Επιτέλους τέλος στα επαίσχυντα μέτρα επιστροφών rebate & clawback

Άμεση αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία και ειδικά για τη

φυσικοθεραπεία, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Π.Τ Πέλλας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών έξω από τον ΕΟΠΥΥ  Έδεσσας  την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, στις 12:00 π.μ.

 

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισε να προχωρήσει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ, ως μέτρο αντίδρασης στα επαίσχυντα μέτρα επιστροφών (rebate και claw-back). Η απόφαση πάρθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Π.Σ.Φ. και επικυρώθηκε από το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο, κηρύσσοντας ως πρώτο μέτρο αντίδρασης την απεργία και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, στις 12:00 π.μ και τοπικά στον  Νομό Πέλλας έξω από τον ΕΟΠΥΥ Έδεσσας την ίδια ώρα.

Εκείνη την ημέρα όλα τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας θα παραμείνουν κλειστά και παράλληλα καλούνται σε απεργία και οι φυσικοθεραπευτές του Δημοσίου και του λοιπού ιδιωτικού τομέα.

Ο ΠΣΦ έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τα απαράδεκτα και αντιδημοκρατικά μέτρα των claw-back και rebate που έχουν στοιχίσει στους φυσικοθεραπευτές από το 2013 πάνω από 180.000.000 €, ως απώλεια εισοδήματος από τη μη καταβολή των δεδουλευμένων.

Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, παράλληλα ανακοινώθηκαν και άλλα επαίσχυντα μέτρα, με τη θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού (ανώτατου ορίου) για κάθε κατηγορία παροχής του ΕΟΠΥΥ, που την κάθε υπέρβαση του θεσπισμένου ορίου, την πληρώνουν οι φυσικοθεραπευτές, επιστρέφοντας πίσω το ποσό της “υπέρβασης”.

Με άλλα λόγια όταν αρρωσταίνουν περισσότεροι ασφαλισμένοι και παραπεμφθούν για φυσικοθεραπεία από του γιατρούς, τότε οι φυσικοθεραπευτές “τιμωρούνται” με οριζόντια ποσοστιαία επιστροφή των ποσών που εισπράττουν κατά 20%, 30% ή και 40%, επειδή προσέφεραν περισσότερες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους!!!

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Π.Σ.Φ. πιστεύει ότι έχει επέλθει πλέον μια ριζική και ουσιώδης μεταβολή των πραγματικών περιστατικών στα οποία στηρίχτηκαν τα μέρη για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας και ως εκ τούτου προχωράει σε αυτές τις κινητοποιήσεις, απαιτώντας:

  • Την αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία και ειδικά για τη φυσικοθεραπεία, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, όπως προκύπτουν κάθε έτος.
  • Την άμεση κατάργηση του Νόμου για το Claw-back και το Rebate, καθώς η χώρα έχει αποδεσμευτεί από την επιτήρηση των θεσμών.

 

Η Δ.Ε ΤΟΥ Π.Τ ΠΕΛΛΑΣ ΤΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ