Η συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, ενώ με βραδείς ρυθμούς προχωρά και η διαδικασία της μετάκλησης Αιγύπτιων εργατών γης
Η έλλειψη εργατών γης αποτελεί τα τελευταία χρόνια μείζον θέμα για τον πρωτογενή τομέα της χώρας με ανυπολόγιστο αντίκτυπο στην οικονομική επιβίωση του πρωτογενούς τομέα και των τοπικών κοινωνιών στην περιφέρεια.
Ειδικότερα στην Πέλλα, που είναι μια κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή, στην οποία αυτή την περίοδο έχει ξεκινήσει η συγκομιδή των περισσότερων καλοκαιρινών φρούτων και λαχανικών που παράγονται εδώ (κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα κ.λπ.) και ο παραγόμενος όγκος ξεπερνά τους 800.000 τόνους, ο αγροτικός κόσμος είναι ανήσυχος και προβληματισμένος σχετικά με αυτή την κατάσταση, διότι η έλλειψη εργατικών χεριών θα επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη πολύ κακή οικονομική κατάσταση των αγροτών.
Για το λόγο αυτό η κ. Τζάκρη απέστειλε επιστολή προς τον Υπηρεσιακό Υπουργό Εξωτερικών κ. Βασίλειο Κασκαρέλη με την οποία τον ενημερώνει:
(1) για τη μη εφαρμογή της πρόσφατης Συμφωνίας Ελλάδος – Αιγύπτου σύμφωνα με την οποία θα έρχονταν στη χώρα 5.000 Αιγύπτιοι εργάτες γης για να εργαστούν στις ελληνικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις και
(2) για τους βραδείς ρυθμούς με τους οποίους προχωρά η διαδικασία της μετάκλησης Αιγύπτιων εργατών γης σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς.
Η κ. Τζάκρη ζητά από τον κ. Κασκαρέλη να παρέμβει άμεσα:
- Στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών, στην προκειμένη περίπτωση στο Γενικό Προξενείο στην Αίγυπτο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες (συνεντεύξεις για την έκδοση βίζας) για να έρθουν στη χώρα μας εργάτες γης από την Αίγυπτο στη βάση του προηγούμενου καθεστώτος της μετάκλησης και
- Να τεθεί σε εφαρμογή η «Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον γεωργικό τομέα», προκειμένου να έρθουν στη χώρα μας 5.000 εργάτες για να εργαστούν στη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων μας.
—–
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
«Γιαννιτσά 8/6/23
Προς: τον Υπηρεσιακό Υπουργό Εξωτερικών
κ. Βασίλη Κασκαρέλη
Θέμα: Εποχικοί και μετακλητοί εργάτες γης από την Αίγυπτο.
Κύριε Υπουργέ,
Το θέμα των εποχικών και μετακλητών εργατών γης αποτελεί τα τελευταία χρόνια μείζον θέμα για τον πρωτογενή τομέα της χώρας.
Το εργατικό δυναμικό που απασχολείται στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις (είτε φυτικής είτε κτηνοτροφικής κατεύθυνσης) βαίνει σταδιακά μειούμενο, με συνέπειες που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση της παραγωγής είτε γιατί η παραγωγή παραμένει ασυγκόμιστη είτε γιατί συγκομίζεται μερικά. Η έλλειψη εργατών γης επιφέρει σημαντικό πλήγμα στον αγροτικό κόσμο, καθώς καθιστά ανέφικτη την εκτέλεση των αναγκαίων καθημερινών εργασιών στις καλλιέργειες, με ανυπολόγιστο αντίκτυπο στην οικονομική επιβίωση του πρωτογενούς τομέα και των τοπικών κοινωνιών στην περιφέρεια. Και, σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς, η υψηλή ζήτηση αυτού του εργατικού δυναμικού και η μειωμένη προσφορά, έχει αυξήσει και το κόστος της απασχόλησής τους.
Τον περασμένο Ιανουάριο κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο η “Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον γεωργικό τομέα“, με την οποία καθορίστηκαν οι όροι εισόδου και διαμονής πολιτών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Ελλάδα, με σκοπό την απασχόλησή τους στον γεωργικό τομέα. Η εν λόγω Συμφωνία αφορά στην είσοδο στη χώρα 5.000 Αιγυπτίων εργατών.
Παρά το γεγονός ότι εξαρχής είχαν επισημανθεί τα προβλήματα αυτής της συμφωνίας που αφορούσαν αφενός μεν στο μικρό αριθμό των εργατών και αφετέρου στον τρόπο και στη διαδικασία διακίνησής τους (κυρίως για τη διαμεσολάβηση της αιγυπτιακής κυβέρνησης), εντούτοις ο αγροτικός κόσμος περίμενε ότι, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, κάτι θα μπορούσε να γίνει και να καλυφθεί έστω και μερικά η μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών στην ελληνική ύπαιθρο.
Ωστόσο, ακόμη και με τα όποια προβλήματά της, η Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον γεωργικό τομέα δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί στην πράξη.
Επιπλέον, από το Γενικό Προξενείο μας στο Κάιρο δεν προχωρά η διαδικασία της μετάκλησης εργατών γης (συνεντεύξεις κ.λπ.) που υπήρχε ανάμεσα στις δυο χώρες, προκειμένου Αιγύπτιοι εργάτες γης να έρθουν στη χώρα και να εργαστούν στις ελληνικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις με το προηγούμενο καθεστώς.
Η Πέλλα κύριε Υπουργέ είναι μια κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή και μάλιστα αυτή την περίοδο έχει ξεκινήσει η συγκομιδή των περισσότερων καλοκαιρινών φρούτων και λαχανικών που παράγονται στην περιοχή (κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα κ.λπ.) και που ο παραγόμενος όγκος ξεπερνά τους 800.000 τόνους.
Ο αγροτικός κόσμος στην περιοχή είναι ανήσυχος και προβληματισμένος σχετικά με αυτή την κατάσταση διότι η έλλειψη εργατικών χεριών θα επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη πολύ κακή οικονομική κατάσταση των αγροτών.
Προς τούτο, είναι επιτακτική η ανάγκη,
- Να παρέμβετε στις υπηρεσίες σας, στην προκειμένη περίπτωση στο Γενικό Προξενείο μας στην Αίγυπτο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για να έρθουν στη χώρα μας εργάτες γης από την Αίγυπτο στη βάση του προηγούμενου καθεστώτος της μετάκλησης και
- Να παρέμβετε ώστε να τεθεί σε άμεση εφαρμογή η «Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον γεωργικό τομέα», προκειμένου να έρθουν στη χώρα μας 5.000 εργάτες για να εργαστούν στη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων μας.
Ελπίζοντας ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μου,
με εκτίμηση
Θεοδώρα Τζάκρη
Υποψήφια Βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ»