Το Κέντρο Πρόληψης «Όραμα» με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2023-24 προγραμματίζει να υλοποιήσει μια σημαντική περιβαλλοντική δράση για την πρόληψη της χρήσης αλκοόλ από μαθητές, ανηλίκους και νεαρούς ενήλικες.

 

Τα δεδομένα τόσο τα ερευνητικά όσο και τα εμπειρικά είναι ανησυχητικά !

Τα ερευνητικά δεδομένα (ESPAD 2019) δείχνουν μια διαχρονική αυξητική τάση (2011-19) στη χρήση αλκοόλ από μαθητές της Π.Ε. Πέλλας καθώς εμφανίζουν ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά χρήσης Πανελλαδικά.

Το 95,4% των μαθητών της Π.Ε. Πέλλας ηλικίας 16-18 ετών έχει κάνει χρήση αλκοόλ σ’ όλη του τη ζωή έναντι 92,5% του Πανελλήνιου δείγματος. Όπως επίσης το 48,1% των μαθητών της Π.Ε. Πέλλας έχει μεθύσει έστω μια φορά έναντι 42,9% του Πανελληνίου δείγματος, ενώ το 93,5% θεωρεί «εύκολη» την πρόσβαση στο αλκοόλ.  Τέλος 1 στους 3 μαθητές 36,4% θεωρεί ακίνδυνο να πίνει κανείς 1-2 ποτά καθημερινά.

Τα αποτελέσματα αναλυτικά ανά Περιφέρεια και για τη χρήση και άλλων ουσιών μπορεί κάποιος να τα αναζητήσει στην Ιστοσελίδα του ΕΠΙΨΥ:

(https://www.epipsi.gr/images/Documents/espad/pinakopoihmena-dedomena-ESPAD.pdf).

Αλλά και τα εμπειρικά δεδομένα είναι ανησυχητικά, αφού όλο και πιο συχνά ανήλικοι (μαθητές Γυμνασίου ακόμα και Δημοτικού) μεταφέρονται σε Κέντρα Υγεία και Νοσοκομεία του Νομού μετά από μέθη. Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ γίνεται στα σπίτια, στα νυχτερινά καταστήματα, στις διάφορες γιορτές που οργανώνουν οι σύλλογοι, κτλ.

Για όλους αυτούς τους λόγους το Κέντρο Πρόληψης προγραμματίζει για την τρέχουσα σχολική χρονιά 2023-24 μια σειρά δράσεων, όπως:

  1. Σε συνεργασία με την Π/θια και Δ/θμια Εκπ/ση Πέλλας και τους Δ/ντές των Σχολικών Μονάδων θα πραγματοποιηθούν ενημερώσεις ευαισθητοποίησης σε μαθητές προκειμένου να τροποποιηθεί η λανθασμένη αντίληψη για την «ακινδυνότητα» της χρήσης αλκοόλ.
  2. Σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων θα πραγματοποιηθούν ενημερώσεις ευαισθητοποίησης σε Γονείς προκειμένου να συμβάλλουν πιο ενεργά στην προστασία των παιδιών τους.
  3. Σε συνεργασία με του εκπροσώπους των Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης προκειμένου να συμβάλλουν πιο ενεργά στην προστασία των ανηλίκων κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεών τους.
  4. Σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως και με τα περίπτερα και τα καταστήματα πώλησης αλκοολούχων ποτών θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης προκειμένου να συμβάλλουν πιο ενεργά στην προστασία των ανηλίκων και στη μη διάθεση αλκοολούχων ποτών.
  5. Σε συνεργασία με τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη Δημοτική Αστυνομία όπου υφίσταται και την Αστυνομία θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος από τις ελεγκτικές αρχές στη διάθεση αλκοολούχων ποτών στους ανηλίκους από τα καταστήματα.

Η δράση θα υποστηριχθεί και με τη συμμετοχή επιπλέον επιστημονικού προσωπικού (Κοινωνικής Λειτουργού) που έχει τοποθετηθεί στο Κέντρο Πρόληψης μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ Κ. Μακεδονίας «Δίκτυο Δομών και Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων» που υλοποιείται από τον ΟΚΑΝΑ.

Ζητάμε τη συνεργασία και τη συνέργεια πολλών Φορέων και Προσώπων προκειμένου να προστατεύσουμε μαθητές/ανήλικους από την χρήση αλκοόλ.

 

Με εκτίμηση

Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος

 

 

Λάζαρος Σιάντσης

Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

 

 

Πέτρος Ζέρζης

Περιφερειακός Σύμβουλος