Μιλήσαμε με τον Βαγγέλη Κυριακού, υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου λίγες μέρες μετά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου του Γιάννη Μυλόπουλου ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στο οποίο συμμετέχει.
Βαγγέλη Κυριακού γιατί στην Περιφέρεια? Γιατί ζητάς ΑΛΛΑΓΗ;
Η Ευρώπη αναγνωρίζει και χρηματοδοτεί περιφέρειας. Σήμερα η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρέπει να αλλάξει ρότα. Μετά από 13 χρόνια η Διοίκηση Τζιτζικώστα το αποτύπωμα είναι μηδενικό ότι ήταν να δώσει το ‘δωσε και στην Έδεσσα και την Πέλλα γενικότερα θα περίμενα να δω τι έχουν κάνει. Είναι έργα για τα έργα χωρίς να βελτιώνουν, χωρίς να δικτυώνουν, χωρίς να προσφέρουν προστιθέμενη αξία στην ποιότητα της ζωής μας. Τα αυτονόητα με το ζόρι. Θα ήθελα πραγματικά να αναρωτηθεί ο κόσμος τώρα που διαβάζει 5 έργα που βελτίωσαν την ζωή μας. Δεν υπάρχουν. Και μάλιστα παρουσιάζουν έργα που έχουν υλοποιήσει οι Δήμοι, άλλοι δηλαδή … Είναι ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε ΑΛΛΑΓΗ, με δουλειές και ποιότητα ζωής για τους πολλούς, με μια ανάπτυξη θα είναι η βιώσιμη.
Υπάρχουν ανισότητες σήμερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Βαγγέλη Κυριακού;
Ναι τεράστιες όπως οι ευθύνες της Διοίκησης Τζιτζικώστα. Δυστυχώς οι τεράστιες ενδοπεριφερειακές ανισότητες δεν έχουν αντιμετωπιστεί σε πολλά επίπεδα και κυρίως σε θέματα δικτύωσης. Δείτε για παράδειγμα τα οδικά δίκτυα μεταξύ των νομών όπου έχουμε μείνει στην δεκαετία του ‘60 Αρα έχουμε πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης για δουλειές και καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτή είναι και η καθεστωτική αντίληψη Τζιτζικώστα εδώ και 13 χρόνια. Δεν μιλάει δεν συζητάει δεν παρεμβαίνει οπότε όλα καλά λένε. Αμ δε. Εμείς θέλουμε μια περιφέρεια φιλική όπως λειτουργούσε κάποτε η Νομαρχία και ακόμη καλύτερα. Με πρόληψη, πράσινο σχεδιασμό και άμεση υλοποίηση μιας και τα χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν. Δεν είμαστε δέσμιοι συμφερόντων εμείς. Τα βασικά έργα δικτύων μπορούν να γίνουν άμεσα …
Όταν λες δίκτυα είναι μόνο τα οδικά Βαγγέλη Κυριακού;
Η ΕΕ έχει χρήματα για όλα αυτά τα δίκτυα και η δικτύωση και δουλειά της περιφέριας. Αυτά θέλουμε μέσα από το πρίσμα της Βιώσιμης Ανάπτυξης να τα ενεργοποιήσου. Τα οδικά δίκτυα, τα σιδηροδρομικά, τα ενεργειακά, τα τηλεπικοινωνιακά, τα κοινωνικά δίκτυα, τα δίκτυα πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας, ασφάλειας, πολιτικής προστασίας κλπ. Εδώ η Διοίκηση Τζιτζικώστα έχει πάρει μηδέν διότι ασχολείται μόνο με τα … δίχτυα για να παγιδεύει τους ψηφοφόρους με εξυπηρετησούλες. Δεν θέλουν την δουλειά, το μόνο που κάνουν είναι μεγάλους σταυρούς και να το παίζουν πατριώτες στην πράξη τίποτε. Το απόλυτο brand για παράδειγμα είναι οι δρόμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου που ξεκινούν και συνδέουν την Μακεδονία με τον υπόλοιπο κόσμο πάνω στους δρόμους του Μεταξιού μέχρι την Ινδία και την Κίνα για τους οποίους δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτε.
Ο δρόμος με την Θεσσαλονίκη είναι ένα παράδειγμα Βαγγέλη Κυριακού;
Τρανό χειροπιαστό παράδειγμα Τάσο. Το οριζόντιο οδικό δίκτυο Θεσσαλονική-Γιαννιτσά-Σκύδρα-Εδεσσα-Βεγορίτιδα-Φλώρινα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί. Μετά την κλοπή των 120εκ ευρώ το 2012 και το απύθμενο θράσος για το ψεύδος της ένταξής του έργου στο ταμείο ανάκαμψης ακόμη δεν έχουν προχωρήσει οι απαλλοτριώσεις για τις παρακάμψεις Χαλκηδόνας και Γιαννιτσών. Εκεί λένε ψέματα και κάνουν μικροπολιτική της τυρόπιτας πάνω στην υγεία των συμπολιτών μας μιας και φέρεται η υγεία τους να επιβαρύνεται με σημαντικές καρκινογενέσεις λόγω των μικροσωματιδίων, των μεγάλων οχημάτων. Η ΑΛΛΑΓΗ στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ υπόσχεται άμεσα την δρομολόγηση λύσης όπου για κάθε έργο θα είναι θεσμοθετημένος υπεύθυνος διαχειριστής με σαφείς δεσμεύσεις στην υλοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών. Το ξέρετε ότι έχω φωτογραφίσει πάνω από 400 εκκλησάκια πάνω σε αυτό τον άξονα. Είναι ντροπή το 2023 να βλέπεις εκκλησάκια για να προστατεύεσαι, κάνεις το σταυρό σου και λες μέσα σου μέσα σου δεν έχουν το Θεό τους!
Σύνδεση με την Εγνατία, Μεθοριακός Σταθμός γιατί δε γίνεται; Γιατί δεν προχωράνε Βαγγέλη Κυριακού;
Κι εδώ αδράνεια η περιφέρεια. Αν υπήρχε μεθοριακός σταθμός τώρα είχε τελειώσει το θέμα. Ο μεθοριακός σταθμός που θεσμοθετήθηκε το 2018 μετά την συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να συνδεθεί με την Εγνατία. Η διοίκηση Τζιτζικώστα πέραν μιας χλιαρής επιστολής και μιας παρουσίας σε μια συνάντηση τζίφος. Αποφεύγουν την ανάπτυξη σαν να την φοβούνται. Ενώ αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για όλους. Με βάση την προμελέτη σκοπιμότητας θα έχουμε 25% αύξηση του τοπικού ΑΕΠ από τους χιλιάδες Σέρβους και λοιπούς κεντροευρωπαίους που θα θέλουν να δουν τα σημεία των μαχών του Α’Παγκοσμίου Πολέμου στο Καίμακτσαλαν και το ΝτρόμπροΠόλε. Παράλληλα θα επισκεφθούν τα σημεία ενδιαφέροντος σε Καταρράκτες Εδεσσας, στην Αρχαία Έδεσσα, την Αρχαία Πέλλα, τα Λουτρά Πόζαρ, τον Άγιο Αθάνάσιο τα οινοποιεία, τα επισκέψιμα αγροκτήματα της περιοχής όπως και άλλα αξιοθέατα. Για αυτό το λόγο η λύση είναι ΑΛΛΑΓΗ στην Κεντρική Μακεδονία, ΑΛΛΑΓΗ στην Πέλλα.
Σιδηρόδρομος. Εδώ η περιφέρεια μπορεί να κάνει κάτι, Βαγγέλη Κυριακού;
Βεβαίως, τα σιδηροδρομικά δίκτυα είναι ζητούμενο της βιώσιμης ανάπτυξης. Πιάνουν ελάχιστο χώρο είναι πράσινα και λύνουν το πρόβλημα της Μαζικής Μετακίνησης με το μικρότερο κόστος για όλους μιας και το μοιραζόμαστε. Εδώ στην Πέλλα αυτή την χρονική στιγμή η ΕΕ χρηματοδοτεί τον πράσινο προαστιακό σιδηρόδρομο όπου θα ξεκινά από Αεροδρόμιο/Λιμάνι Θεσσαλονίκης, στην Θεσσαλονίκη, στα Γιαννιτσά, την Εδεσσα, την Βεγορίτιδα και την Φλώρινα/Κοζάνη με παράκαμψη προς Αριδαία/Λουτρά Πόζαρ. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να πηγαίνουμε και να έρχονται στο μισό χρόνο από ότι σήμερα με ασφάλεια. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία ευνοούν τις συνδυασμένες μεταφορές (ποδήλατο, δίκυκλο, τοπικά TAXI, Λεωφορεία, Τραίνο κλπ) έτσι ώστε το αυτοκίνητο να περιορίζεται εκεί όπου δεν υπάρχει χώρος και αυτός είναι κυρίως στα κέντρα πόλεων και όχι μόνο. Αν ρωτήσετε τους ανθρώπους του Τζιτζικώστα σε όλα δηλώνουν αναρμοδιότητα. Η ουσία είναι ότι σήμερα στην Έδεσσα, τρένα δεν κυκλοφορούν. Γιατί δεν το κάνουν; Διότι εξυπηρετούν συμφέροντα με αυτοκίνητα, καύσιμα και στραγγαλίζουν την έννοια της ανάπτυξης μιας και μας θέλουν να τους παρακαλάμε για τα αυτονόητα. Για αυτό θέλουμε αλλαγή στην Κεντρική Μακεδονία.
Η διοίκηση Τζιτζικώστα λέει ότι έκανε έργα στον Εδεσσαίο Ποταμό; Τι λέτε για αυτό;
Ρωτήστε τους πολίτες να σας πουν 5 έργα. 5 στην Πέλλα 5 στην Μακεδονία τα τελευταία 13 χρόνια. Τον Εδεσσαίο ποταμό τον κατέστρεψαν. Είναι έργο για το έργο. Να το πω λαϊκά έργο «για την κονόμα». Τον έκαναν από ποταμό κανάλι. Εδώ έχω να πω για όλους εμάς τους χιλιάδες Εδεσσαίους Τιμή μας και καμάρι μας να προασπίζομαστε τα συμφέροντα της φυσικής κληρονομιάς της Έδεσσας. Έτσι έκαναν οι μπαμπάδες μας και οι παππούδες μας και σώθηκαν οι Καταρράκτες Έδεσσας. Δυστυχώς κάποιοι δήθεν Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια, τρείς λέξεις στις οποίες προσωπικά σέβομαι κάποιοι στην περιφέρεια του Τζιτζικώστα τις καπηλεύονται. Ετσι άλλαξαν φύλο στον ποταμό. Τον έκαναν τσιμεντοκάναλο. Με την αδιανόητη τσιμεντόστρωση του φυσικού πυθμένα του Εδεσσαίου Ποταμού κόντρα στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας έγινε το έγκλημα το οποίο χρηματοδότησε η ΕΕ υποτίθεται για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ενώ στην πραγματικότητα φαίνεται να την δημιουργεί. Ο καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος και πρώην πρύτανης είναι γνώστης της κατάστασης. Το έργο αποκατάστασης έπρεπε να γίνει αλλά όχι να ρημάξουν το περιβάλλον και να φτιάξουν νέο έργο, χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση και χωρίς οικοδομική άδεια. Δυστυχώς το ΣΤΕ ανακάλυψε 2 χρόνια, μετά την προσφυγή πολιτών, ότι η παρέμβαση ήταν λέει «εκπρόθεσμη» χωρίς να μπει στην ουσία της υπόθεσης, την οικοκτονία δηλαδή την γενοκτονία της φύσης της Έδεσσας.
Το αντιπλημμυρικό μας προστατεύει και τι μπορεί να γίνει στο θέμα «Εδεσσαίος Ποταμός»;
Η Έδεσσα έτσι και συμβεί να βρέχει όπως το 1979 κινδυνεύει. Το αντιπλημμυρικό τελείωσε το 2009 έχει ικανότητα διαχείρισης το νερών αλλά δυστυχώς τα ποτάμια της πόλης και κυρίως το κεντρικό φαίνεται να δρα μετά το έργο με πλημμυρικό τρόπο. Από όλους εμάς τους πολίτες υπάρχει ανένδοτος αγώνας. Δεν κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα της ζωής και της καθημερινότητας μας δίπλα στην φύση και τα ποτάμια. Για να καταλάβετε πόσο δίκιο έχουμε ήδη αυτή την στιγμή που μιλάμε τρέχει το πρόγραμμα DAYLIGHT από την ΕΕ το οποίο χρηματοδοτεί την αποκαναλικοποίηση των ποταμών μιας και έχει αποδειχθεί ότι τα κανάλια και οι «σκληρές» παρεμβάσεις ευνοούν τις πλημμύρες. Πέρσι η Έδεσσα πλημμύρισε 3 φορές ακριβώς διότι τα νερά της βροχής δεν μπορούν πλέον με φυσικό τρόπο να φτάσουν στο ποτάμι κάτι που γινόταν πριν με τους κυβόλιθους και δεν γίνεται με τον εγκιβωτισμό σήμερα. Η ΑΛΛΑΓΗ στην Κεντρική Μακεδονία θα υλοποιήσει το πρόγραμμα και θα αποκαταστήσει την σχέση της Έδεσσας με την φύση φροντίζοντας παράλληλα για την ουσιαστική προστασία όχι μόνο της πόλης αλλά και του κάμπου, Σκύδρας, Γιαννιτσών.
Πολιτισμός και Περιφέρεια τι μπορεί να δημιουργήσει, Βαγγέλη Κυριακού;
Ο πολιτισμός έχει πολλές διαστάσεις και η περιφέρεια δυστυχώς τα τελευταία 13 χρόνια λάμπει δια της απουσίας της στην Έδεσσα. Το βασικό είναι οι υποδομές. Με ευθύνη της Διοίκησης Τζιτζικώστα δεν έχει ολοκληρωθεί ο πολυχώρος του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Μέγας Αλέξανδρος αν και το είχε υποσχεθεί πριν τις προηγούμενες εκλογές. Το χρήμα εν τω μεταξύ το είχε τσεπώσει η περιφέρεια από την προηγούμενη κυβέρνηση. Χρειάζεται λοιπόν σύνεση, σαφές σχέδιο μιας και τα χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν. Πολιτισμός είναι οι σύλλογοι που πρέπει να στηριχτούν όχι με καθρεφτάκια αλλά με ουσιαστική δικτύωση και ένταση στην τοπική ταυτότητα και τοπική πολιτιστική παραγωγή, πολιτισμός είναι τα μνημεία, πολιτισμός είναι η ιστορία και οι διαδρομές, πολιτισμός είναι οι προσκυνηματικοί χώροι, τα ιερά προσκυνήματα … Πολιτισμός είναι δημιουργώ με η δικτύωση ανθρώπων, αυτό πρέπει να κάνει η περιφέρεια. Εδώ και 13 χρόνια δεν το κάνει. Για παράδειγμα αγνοείται η τύχη του πολιτιστικού αποθέματος που λέγεται Μενέλαος Λουντέμης και το λέω αυτό διότι βλέπω και συμμετέχω στην δουλειά που γίνεται στην Διεθνή Ένωση Φίλων Νίκου Καζαντζάκη όπου συμμετέχω ως μέλος ΔΣ στο Ελληνικό τμήμα. Λυπάμαι αλλά οι Μακεδόνες λογοτέχνες που έγραψαν για την γη της Μακεδονίας είναι ξεχασμένοι … και η Διοίκηση Τζιτζικώστα έχει τεράστια ευθύνη για αυτό. Η Διοίκηση Τζιτζικώστα λειτουργεί ως κλειστό κύκλωμα ημετέρων και ομόσταβλων. Δυστυχώς το πολιτιστικό βραχυκύκλωμα είναι έντονα εμφανές. Χρειάζεται ΑΛΛΑΓΗ στην Κεντρική Μακεδονία ΑΛΛΑΓΗ στην Πέλλα.
Για τις Προσκυνηματικές Περιηγήσεις τι μπορεί να γίνει; Η Περιφέρεια τι ρόλο έχει Βαγγέλη Κυριακού;
Η Διοίκηση Τζιτζικώστα ακόμη προσπαθεί να πιστοποιήσει την ευρωπαϊκή πολιτιστική διαδρομή του Αποστόλου Παύλου … Δεν έχουν κάνει τίποτε γιατι δεν θέλουν. Υποκρίνονται ότι θέλουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πρώτοι τουρίστες στην ιστορία ήταν προσκυνητές, ήμαστε πάνω στην Αρχαία Εγνατία οδό που ένωνε την Κωσταντινούπολη και την Ρώμη, κοντά στο Άγιο Όρος. Οι προσκυνητές χρειάζονται πληροφορία ουσίας μιας και το προσκύνημα μπορεί να πολλές διαστάσεις πέραν των ναών και των μονών. Φέτος όπως κάθε χρόνο Σέρβοι και Βούλγαροι απόγονοι των μαχητών του Καιμάκτσαλαν κάνουν την διαδρομή Σαλέ Χιονοδορομικού έως την κορυφή του βουνού, ξυπόλητοι. Το κάνουν ως προσκύνημα έως το εκκλησάκι Πέτρου & Παύλου στην κορυφή Προφήτης Ηλίας στα 2524μ, παρακαλώ, για να δουν και να βιώσουν το γεγονός. Εμείς η ομάδα της ΑΛΛΑΓΗΣ θα την υλοποιήσουμε άμεσα στην πρώτη τετραετία. Αυτό είναι βιώσιμη ανάπτυξη να είσαι αποτελεσματικός για τους πολλούς όχι για τους λίγους οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται και εκτός χώρας. Πολιτισμός σημαίνει φροντίδα.
Οι αγρότες παραγωγοί πως μπορούν να βοηθηθούν μέσα από την Περιφέρεια στο Ν.Πέλλας;
Η περιφέρεια πρέπει να συνδέση της αγροτική, γεωργική & κτηνοτροφική, παραγωγή με την αγροδιατροφής και μέσω έρευνας και τεχνολογίας να συνδέσει τους τομείς παραγωγής. Αυτό στα 13 χρόνια Διοίκησης Τζιτζικώστα δεν έγινε. Οι αγρότες παράγουν πρώτες ύλες και δεν έχουν καμία βοήθεια από την περιφέρεια να δημιουργήσουν τελικά προϊόντα σε μικρή κλίμακα και να τα συνδέσουν με τον Τουρισμό. Αρα οι αγρότες μέχρι τώρα επενδύουν στην παραγωγή χωρίς αντίκρυσμα στη τσέπη, όλα τα κόστη αυξάνονται και καμιά παρέμβαση δεν γίνεται. Χρειάζεται εντελώς άλλη προσέγγιση. Η Διοίκηση Τζιτζικώστα αντιμετωπίζει τους αγρότες ως εργατες γης. Η βιώσιμη ανάπτυξη και η ΑΛΛΑΓΗ στην Κεντρική Μακεδονία με το Γιάννη Μυλόπουλο τους θέλει πρωταγωνιστές και θέλει να τους συνδέσει και με την μεταποίηση μικρής κλίμακας ποιοτικών προϊόντων και με τον τουρισμό.
Στο τουρισμό τι κάνει η περιφέρεια;
Η Διοίκηση Τζιτζικώστα και ειδικά εδώ στην Πέλλα το απόλυτο μηδέν. Οι Δρόμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανύπαρκτοι. Δεν ξέρω αν έχουν ορίσει υπεύθυνο για την Πέλλα στον Τουρισμό. Υπήρχε παλαιότερα στέλεχος και μετά τίποτε, μόνο ταξίδια ανει λόγου και ουσίας. Και εδώ χρειάζεται αλλαγή. Τουρισμός είναι προορισμός, είτε για προσκύνημα, είτε για εκπαίδευση, είτε για αναψυχή στην Έδεσσα και την Ορεινή Πέλλα και έχει αποδειχθεί ότι κάθε μέρα του χρόνου έχουμε επισκέπτες. Ο Τουρισμός δεν είναι ξενοδοχείο-εστιατόριο. Αυτά είναι τα εργαλεία για να επισκεφθεί κάποιος έναν προορισμό. Ενεργοποιεί επαγγέλματα δημιουργεί θέσεις εργασίας, υπηρεσίες και μια τεράστια ευκαιρία μέχρι και για το πιο μικρό χωριό του Νομού Πέλλας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω του συνδυασμού της αγροτικής παραγωγής και του τουρισμού. Χρειάζεται ενημέρωση και συνεχείς δράσεις. Χρειάζεται να δούμε τις εμπειρίες. Αρχαία Έδεσσα, Χιονοδρομικό Κέντρο, Λίμνη Βεγορίτιδα, Κέντρα Προστασίας Αγρίων Ζώων, Πόζαρ, Α’Παγκόσμιος Πόλεμος, Μονοπάτια ΠΕζοπορείας, Ποδηλασίας … Παντού η διοίκηση Τζιτζικώστα-Τζαμτζή κοιμάται … Δίπλα στην Ημαθία έχουν οργανώσει δύο φορές για παράδειγμα το Imathia Quality με προώθηση και δικτύωση προϊόντων σε εκθέσεις ενώ εδώ στην Πέλλα ύπνος βαθύς. Χρειάζεται εξωστρέφεια προκειμένου να γίνουμε περισσότερο ελκυστικοί και να άρουμε τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Τουρισμός δεν είναι μόνο Χαλκιδική και Πιερία για 3 μήνες …
Είστε πολύ επικριτικός. Μια δημιουργική οργή ξεχειλίζει μέσα σας, Γιατί;
Ο καθένας μας είναι ελεύθερος & καθεμιά ελεύθερη να πιστεύει ότι θέλει ωστόσο πιστεύω βαθιά ότι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη και δεν είναι όργανο κανενός. Απέναντι μας τα προβλήματα, η απραξία των τελευταίων 13 ετών στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας … Δυστυχώς οι άνθρωποι της Διοίκησης Τζιτζικώστα βλέπουν μόνο με μπλε γυαλιά και αγνοούν όλους τους άλλους. Είναι τυφλά όργανα ενός αθηνοκεντρικού, επιτελικού υδροκέφαλου και αναποτελεσματικού κράτους. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Μπλέ κυβέρνηση, μπλέ περιφέρεια, μπλέ δήμοι δεν φαίνεται να παράγουν λύσεις αλλά διαιώνιση προβλημάτων. Το ασορτί χρώμα μάλλον είναι κατάλληλο μόνο για την μόδα ρούχων. Πρέπει να μάθουμε στις ανοικτές συνεργασίες και προσωπικά αλλά και ως ομάδα ΑΛΛΑΓΗΣ στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ αυτό θα επιδιώξουμε. Το αποδείξαμε και με την συμμετοχή μας στον Αναπτυξιακό Οργανισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Καθόμαστε όλοι και μιλάμε μέχρι στιγμής για την ατζέντα.
Είσαι μέλος ΔΣ του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τι είναι αυτό και γιατί δεν ξέρει ο κόσμος πολλά πράγματα;
Ναι είμαι μέλος, άμισθο, ορισμένο εκ μέρους της αντιπολίτευσης. Μάλιστα ο μοναδικός εκτός Θεσσαλονίκης. Είμαι λάτρης των ανοικτών συνεργασιών και της δημιουργικής αντιπολίτευσης αλλά και συμπολίτευσης. Μέχρι στιγμής ο αναπτυξιακός οργανισμός κινείται σε αργές ταχύτητες και έχουν γίνει συγκεκριμένες προτάσεις εκ μέρους μου για δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης. Ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2022 και η παρουσία του είναι ισχνή. Είναι κοινωνικό και αναπτυξιακό εργαλείο το οποίο στα χέρια της ΑΛΛΑΓΗΣ της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ υπό τον καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο θα μπορούσε να αποτελεί καμάρι. Σήμερα ούτε καν έχουν ανακοινώσει την σύνθεση του., την αποστολή του. Λυπάμαι αλλά η Διοίκηση Τζιτζικώστα ότι ήταν να δώσει το έδωσε και προσωπικά δεν πιστεύω στους επαγγελματίες πολιτικούς των 25 χρόνων πολιτικής εναλλαγής από την βουλή στους δήμους και τις περιφέρειες με εμπειρία στην αργομισθία. Πιστεύω στους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους, με πραγματικά ένσημα και προσφορά. Αυτός είναι και ο λόγος που εφόσον εκλεγώ δεν θέλω να πληρώνομαι. Τα χρήματα θα πηγαίνουν σε κάποια δημόσια δομή ευάλωτων ομάδων που έχουν ανάγκη
Λίγα Λόγια για Μένα
Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν το πάθος μου για την βιώσιμη ανάπτυξη στη Μακεδονία, στην Έδεσσα, στην Αλμωπία, στη Σκύδρα, στα Γιαννιτσά, στην Πέλλα και πιστεύω ότι όταν ενδιαφέρεσαι για τον τόπο σου τότε μόνο μπορείς να λες ότι ενδιαφέρεσαι έμπρακτα για την χώρα σου. Τότε είσαι Πατριώτης. Με το Θεό μπροστά ξεκινάμε μια έντιμη προσπάθεια για να συμβάλλουμε όλοι, έτσι ώστε τα σημεία τριβής να αναγνωριστούν ως σημεία επαφής και να είμαστε χρήσιμοι στην περιοχή μας, χρήσιμοι στην Ελλάδα. Ζητώ την στήριξη σας ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό “Αλλαγή στην Κεντρική Μακεδονία” με επικεφαλής τον Γιάννη Μυλόπουλο, πρώην πρύτανη του ΑΠΘ και θα ήθελα να ξέρετε καλύτερα, ποιος είμαι και τι κάνω …
Λέγομαι Ευάγγελος Κυριακού και γεννήθηκα στην Έδεσσα το 1969, το τρίτο παιδί του Πέτρου Κυριακού και της Αναστασίας Κύκου. Γόνος παλιών μακεδονικών οικογενειών με προσμίξεις μακεδόνων μικρασιάτικης και βλάχικης καταγωγής μεγάλωσα στην Έδεσσα, ανάμεσα στα ποτάμια, τα νερά, την φύση και τους ανθρώπους της πόλης που αγαπώ πολύ. Φοίτησα στο 3ο Γυμνάσιο Έδεσσας και στο Γενικό Λύκειο. Πήρα πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων, Μεταπτυχιακό στην Διοίκηση Τουρισμού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο & Διδακτορικό στην Διαχείριση Προορισμών στο Πανεπιστήμιο Οχρίδας με διπλωματική εργασία «Διαχείριση Προορισμών Μικρής Κλίμακας. Η περίπτωση των πόλεων της Αρχαίας Εγνατίας Οδού» με έρευνα στην Τουρκία, Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία & Αλβανία. Από το 1996 εργάζομαι στην Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Έδεσσας ως οικονομολόγος, υπεύθυνος πολιτιστικού τουρισμού, πληροφορικής & περιβάλλοντος συμμετέχοντας σε ομάδες εργασίας σχετικές με την έρευνα, τον επιχειρησιακό και στρατηγικό σχεδιασμό, την βιώσιμη τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη καθώς και σε διεθνή, ευρωπαϊκά, διασυνοριακά & εθνικά προγράμματα. Εργάζομαι επίσης ως εκπαιδευτής ενηλίκων του εθνικού μητρώου εκπαιδευτών και εισηγητών του εθνικού κέντρου δημόσιας διοίκησης ενώ εκπαιδεύω στελέχη τουρισμού ως εκπαιδευτής και μέντορας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αρθρογραφώ σε επιστημονικά & ταξιδιωτικά περιοδικά και σε ενημερωτικούς ιστότοπους σχετικά με τον τουρισμό, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την βιώσιμη ανάπτυξη. Συμμετέχω επίσης ως ομιλητής σε διεθνή συνέδρια και σεμινάρια, σε θεματικές βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, διαχείρισης κρίσεων και περιφερειακών ανισοτήτων. Η πολιτική μου εμπλοκή και συλλογική δράση ξεκινά από τα φοιτητικά μου χρόνια ωστόσο πολύ ενεργά ξεκινά την περίοδο των μνημονίων το 2012-2014. Το 2019 υπήρξα υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό «Κοιτάμε Μπροστά» με επικεφαλής τον Χρήστο Γιαννούλη. Διατελώ από τον Δεκέμβριο του 2022 μέλος ΔΣ του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Είμαι μέλος ΔΣ της Διεθνούς Ένωσης Φίλων «Νίκου Καζαντζάκη» και συμμετέχω ως μέλος στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC). Συμμετέχω σε ομάδες έργου σε διασυνοριακά προγράμματα Interreg με Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία, Βουλγαρία. Είμαι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Πέλλας και συμμετέχω στην Γραμματεία Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως μέλος ενώ διετέλεσα και ως συντονιστής του τμήματος σε εθνικό επίπεδο. Σήμερα είμαι μέλος ΔΣ στην Δημοτική Επιχείρηση Έδεσσας ως εκλεγμένος εκπρόσωπος εργαζομένων ενώ συνδικαλιστικά είμαι αντιπρόεδρος του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Ν.Πέλλας μέλους της ΠΟΕ-ΟΤΑ και μέλος της διοικούσας επιτροπής του Νομαρχιακού τμήματος Πέλλας της ΑΔΕΔΥ. Υπήρξα πρόεδρος του συλλόγου προστασίας καταναλωτών Ν.Πέλλας, μέλος του δικτύου αλληλεγγύης, μέλος ΔΣ του δικτύου πολιτιστικών φορέων & επιχειρήσεων, πρόεδρος συλλόγου γονέων επί σειρά ετών. Είμαι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και κατέχω την άδεια Λογιστή/Φοροτεχνικού. Είμαι μέλος ΔΣ του ιστορικού Φιλοπρόοδου Συλλόγου Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος» και πολλών πολιτιστικών συλλόγων και ομάδων ανάπτυξης δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού βασισμένο στα 4 στοιχεία της φύσης, στις 5 ανθρώπινες αισθήσεις και στις 4 εποχές. Πιστεύω στη δύναμη και του πιο μικρού χωριού της Μακεδονίας, το οποίο με ενθάρρυνση και σχεδιασμό, μπορεί να φιλοξενήσει επισκέπτες και μπορεί να αναδείξει την τοπική ταυτότητα, την ιστορία των ανθρώπων του και τις ασχολίες τους. Το όραμα μου είναι η βιώσιμη ανάπτυξη της Μακεδονίας μέσα από την δημιουργία και ενίσχυση δράσεων για 365 μέρες τουρισμό με ποιότητα ζωής για τους πολίτες και ποιότητα εμπειρίας στους επισκέπτες και οφέλη που γυρνούν στην τοπική κοινωνία. Είμαι παντρεμένος με την Θεοδώρα Καραβασίλη Οικονομολόγο MSc Δντρια ΕΤΕ και έχουμε 2 παιδιά, τον Πέτρο & τον Αλέξανδρο. Περισσότερα www.kiriakou.eu