τα παρατηρητήρια, τα μεικτά φυλάκια περιπολιών, κ.ά. Ιδιαίτερα συζητήθηκαν το θέμα της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης από οικισμούς που βρίσκονται πλησίον δασικών περιοχών και στην κατασκήνωση του Ελευθεροχωρίου, καθώς και οι καθαρισμοί αλσυλίων, κοινόχρηστων χώρων και οικοπέδων σε περιοχές Δήμων της Πέλλας. Ο Διοικητής Πυροσβεστικής Διεύθυνσης Πέλλας κ. Ζώης Γιώτης παρουσίασε τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις οι οποίες προβλέπουν ιδιαίτερα αυστηρές ποινές και διοικητικά πρόστιμα για παραβάτες που δε έχουν καθαρίσει έγκαιρα τα οικόπεδά τους (ελέγχονται από τους Δήμους) ή ανάψουν φωτιά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (μέχρι 31 Οκτωβρίου). Το άναμμα φωτιάς για αγροτικές ή άλλους είδους υπαίθριες δραστηριότητες απαγορεύεται αυστηρά κατά τη διάρκεια όλης της αντιπυρικής περιόδου.