Για την επιδημία της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων και τον περαιτέρω συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη σήμερα, 30 Ιουνίου 2023 στις 6 μ.μ., στα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ύστερα από πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, με την παρουσία του αρμοδίου Υφυπουργού, Σταύρου Κελέτση.

Θα συμμετέχουν η Γενική Γραμματέας, Χριστιάνα Καλογήρου και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΑΑΤ, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Κεφάλας, οι Αντιπεριφερειάρχες και οι Προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Σερρών και Πιερίας, ο Γενικός Διευθυντής Δασών Μακεδονίας – Θράκης, Νικήτας Φραγκισκάκης, ο Πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιάννης Μπούρας και ο Αντιπροέδρος, Δημήτρης Στραβογιάννης, καθώς και εκπρόσωποι της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης.

Σκοπός της σύσκεψης είναι η αποτίμηση του πλέγματος των δράσεων που δρομολογήθηκαν το τελευταίο δίμηνο, σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία, όπως:

·         η ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και της Εθνικής Ομάδας Ειδικών για την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων, καθώς και του τοπικού κέντρου ελέγχου νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Σερρών,

·         η οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης

·         τα μέτρα στις ανωτέρω ζώνες, στη μολυσμένη εκμετάλλευση και γενικά στην Π.Ε. Σερρών

·         η διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας,

καθώς και η αξιολόγηση της γενικότερης κατάστασης και η χάραξη περαιτέρω πολιτικών σχετικά με τους κατοικίδιους χοίρους συστηματικής εκτροφής.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης επισήμανε ότι «οι εργασίες της σύσκεψης θα συνδράμουν τα μέγιστα στην ορθή ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων και θα αποτελέσουν τον οδηγό λήψης έγκαιρων αποφάσεων και εφαρμογής των κατάλληλων μέτρων για την άμβλυνση των συνεπειών της επιδημίας της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων».

Υπενθυμίζεται ότι ο ιός της Αφρικανικής Πανώλης του χοίρου δε μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν έχει καμία σχέση με τη δημόσια υγεία.