Οι παρατεταμένες βροχές που σημειώθηκαν στην Πέλλα το τελευταίο διάστημα προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες, αλλά και σε αποθήκες και κατοικίες. Οι καταστροφές αυτές υπογραμμίζουν την έλλειψη βασικών υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, η οποία έχει τη σφραγίδα διαδοχικών κυβερνήσεων, διοίκησης της περιφέρειας και δημοτικών αρχών, με το δικό του μερίδιο ευθύνης ο καθένας. Η κακή συντήρηση των αποστραγγιστικών καναλέτων, αλλά και η κατασκευή ενός νέου σύγχρονου αντιπλημμυρικού έργου, που θα είναι ικανό να δέχεται μεγάλο όγκο νερού οδήγησε στο να μετατραπούν μεγάλες εκτάσεις του κάμπου των Γιαννιτσών σε λίμνη.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση”, η παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και στο Περιφερειακό έγκαιρα είχε θέση το ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης, ωστόσο όμως η ιεράρχηση των παρεμβάσεων και έργων γίνεται με βάση τη προσέγγιση         “κόστους – οφέλους”. Έτσι κάθε έργο κρίνεται κατά πόσο είναι ώριμο όχι από τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες, αλλά από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Μια τέτοια ιεράρχηση είναι επικίνδυνη για τον λαό και οδηγεί στην υποχρηματοδότηση, την καθυστέρηση και την κακή ποιότητα έργων πολιτικής προστασίας.

 

Ο λαός της Πέλλας δεν έχει να κερδίσει κάτι άμεσα αν ο Νομός κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο λαός της Πέλλας να παλέψει μέσα από τους φορείς του, τους συλλόγους του και τα σωματεία του για δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις στο 100%. Ειδικά για τους αγρότες χρειάζεται να υπάρξει αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος  τους, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να καλυφθούν στο σύνολό τους οι ζημιές.

Η ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία για τη συνδυασμένη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών προϋποθέτει μια ριζικά διαφορετική διέξοδο. Μπορεί να διασφαλιστεί μόνο στο έδαφος της κοινωνικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού, της εργατικής εξουσίας, του Σοσιαλισμού. Σε αυτή τη νέα κοινωνία, η οποία θα αναπτύσσεται με βάση τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων, η γη δεν θα είναι εμπόρευμα, οι χρήσεις της και τα έργα υποδομών δεν θα καθορίζονται από τους κανόνες της “αγοράς”.

Ο λαός έκανε ένα βήμα την 21η Μάη, να κάνει το άλμα την 25η Ιούνη, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στο ΚΚΕ.

ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΙΣΧΥΡΟΣ Ο ΛΑΟΣ