Την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, στις 19:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Παπαζήση διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Μιχαήλ  Σ. Κορδώση, με τίτλο «Ο τάφος του Μ.Αλεξάνδρου».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Kατσαρός Βασίλειος Ομότιμος Καθηγητής Φιλολογίας ΑΠΘ

Τακιρτάκογλου Κωνσταντίνος Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ

Δρακούλης Δημήτριος Συγγραφέας

Και ο συγγραφέας του βιβλίου Μιχαήλ Σ.Κορδώσης

 

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Ιανό της Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 7.

 

Link βιβλίου: https://www.ianos.gr/o-tafos-tou-m-alexandrou-0551459

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Τα ερωτήματα που σχετίζονται με τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου αφορούν στη θέση του, τον τύπο του και τον χρόνο που καταστράφηκε ή περιέπεσε σε λήθη. Συγκρίνοντας σχετικά κείμενα ορισμένων αρχαίων συγγραφέων (Στράβωνα, Καίσαρα, Ζηνοβίου, Αχιλλέα Τατίου, αλλά και αποσπάσματα από τον Πολύβιο, που δεν έχουν αξιοποιηθεί), συμπεραίνουμε ότι ο τάφος είναι πιθανότερο να βρισκόταν κοντά στο σημείο, όπου ενώνονταν οι δύο πλατείες οδοί της Αλεξάνδρειας, το μετέπειτα Τετράπυλο, και όχι κοντά στη θάλασσα ή στα τζαμιά Nabi Daniel και Attarin, ούτε στον λεγόμενο Αλαβάστρινο τάφο, στο Λατινικό κοιμητήριο. Ήταν υπόγειος τάφος και όχι μαυσωλείο, όπως της Κλεοπάτρας. Ο τάφος δεν καταστράφηκε κατά την περίοδο από τον 3ο ως τον 5ο μ.Χ. αιώνα από πολέμους, φυσικές καταστροφές ή τους χριστιανούς, οι οποίοι πράγματι θεωρούσαν τη λατρεία προς το πρόσωπο του Αλεξάνδρου ανταγωνιστική. Αντίθετα, οι χριστιανοί, ως «κτίστη» της πόλης και σεβαστό πρόσωπο για όλους, μετέβαλαν τον Αλέξανδρο σε μονοθεϊστή, ακολουθώντας τους Εβραίους και ακολουθούμενοι από το Ισλάμ, όπου θεωρείται προφήτης. Έτσι λαμβάνοντας υπόψη χριστιανικές, ισλαμικές και νεότερες πηγές, θεωρούμε ότι η θέση του τάφου, που κατασκεύασε ο Πτολεμαίος κοντά στο Τετράπυλο, ήταν γνωστή ως τον 10ο και πιθανότατα ως τον 15ο αιώνα, ύστερα από τον οποίο λησμονήθηκε, με την παράδοση να τον τοποθετεί στο εξής στα τζαμιά Nabi Daniel και Attarin.

 

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Μιχαήλ Κορδώσης, ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου, δίδαξε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλοσοφικής Ιωαννίνων, καθώς και στο NE Normal University της Chang-Chun, Ji-lin, Kίνα (ως επισκέπτης καθηγητής), Βυζαντινή ιστορία και Ιστορική γεωγραφία. Το έργο του αφορά κυρίως σε ιστορικογεωγραφικές μελέτες του Ελλαδικού και ευρύτερα του Βυζαντινού χώρου (περιοχή Κορίνθου στους μέσους χρόνους, Μεσαιωνική Πελοπόννησος, Βυζαντινά Γιάννενα και Άρτα, Ομηρική Ιθάκη, Ιστορικογεωγραφικά πρωτοβυζαντινής εποχής, Σχέσεις του Βυζαντίου με την Ανατολή κ.λπ.), καθώς και στις επαφές του Βυζαντίου με την Ινδία και κυρίως την Κίνα (Δρόμος του μεταξιού, Σινό-βυζαντινές σχέσεις, ιδίως από τον 4ο ως τον 9ο αι. μ.Χ. κ.λπ.).