Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας καθημερινά είναι ανοιχτά τις παρακάτω ώρες Τρίτη ,Τετάρτη και Παρασκευή 09.00 π.μ.- 14.00 μ.μ., Δευτέρα και Πέμπτη 10.00 π.μ.- 17.00 μ.μ.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας, με μεγάλη χαρά ενημερώνει το αναγνωστικό κοινό πως θα παραμένει ανοιχτή το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου και το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου και το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου και ώρες λειτουργίας 10:00 με 14:00.

 

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Το προξενιό της Ιουλίας / Γιώργος Σ. Πολίτης

Το προξενιό της Ιουλίας Βένιου με τον μεγαλοκτηματία Γιωργίκη Προβιό έμελλε να γίνει το σπουδαίο νέο ολάκερου του κάμπου της Λάρισας. Έπειτα από μερικά χρόνια, ο επίλογος του γάμου της σφραγίζεται με τη δολοφονία του συζύγου και της τρίχρονης κόρης της. Η ίδια, έχοντας καταδικαστεί σε θάνατο, παραμένει αμίλητη, αποδεχόμενη τη μοίρα και, συνεκδοχικά, την ενοχή της. Έξι ημέρες πριν από την εκτέλεσή της, η νεαρή δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Γκίκα προσπαθεί να της πάρει μια συνέντευξη μέσα στις Φυλακές Αβέρωφ, όπου και κρατείται· στο πλευρό της ο δικηγόρος Δημητρός Ατζαλίνας. Οι αχνές μνήμες της καταδικασμένης, που δείχνει να ξυπνάει από τον λήθαργο, θα τους γυρίσουν πέντε χρόνια πίσω, στη μετεμφυλιακή εποχή τον Δεκέμβριο του 1949. Η αφήγησή της γεννά και στους δύο ζωηρές υποψίες πως υπάρχει μια «πλάγια ιστορία», μια δεύτερη εξήγηση των γεγονότων που η αποδοχή και απόδειξή της μπορεί να την αθωώσει. Αλλά ο χρόνος που τους απομένει είναι λιγοστός. Υποθέσεις, συνδέσεις γεγονότων, συνειρμοί, αποφάσεις κι ένας αγώνας δρόμου για να αποδείξουν την αθωότητά της, ενώ οι δείκτες του ρολογιού έχουν ξεκινήσει ήδη να μετρούν αντίστροφα. Τα γεγονότα δικαιολογούν κάθε ψήγμα αισιοδοξίας..

 

Το πείραμα / Sebastian Fitzek

Δεν ήταν φόνος… Δεν ήταν βιασμός… Δεν ήταν βασανιστήριο… Τρεις γυναίκες εξαφανίζονται χωρίς κανένα ίχνος. Μία εβδομάδα είναι αρκετή για τον ψυχοπαθή, γνωστό και ως Ψυχοθραύστη, για να τις καταστρέψει. Κανένας δεν γνωρίζει τη μέθοδο που χρησιμοποιεί, όμως μέχρι την έβδομη ημέρα θα είναι πλέον ψυχολογικά νεκρές, θαμμένες ζωντανές στο ίδιο τους το σώμα. Ένα μόνο πράγμα είναι γνωστό: οι αλλόκοτοι γρίφοι που αφήνει σε κάθε θύμα του. Λίγο πριν από τη βραδιά των Χριστουγέννων, ο Ψυχοθραύστης θα ξαναχτυπήσει. Σε μια πολυτελή ψυχιατρική κλινική έξω από το Βερολίνο, το χιόνι πέφτει πυκνό, καθιστώντας τον χώρο ακόμα πιο δυσπρόσιτο και απομονωμένο. Γιατροί και ασθενείς συνειδητοποιούν με φρίκη ότι ο μανιακός που τρομοκρατεί εδώ και καιρό την πόλη βρίσκεται ανάμεσά τους. Παγιδευμένοι στο εσωτερικό της κλινικής, η μόνη τους διέξοδος είναι να ενωθούν για να προστατέψουν ο ένας τον άλλον. Όμως, σε μία νύχτα ανείπωτου τρόμου όπως αυτή, εκείνος θα τους αποδείξει πως δεν υπάρχει διαφυγή… Ήταν κάτι πολύ χειρότερο.

 

Άνθρωποι του δάσους / Άννυ Πρου

Στα τέλη του 17ου αιώνα, δύο αδέκαροι νεαροί Γάλλοι, ο Ρενέ Σελ και ο Σαρλ Ντικέ, φτάνουν στον Καναδά, την αλλοτινη Νέα Γαλλία. Υποχρεωμένοι να υπηρετούν έναν φεουδαρχικό αφέντη, γίνονται ξυλοκόποι, άνθρωποι του δάσους. Ο Σελ υποφέρει πολλά δεινά, καταδυναστευμένος από το δάσος που του έχουν αναθέσει να αποψιλώσει. Αναγκάζεται να παντρευτεί μια γυναίκα της φυλής των Μικμάκ, και οι απόγονοί τους παγιδεύονται ανάμεσα σε δύο εχθρικές κουλτούρες. Ο Ντικέ, πολυμήχανος και αδίστακτος, το σκάει, γίνεται γουνέμπορος και μετά στήνει μια επιχείρηση ξυλείας. Η Άννυ Πρου αφηγείται την παγκόσμια και σκληρή πορεία των απογόνων τους τα επόμενα τριακόσια χρόνια, την εκδίκηση των ανταγωνιστών, τα ατυχήματα, τις αρρώστιες, τις επιθέσεις των Ινδιάνων και τον πολιτισμικό αφανισμό. Ξανά και ξανά, αρπάζουν όσο μπορούν από έναν υποτιθέμενα αστείρευτο φυσικό πόρο, αφήνοντας τους χαρακτήρες της σύγχρονης εποχής αντιμέτωπους με μια πιθανή οικολογική κατάρρευση. Το επικό αριστούργημα της σπουδαίας Αμερικανίδας συγγραφέως, ένα εξαίσιο πάντρεμα ιστορίας και φαντασίας, ένα εκθαμβωτικό, υπέροχα δραματικό μυθιστόρημα για την καταστροφή των δασών του κόσμου, με ήρωες ολοζώντανους, γεμάτους απληστία, πόθο, εκδικητικότητα ή συμπόνια και ελπίδα. .

 

Η καταστροφή των Ινδιάνων : σύντομη ανασκόπηση της καταστροφής των Ινδιών 1552 / Βαρθολομαίος Ντε Λα Κάζας

Λίγα χρόνια μετά το ταξίδι του Κολόμβου, ο Βαρθολομαίος ντε Λας Κάζας δομινικανός ιεραπόστολος συντάσσει μιαν έκθεση που απευθύνεται στον “Υψηλότατο και Παντοδύναμο κύριο, τον πρίγκιπα της Ισπανίας, δον Φίλιππο”. Πρόκειται για μιαν ακριβή αναφορά του αποικισμού των πρώτων περιοχών που κατακτήθηκαν στο Νέο Κόσμο, την Αμερική. Κούβα, Τζαμάικα, Γουατεμάλα, Νικαράγουα, Τρινιτάντ, Βενεζουέλα, Φλόριδα, Ρίο ντε λα Πλάτα, Περού, είναι μερικές από τις μυθικές περιοχές του γήινου Ελντοράντο. Αλλά αυτά αποτελούσαν την εξωτερική όψη του νομίσματος. “Τη μαγεία του Νέου Κόσμου”. Υπάρχει όμως και η πραγματικότητα που δεν σκεπάζεται από τα μυθικά αυτά ονόματα. Θλίψη και αγανάκτηση φανερώνεται στην έκθεση του Λας Κάζας. Πίκρα για τη μοίρα των ιθαγενών – τα αγαθά πρόβατα – όπως τους χαρακτηρίζει. Οργή και θυμός για τον κατατρεγμό και την κακομεταχείριση που υφίσταντο. “Οι Ισπανοί σκότωσαν πλήθος από Ινδιάνους και έκοψαν τα χέρια και τη μύτη σε αναρίθμητους άντρες και γυναίκες. Άλλους τους έριξαν στα άγρια σκυλιά που τους κατέτρωγαν και τους κατακομμάτιαζαν… τους ξεκοιλιάζουν, τους περνούν από το σπαθί, μα είναι πολλοί, και πρέπει οι Ισπανοί να σταματήσουν για να ξεκουραστούν, τόσους που σκότωσαν…” Όμως ο Λας Κάζας δεν θα εισακουστεί και η καταστροφή της Αμερικής θα πραγματωθεί οδηγώντας στο δεύτερο μεγάλο αίσχος την εισαγωγή μαύρων σκλάβων από την Αφρική. Ο Λας Κάζας θα παραμεριστεί και θα κυνηγηθεί από τους σύγχρονους του που του καταμαρτυρούν ότι ήταν ο απαίσιος εφευρέτης ενός δήθεν κατατρεγμού των Ινδιάνων, με σκοπό να διαβάλει το μεγαλείο της Ισπανίας. Θα περάσει όμως στην Ιστορία σαν ο πρώτος υπερασπιστής των Ινδιάνων, σαν ο πρώτος αντιαποικιοκράτης παπάς. Το βιβλίο του είναι ένα μοναδικό, συγκλονιστικό ντοκουμέντο, μια καυτή και άμεση μαρτυρία. Γι’ αυτό και ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο κεφάλαιο στην Παγκόσμια Ιστορία της Ατιμίας, όπως άλλωστε θα έγραφε και ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, που δεν ξέχασε να τον μνημονεύσει.

 

Το τανγκό των Χριστουγέννων / Γιάννης Ξανθούλης

Ένα τανγκό για τα Χριστούγεννα γίνεται αφορμή να ανατραπεί ο “αμφίσημος” -έτσι κι αλλιώς- αισθηματικός κόσμος του Στρατοπέδου Βάτη στον Έβρο. Ένα τανγκό που ξεδιπλώνει ρυθμικά σχέσεις και απελπισίες μέσα από ξεκαρδιστικά δραματικές συγκυρίες. Καταγραφέας όλων αυτών ο Λάζαρος Λαζάρου, που γίνεται μάρτυρας ερώτων, θανάτων και εορταστικών πανικών. Έτσι τα Χριστούγεννα του 1970 θα καταχωρηθούν στη μνήμη του σαν σκοτεινός αισθησιακός εφιάλτης, που θα τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή με ένα αθεράπευτα ρυθμικό τανγκό..

 

Ελληνική παρουσία στην Παλαιστίνη / Παναγιώτη Κ. Χρήστου

Όσοι παρακολουθούν τη σημερινή κατάστασι πραγμάτων στη Μέση Ανατολή σχηματίζουν την εντύπωσι ότι στην Παλαιστίνη από αμνημονεύτων χρόνων επάλαιαν μεταξύ τους Εβραίοι και Άραβες. Οι Άραβες όμως είναι μάλλον νεήλυδες σ’ αυτόν το χώρο και έως τον 7ο μ.Χ. αιώνα τη θέσι τους κατείχαν οι Έλληνες. Αυτοί οί δύο λαοί, Εβραίοι και Έλληνες, είναι οι κατ’ εξοχήν λαοί της Βίβλου. Επί αιώνες επάλαισαν σκληρά μεταξύ τους και στον αγώνα τους (ολοκλήρωσαν ένα από τα μεγαλειωδέστερα δημιουργήματα της ανθρωπότητος, την Αγία Γραφή, στη συγκρότησι της οποίας συνέβαλαν κι’ οί δύο, άλλοτε θετικώς κι’ άλλοτε αρνητικώς. Βασικά βέβαια οί πρώτοι εδημιούργησαν την Παλαιά Διαθήκη, κι’ οί δεύτεροι την Καινή Διαθήκη. (…)

 

Το άρωμα της γης μας : φωνές από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ / Κενιζέ Μουράτ

Η οδυνηρή επικαιρότητα της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης διαρκεί τόσο καιρό, που φτάνει στο σημείο να μας αφήνει αδιάφορους. Αυτό το βιβλίο, που δεν μοιάζει με κανένα άλλο, μας αφυπνίζει, αποφεύγει τις πολιτικές αναλύσεις και τις γενικότητες που μας κατακλύζουν, και δίνει το λόγο στους άντρες και στις γυναίκες και των δύο στρατοπέδων. Ξετυλίγοντας το νήμα της δικής τους ζωής αλλά και των γονιών τους, που άλλοι γλίτωσαν από τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, άλλοι εκδιώχθηκαν από τα χωριά τους στην Παλαιστίνη και κατέφυγαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς, η Κενιζέ Μουράτ, χάρη σε μαρτυρίες συνταρακτικής αλήθειας, συγκίνησης και δύναμης, μας βοηθάει να καταλάβουμε τι είναι αυτό που κάνει τόσο δύσκολη την ειρήνη στην περιοχή και κυρίως γιατί επείγει ν’ ακούσουμε όσους αγωνίζονται γι’ αυτήν και από τις δυο πλευρές.