Η συνεχής άνοδος των Εδεσσαίων αθλητών στο σκάκι σε ατομικό επίπεδο και τα θετικά ομαδικά αποτελέσματα, έδωσαν για πρώτη φορά, την πρόκριση του Σκακιστικού Συλλόγου  στο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής Κατηγορίας, όπου επάξια έφτασαν με συντονισμένη προσπάθεια παικτών/τριών, γονέων και παραγόντων.

Το πρωτάθλημα διεξάγεται αυτήν την ώρα στην Αθήνα από σήμερα 25 ως στις 30 Αυγούστου 2023 στον Πολυχώρο “Μάνος Λοίζος” στη Νίκαια. O Δήμαρχος Έδεσσας κος Γιάννης Μουράτογλου εξέφρασε τον θαυμασμό και την εκτίμησή του για την πορεία του Π.Α.Σ. Εδεσσαίων Σκακιστών να ανέβουν για πρώτη φορά στην ιστορία μας στο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα της Α` Εθνικής Κατηγορίας και έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία είχαμε συνάντηση στο δημαρχείο Έδεσσας.

 

Ο Δήμαρχος, συνεχάρη τον Πρόεδρο κο Γιάννη Σιβένα δηλώνοντας : «- Το σκάκι, το οποίο αποτελεί κυρίως μια πνευματική δοκιμασία, αποτελεί ιδανική ασχολία για την εκπαίδευση του μυαλού. Το κλειδί βρίσκεται στις προπονήσεις, διότι τα οφέλη είναι πολύπλευρα.  Εμείς, ως Δήμος Έδεσσας, θα είμαστε δίπλα σας για ό,τι χρειαστείτε», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ενώ ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Υγείας Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων : – “Συγχαίρουμε όλα τα παιδιά για τη συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα σκάκι. Σημασία έχει η συμμετοχή σ’ ένα άθλημα με μεγάλη διαπαιδαγωγική αξία που συμβάλει θετικά στην προσωπική ανάπτυξη των παιδιών.  Είναι μεγάλη τιμή για τον Δήμο Έδεσσας αυτή η σημαντική διάκριση σε ένα σπουδαίο άθλημα με το οποίο ασχολούνται εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο“.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Σιβένας δήλωσε :

Η επιτυχία είναι μια πολυπαραγοντική συνάρτηση που ο καθένας την αγγίζει με τον δικό του τρόπο. Υπάρχει όμως μια κοινή συνισταμένη και αυτή είναι η αγάπη για το σκάκι και η πολλή δουλειά. Ο Σκακιστικός Σύλλογος Εδεσσαίων από το 2007 προάγει το άθλημα στον τόπο μας δημιουργώντας το υπόβαθρο ενασχόλησης παιδιών και νέων , καθώς και την παιδαγωγική αξιοποίηση του παιχνιδιού το οποίο αναπτύσσει τη σκέψη, το ήθος και την πειθαρχία” και συνέχισε  – “Θέλω να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμο Έδεσσας γιατί στάθηκε δίπλα μας σε όλη την πορεία του συλλόγου και βοήθησε στην ανάπτυξη του σκακιού στον Δήμο μας“.

 

Λίγα λόγια για τον Π.Α.Σ. ΕΔΕΣΣΑΙΩΝ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ 8Χ8

Ο «Π.Α.Σ. ΕΔΕΣΣΑΙΩΝ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ 8Χ8», ιδρύθηκε στην Έδεσσα το έτος 2007. Ξεκίνησε από μία πρωτοβουλία εδεσσαίων φιλοσκακιστών, για τη δημιουργία μιας Σκακιστικής Ακαδημίας, μιας Λέσχης Σκακιού και σήμερα είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της πόλης μας. Το σκάκι είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής, που παίζεται ανάμεσα σε δύο παίχτες. Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια στον κόσμο. Περιγράφεται όχι μόνο ως παιχνίδι αλλά και ως τέχνη, επιστήμη και άθλημα, ενώ η διδασκαλία του θεωρήθηκε ως τρόπος αύξησης της πνευματικής ισχύος. Στα σχεδόν δεκαπέντε χρόνια ύπαρξης του Συλλόγου, λειτουργούν τμήματα εκμάθησης σκακιού για αρχάριους και τμήματα αγωνιστικού σκακιού, για φίλους του αθλήματος ανεξαρτήτου ηλικίας. Τα τελευταία πέντε χρόνια η συνεπής και συστηματική δουλειά που γίνεται από τους προπονητές του Συλλόγου, έφερε μεγάλες διακρίσεις τόσο στα ατομικά όσο και στα ομαδικά πρωταθλήματα. Ενδεικτικά αναφέρονται μερικές από τις ατομικές επιτυχίες των Παίδων & Κορασίδων του Συλλόγου της περσινής αγωνιστικής περιόδου :

Σαμαρά Βασιλική (U16)

– 3η Θέση στο Τουρνουά “Ελευθέρια” στην Πτολεμαΐδα.

– 1η Θέση και Χρυσό μετάλλιο στο Πρωτάθλημα Κεντροδυτικής Μακεδονίας.

– 1η Θέση και Χρυσό μετάλλιο στο Αριστοτέλειο Τουρνουά στη Νάουσα.

– 3η Θέση στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα στην τάξη της Γ’ Γυμνασίου.

Μπαγγέα Μαρία (U12)

– 1η στο Rapid festival στη Θεσσαλονίκη.

– 1η στο σχολικό πρωτάθλημα Κεντροδυτικής Μακεδονίας.

– 2η στο Rapid “Ελευθέρια” στη Πτολεμαΐδα.

– 4/5 στον προκριματικό όμιλο της Α΄ εθνικής στην σκακιέρα που αγωνίζονται κορίτσια έως 16 ετών.

Μπαγγέας Γιώργος (U12)

– 2η Θέση Αριστοτέλειο Rapid.

– 2η Θέση Σχολικό Πρωτάθλημα Κεντροδυτικής Μακεδονίας.

-1η Θέση με 6.5/7 στο Rapid “Κώστας Αλεξίου” στη Πτολεμαΐδα.

-3/3 νίκες στη Σκακιέρα κάτω των 12 ετών στον Προκριματικό όμιλο της Α’ εθνικής.

Αξιοσημείωτη είναι και η απόδοση του Συλλόγου στο 1ο Ανοιχτό Τουρνουά Σκακιού «Κώστας Αλεξίου» στην Πτολεμαΐδα, όπου στο Β’ Γκρουπ του τουρνουά τις τρεις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης τις κατέλαβαν όλες οι εξής αθλητές :

1ος Μπαγγέας Γιώργος με 6.5/7

2ος Βασδάρης Γιώργος με 5.5/7

Μπαγγέα Μαρία με 5/7 και (1ο κορίτσι U12) και στο Α’ Γκρουπ

Σαμαρά Βασιλική (1ο Κορίτσι U16)

3ος Τσαούσης Θωμάς (Αγόρια U16)

3ος Κελέκης Δημήτρης (Αγόρια U14).

Το τμήμα αγωνιστικού σκακιού του Συλλόγου  είναι πλέον ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μεταξύ των συλλόγων της Κεντροδυτικής Μακεδονίας και έχει καθιερωθεί στις υπολογίσιμες ομάδες τα τελευταία χρόνια σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.