Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία από το φονικό πέρασμα του ακραίου καιρικού φαινομένου κατέθεσε σχετική ερώτηση για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των παραγωγών που είδαν να χάνεται το φυτικό και ζωικό τους κεφάλαιο προς τον αρμόδιο Επίτροπο Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Το πρωτοφανές ακραίο φονικό καιρικό φαινόμενο που έπληξε την περιοχή της Θεσσαλίας δεν λαμβάνει απλώς διαστάσεις εθνικής τραγωδίας αλλά βιβλικής καταστροφής. Αν και δεν είναι ακόμα ευχερές να διαπιστωθούν σε όλο το εύρος τους οι συνέπειες από την άνευ προηγουμένου θεομηνία που έπληξε την περιοχή της Θεσσαλίας και χτύπησε το 25% του εγχώριου πρωτογενούς τομέα, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι το κόστος θα είναι τεράστιο όταν αποτραβηχτούν τα νερά και καταμετρηθούν οι ζημιές. Υπάρχουν ανυπολόγιστες ζημιές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, έχουν χαθεί σοδειές, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς κτηνοτροφικές μονάδες που έχουν χάσει όλο το ζωικό τους κεφάλαιο καθώς έχουν πνιγεί όλα τους τα ζώα. Ενώ πολύ σημαντικές είναι οι απώλειες εισοδήματος που θα υποστούν οι παραγωγοί και η μείωση του ΑΕΠ που θα προκληθεί εξαιτίας της οικονομικής συρρίκνωσης που θα επέλθει καθώς χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έχουν καλυφθεί από τις λάσπες και τα φερτά υλικά.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους πληγέντες από τις φονικές πλημμύρες και ποια ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων;